2024.04.16. - Csongor

Ingyen bicikli Londonban is

Az európai nagyvárosok egy részében bárhol elérhetõ és igénybe vehetõ kerékpárok sikerei láttán London polgármestere 75 millió fontos (27 milliárd forintos) beruházást hirdetett az ottani induló infrastruktúra kiépítésére.
bohócdoktor vizit szja 1%

A kezdetben hatezer biciklibõl álló jármûparkot a belvárosban egymástól nagyjából 300 méternyire lévõ – az autóparkolók helyén kialakításra kerülõ – dokkolópontokon helyeznék el, de az igény ismeretében számukat késõbb akár a többszörösére is lehetne emelni, írja a Világgazdaság.

A francia fõvárosban tavaly nyáron elindult és hamar népszerûvé vált hasonló rendszerben nagyrészt a kerékpárparkoló helyekre kitett reklámok bevételeibõl mûködtetik a kölcsönzõket, Londonban azonban már a kezdeti beruházási költségeket is adófizetõi pénzekbõl állják.

A 2010-re tervezett start után az vehet részt az adott szolgáltatásban, aki vállalja, hogy a szabályok megszegése esetén akár száz fontot is leemeljenek a számlájáról. A bejegyzett felhasználók számára az elsõ félórában ingyenes lesz a kerékpárok használata, további félórákért pedig 1-1 fontot kell fizetni, míg a harmadik óra után meredeken emelkedni kezd a használati díj. Ez utóbbi szabály arra szolgál, nehogy valaki tartósan „ráüljön” egy-egy bringára.

A rendszerbe bejelentkezett személyek egy kártya behelyezésével és egy személyi azonosító szám beütésével köthetnek el egy biciklit a megengedett idõre.

TurizmusOnLine