2024.03.29. - Auguszta

A Malév utasait is érinti a schengeni váltás

A schengeni idõszámítás az idei nyári menetrend kezdetétõl, azaz 2008. március 30-án éjféltõl lép életbe a ferihegyi repülõtéren, ami a Malév üzemelésében, így utasai számára is változásokat jelent. Ettõl az idõponttól kezdõdõen a ferihegyi határokon is megszûnik a határellenõrzés Schengen államokba való utazás esetén.
bohócdoktor vizit szja 1%

A Malév kéri utasait, hogy indulás elõtt tájékozódjanak, hogy melyik terminálról (A vagy B) indul járatuk, illetve, hogy melyikre fog érkezni, hogy a hozzátartozók is a megfelelõ helyen várhassák õket. A magyar nemzeti légitársaság javasolja továbbá utasainak, hogy legalább 2 órával a járat indulása elõtt érkezzenek ki a repülõtérre.

Torlódás várható

Az új rendszer szerint Ferihegy 2A-n, vagyis a Schengen terminálon a forgalom 61 százaléka, míg a 2B-n, a nem Schengen terminálon, 39 százaléka bonyolódik majd. A 2A terminálon tehát lényegesen nagyobb forgalom lesz, ami egy check-in pultra a gyakorlatban a korábbinál nagyobb terhelést jelent. Emiatt a járatokra való bejelentkezésnél csúcs idõszakokban elõfordulhat torlódás. A légitársaság ezért, kéri utasait, hogy használják a 2A terminálon felállított Maléves önkiszolgáló check-in automatákat is.

A schengeni üzemelés miatt a Malév repülõgépei gyakran csak külsõ állóhelyet használhatnak – például, ha a repülõgép Schengen országból érkezik, de nem Schengenbe indul tovább –, ezért az utasoknak a jelenleginél gyakrabban kell buszba szállniuk, az átszálló utasok számára pedig az idõigényesebb tranzitidõ jelenthet majd problémát.

Mivel a Ferihegyi repülõtéren a Malév indítja a legtöbb járatot, és a Malév az egyetlen légitársaság, mely mind a schengeni és nem schengeni országokba üzemel, ezért ez a változás, és minden ezzel járó esetleges kellemetlenség is a Malév utasait érintheti leginkább.

Bár a Schengen legkézzelfoghatóbb hatása, hogy megszûnik az útlevél ellenõrzés a schengeni tagállamok közti határok átlépésekor – így a repülõtéren is –, de a check-in pultoknál – az utas azonosítás érdekében – továbbra is kérni fogják az útlevelet vagy személyi igazolványt. A schengeni térségen belül is szükséges az útlevél vagy személyi igazolvány, azt a tagállamok területein annak hatóságai bármikor kérhetik.

Az utas biztonsági ellenõrzés mind a schengeni, mind a nem schengeni terminálon gyakorlatban marad. A Schengen terminál forgalma miatt, a check-in pultok zsúfoltsága mellett, ezen a területen lehet torlódásra számítani a csúcsidõszakokban.