2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Divat lett Erdély

Az anyaország fiataljai is egyre többen veszik célba Erdélyt, hogy felfedezzék Európának ezt a romantikus, természetközeli, magyarlakta szegletét, ahol pezsgésnek indult a falusi turizmus - mondta el az MTI-nek a bikfalvai Téglás Panzió tulajdonosa. Szabó Tibor szerint a legfõbb vonzerõt a lelki kötõdésen túl az olcsó árak, a sportolási lehetõségek, és az aszfalton felnõtt korosztály számára ma már egzotikumnak számító vidéki életmódba való belekóstolás jelenti. Az internetes kapcsolat is sokat nyom a latba, a panzió új fiatal vendégeinek zöme így jut el Hargita megye e csücskébe.
bohócdoktor vizit szja 1%

A tapasztalat szerint a turisták szokásai is változnak - hívta fel rá a figyelmet az eredetileg bányamérnök vállalkozó. Amíg korábban a Gyilkos-tó, Szováta, Parajd, a Tordai-hasadék volt a panzió vendégeinek fõ célpontja, addig manapság már inkább az erdei gyalogtúrák, a hegyekben legelõ juhnyájak meglátogatása, a szekéren zötykölõdés, a fûkaszálás megismerése, a szénaboglyában hempergés vonzza õket. Telente pedig a törzsvendégek egy része az errefelé elterjedt ló-húzta síelés öröme miatt tér vissza. Olyan vendég is van, akinek az európai városok bejárása után a falun átvonuló tehéncsorda látványa hiányzik és maga is besegít az esti fejésbe.

A szinte mindig telt házzal mûködõ 40-szobás panzió a felzárkózást megkönnyítõ EU-s elõtámogatással, családi vállalkozásban épült fel - enged betekintést a financiális háttérbe Szabó Tibor. A faluban és környékén is többeknek jelent már munkalehetõséget a turizmus. Ehhez a gasztronómia is hozzájárul. Az ételkülönlegességek között vezet a juhászok által kínált, édeskés ízû, juhsajthoz hasonlatos, házilag készülõ orda, a gombás puliszka, az alkonyatkor vágott borjúból készült sültek és a pityókás kenyér.

Egy bikfalvai parasztház padlásáról elõkerült régi leírás szerint pedig Gábor Áron kedvenc ételét is gyakran feltálalják. E szerint a 8-10 hetes, puha, omlós húsú, ropogósra sütött bárányba tojással, belsõségekkel összefõzött tölteléket gyömöszölnek és együtt ismét átsütik az egész vendégmarasztaló ételcsodát - mondta el Szabó Tibor.