2024.04.20. - Tivadar

Kultúrhíd, ami mindent összeköt

Egyhetes olasz-magyar gasztronómiai és kulturális rendezvénynek ad helyet szeptember 21-tõl a belvárosi Károlyi Mihály utca. A Kultúrhíd Fesztivál néven debütáló esemény tíz helyszínen, többek közt a Petõfi Irodalmi Múzeumban és az Ybl Palota Rendezvényközpontban várja - változatos programokkal - az érdeklõdõket.
bohócdoktor vizit szja 1%

Sokszínûségét jellemzi, hogy a gasztronómiai bemutatók mellett divatbemutatók, fotó- és festménykiállítások, workshopok, elõadások illetve koncertek és filmvetítések is gazdagítják a kulturális kínálatot. A fesztiválra ellátogat – mások mellett - Giorgio Cantarini, a 3 Oscar-díjas Az élet szép címû film gyermek fõszereplõje is.

Kultúrhíd Fesztivál néven debütál szeptember végén az elsõ olasz-magyar gasztronómiai és kulturális rendezvénysorozat. 21-tõl 27-ig a Károlyi Mihály utca ad helyet az események, melynek központi helyszínei a Petõfi Irodalmi Múzeum, a Hotel Erzsébet, a Károlyi Étterem, a Károlyi Kert, a Peccati di Gola és az Ybl Palota Rendezvényközpont. Kapcsolódó helyszínek az Olasz Kultúrintézet, a Millenáris Park, az Aquincumi Múzeum és a Mûvészetek Palotája.

- A Kultúrhíd Fesztivál küldetése jellegénél fogva eltér minden eddig Magyarországon megrendezett fesztiváltól” – mondta Koritár Henriett, a rendezvény koordinátora. – A legfontosabb különbség, az a kétpólusú jelleg, ami a koncepcióban és a programokban is megnyilvánul. Számtalan olyan fesztivált rendeztek már hazánkban, ahol egy adott ország kultúráját, hagyományait, mûvészetét népszerûsítették, azonban még sosem szerveztek olyan eseménysorozatot, ahol a produkciók mindegyike két ország közös szellemi termékeként jön létre. Fesztiválunk ideje alatt lebontunk minden határt mûvészeink elõtt, kötöttségek nélkül társítunk embereket, hogy megszülethessenek azok a produkciók, amik megismételhetetlenek, egyediek, közösek. Terveink szerint a Kultúrhíd Fesztivál egy, a megújuló Európa tradícióit gazdagító, évente több helyszínen is megrendezésre kerülõ eseménysorozattá válik. Fesztiválunk elsõ, magyarországi eseménye a latin kultúrában gyökerezõ közös európai identitásunk forrásáig nyúlik vissza. Az interaktív „ismerkedési hét” bepillantást enged a két kultúra hétköznapjaiba és ünnepi pillanataiba.

A programok csábító ereje a sokszínûségben rejlik. A divatbemutatóktól kezdve a fotó-és festménykiállításokon, workshopokon, elõadásokon illetve koncerteken át a filmvetítésekig bezárólag mindenre számíthat az érdeklõdõ. A programok közt élvezheti a nagyérdemû a triesti Giuseppe Tartini Zenei Konzervatórium és a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia jazz tanszéke növendékeibõl összeállt quintett koncertjét és a Jah ExLex vs. FlxEr olasz-magyar VJ összecsapást. Káli Béla építész, egyetemisták közremûködésével, több tonna tésztából épít majd épületeket. Az élet szép címû film vetítésének díszvendégeként köszöntjük majd a mû gyermek fõszereplõjét, Giorgio Cantarinit. A kulináris élvezeteket gasztronómiai bemutatók, kóstolók, palermói édességek és olasz borok fokozzák. Az olasz kultuszminisztériumnak köszönhetõen Kolombusz Kristóf életérõl szóló eredeti kiállítást is látogathatnak az érdeklõdõk.