2024.03.29. - Auguszta

Lóháton Lengyelországba

Korabeli jelmezben, lóháton és szekereken indul szerdán Dunakeszirõl Stary Saczba (Lengyelország) 35 fõ, hogy tovább mélyítse Dunakeszi, Lõcse és Stary Sacz baráti kapcsolatát. A Szent Kinga Nemzetközi Lovas Emléktúra célja a társadalmi kapcsolatok építése, erõsítése, valamint a lovas szakmai kapcsolatok ápolása - mondta Palásti Béla, a Dunakeszi Mûvelõdési Központ igazgatója.
bohócdoktor vizit szja 1%

A három település keletkezésének idejében találta meg közös kapcsolódási pontját, ugyanis mindegyikrõl a tatárjárást követõen, a 13. században, IV. Béla uralkodása idején olvasható írásos említés. A résztvevõk Stary Saczban emlék-táblát helyeznek el a Szent Kinga, IV. Béla lánya által alapított zárda falára.

A csapat szerdán indul Dunakeszirõl Vácra, majd a Nógrád vára felé veszik az irányt. Észak-keleti irányban lovagolnak a szlovák határ felé, majd Rozsnyó és Lõcse térségén áthaladva mennek Lengyelországba, és az indulás után mintegy 10 nappal érik el Stary Sacz települést.

A résztvevõk az út jelentõs részét terepen teszik meg, naponta mintegy 30-35 kilométert lovagolnak. Lehetõségek szerint kikerüli a településeket is, és csak oda vonulnak be, ahol elõzetes megbeszélések alapján ünnepélyes fogadtatásban részesülnek.

(MTI-Panoráma)