2024.04.19. - Emma

Sziget a Szigeten

A Színház és Tánc helyszín, sziget a szigeten. Négy helyszínen - Szabadtéri színpad, Sátor, Fû és Performansz színpad - naponta 6 elõadás, összesen egy hét alatt 42 nemzetközi és hazai alkotás kerül bemutatásra. A legszínvonalasabb kortárs színház, tánc, opera és performansz mûvészet képviselõi mellett bemutatkozási lehetõséget kapnak fiatal, tehetséges, pályakezdõ alkotók is. A társulatok a világ szinte minden pontjáról érkeznek Dél-Koreától és Japántól Európa számos országán keresztül egészen Kubáig és az Egyesült Államokig.
bohócdoktor vizit szja 1%

Idén már augusztus 7-én, a Sziget nulladik napján beindul a színházi helyszín, hiszen az idén 50. születésnapját ünneplõ Frenák Pál új bemutatójának sajtóbemutatója fog erre a napra esni. Az Instinct címû elõadás Frenák Pál magyar koreográfus és Helmut Oehring német zeneszerzõ közös mûve, amelyet a Frenák Pál Társulat táncosai, és neves nemzetközi vendégmûvész gárda valósít meg a Bipolar német-magyar kulturális projektek keretében, a Trafó Kortárs Mûvészetek Háza és a Sziget kooprodukciójában.

Idén harmadszor mutat be a helyszín kubai csapatot, minden évben másokat, bemutatva Kuba rendkívül gazdag kortárs tánc kultúráját. A Danza del Alma Santa Clara-ból érkezik, hogy folytassa a nagysikerû sorozatot.

A tavalyi japán jelenlét sikere után ebben az évben is lesznek mûvészek a felkelõ nap országából. Leni-Basso az egyik leghíresebb japán kortárs tánc társulat, akik Akiko Kitamura vezetésével mûködnek 1994 óta. Ghostly Round címû koreográfiájukkal érkeznek. Hiroaki Umeda, a másik fellépõ Japánból egy saját maga által készített koreográfiát az Accumulated Layout címû szólóját hozza a Szigetre. Távol-keleti fellépõk sora még folytatódik a dél-koreai Kyung-eun Lee és társulata, a Lee K. Dance szereplésével, akik két darabjukat a Between és a The Spring Dream címût mutatják be egy este keretén belül.

A flamenco mûfajának világhírû mûvelõi, az Eva Yerbabuena Balett Flamenco társulat is vendége lesz a Sziget színházi helyszínének, akik elõször járnak Magyarországon. Eva címû produkciójukkal New Yorktól Londonig nagyon sok helyen arattak osztatlan sikert.

Japán dobkoncert is hallható lesz a Sziget színházi helyszínén. A Bunkyo Daiko 1994-ben alakult azzal a céllal, hogy népszerûsítse és életben tartsa a japán dobolás nemzedékekrõl nemzedékekre öröklõdõ hagyományait Hiroshima városában. Az együttes teljes egészében középiskolás diáklányokból áll, ami elég ritkának számít Japánban.

De vendégünk lesz a francia Accrorap társulat is, akik az indiai klasszikus zene és tánc illetve a hip-hop tánc vegyítésébõl hoznak létre egy egészen különleges elõadást, Les Corps Etrangers címmel.

A tánc mellett idén a humor is jelentõs szerepet kap a színházi programban olyan jelentõs elõadókkal, mint a világhírû Tricicle Company Spanyolországból, akik 20 éves mûködésük legjobb jeleneteibõl összeállított estével lépnek fel. Ennio Marchetto Olaszországból érkezik, aki papírjelmezeivel parodizálja ki a klasszikus és könnyûzene legnagyobb elõadóit. Fabien Kachev Franciaországból érkezik, õ hangutánzó képességével fog minket elkápráztatni és megnevettetni.

Folytatjuk azt a hagyományt is, hogy egy-egy színházi jellegû koncerttel is megörvendeztessük a nagyérdemût. Emilie Simon, a népszerû francia énekesnõ lép fel együttesével egyik este a szabadtéri színpadon, a sátorban pedig ismét láthatjuk sokak kérésére újból a The Tiger Lillies csapatát, akik önálló koncertet adnak majd.

A sanzonok szerelmeseinek jó hír, hogy Eszenyi Enikõ is látható lesz a most bemutatott új elõadóestjével. A gyönyörben NINCS középút címû estben kortárs magyar író- és költõnõk nõkrõl szóló írásait olvassa fel és énekli el, Darvas Ferenc megzenésítésével és kíséretével.

Egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy a magyar néptánccal is lehessen találkozni a Sziget forgatagában. Idén erre lehetõséget többek között a fennállásának 50. évfordulóját most ünneplõ Duna Mûvészegyüttes legújabb, a Nomád szenvedélyek - Kígyóballada címû elõadása fog nyújtani.

A teljesség igénye nélkül még olyan mûvészek és társulatok lesznek láthatók a hazai palettáról, mint Gergye Krisztián és társulata, Kovács Gerzson Péter és Társulata, Ladányi Andrea az LA Dance Company-val, Szabó Réka a Tünet Együttessel, Bozsik Yvette Társulata, valamint a Tápszínház.