2024.04.18. - Andrea, Ilma

Turistákra vágyik az õsi etióp város

A hegycsúcsra épült Harar városa ezer évvel ezelõtt az iszlám vallás központja volt Afrika szarvában. A közel 40 méter magas és 130 méter hosszú várfallal körülvett település számos mecsetet rejt magában. Az õsi város jelenleg a turizmus beindításán fáradozik.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az amerikai Grand Canyonhoz, a kínai nagy falhoz, és a görögországi Akropoliszhoz hasonlóan az etióp város tavaly óta az UNESCO vlágörökségi listáján szerepel. „Harar jövõje a turisztikai látványosságban rejlik" – jelentette ki Murád Abdulhadi, tartományi elnök. Mekka, Medina és Jeruzsálem után a muzulmánok negyedik legszentebb városának számító Harart a kávé szülõhazájának is tartják. Sõt, Arthur Rimbaud, a francia költõ is itt élt az 1800-as években.

Igaz, hogy az Addisz Abebától 402 kilométerre lévõ város nem dúskál szórakozási lehetõségekben, illetve gyakran sújtja vízhiány. A legközelebbi repülõtér pedig több mint egy óra alatt érhetõ el autóval. Mindezek ellenére Abdulnasszer Idrisz, Harar turisztikai fejlesztésének vezetõje a legnagyobb problémát a szálláshiányban látja, amellyel az évente odaérkezõ mintegy 4500 turista szembesül.

A tartományi kormányzat is ösztönzi a turisztikai fejlesztéseket: tíz évre adómentességet biztosít minden olyan vállalkozónak, akinek ezen a téren vannak ambíciói. Sõt, a városvezetés a szomszédos várossal, Dire Dawával és Djiboutival együtt turizmust népszerûsítõ reklámkampányt tervez.

Az etióp turisztikai minisztérium egyelõre titkolja, hogy mekkora összeget invesztál a fejlesztésekbe, amelyekrõl úton-útfélen félig megépített hotelek és éttermek látványa árulkodik. A vízhálózat kiépítése is szerepel a tervek között: Harar közel 34,5 millió dolláros beruházással kíván javítani ivóvízellátásán. Az olajmágnás, Mohammed Alamoudi sejk, aki eddig több mint 1 milliárd dollárt fektetett be szülõhazájába, pedig szívesen megépítené Harar elsõ luxusszállodáját.