2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Indiai-Óceán

Malájzia

Ha a keleti partra utazunk, jobb ha elkerüljük a november és január közötti esõzéseket. Egyébként pedig egész évben napos, meleg, párás idõre kell felkészülnünk. Egész évben meleg és párás a levegõ. A hõmérséklet általában 20 és 30°C között van, a páratartalom pedig 90%-os. A monszun hatása igazán csak a félsziget keleti részén érezhetõ, itt van igazi esõs évszak, de ekkor az esõ csupán rövid idõre töri meg a napsütést, a futó záporok a jellemzõek.
bohócdoktor vizit szja 1%

Szingapúr

Teljesen mindegy, hogy mikor utazunk, hiszen minden nap esik az esõ. Az utazást inkább az ünnepekhez kössük, ha a gasztronómia érdekel minket, akkor a júliusi Ételfesztiválra menjünk. Ekkor tartják a remek vásárlási lehetõségeket kínáló Nagy Kiárusítást is. A hõmérséklet Szingapúrban, egész évben nagyon magas, még éjjel sem süllyed 20 °C alá, napközben pedig állandóan 30 °C fölött van. Mivel az egyenlítõn fekszik, óriási a páratartalom. A legtöbb csapadék novembertõl januárig esik, de a legszárazabb hónapokban is rengeteg csapadék hullik.

Bali

Az egész év folyamán 20ºC és 33ºC közötti hõmérséklettel számolhatunk. Decembertõl márciusig a nyugati monszun esõzéseket hozhat, a páratartalom is magasabb, de a nappalok általában naposak, az esõ este érkezik, és inkább záporként, gyorsan leesik. Júniustól szeptemberig a páratartalom alacsonyabb, és egészen hûvös lehet esténként. Az évnek ebben a szakaszában alig-alig találkozhatnak esõvel a partvidékeken. Még ha Bali legtöbb részén esik is, akkor is élvezheti a napsütést Bukit napsütötte dombján, ami Jimbaran strandjának déli részén található. Másfelõl Ubudban, és a hegyvidékeken gyakori esõkre és egész évben sokszor borús idõre lehet számítani. A magasabb régiókban, mint például Bedugul, vagy Kintanami, szintén szükség van egy vékony kabátra, miután a nap lemegy.

Seychelles-szigetek

Seychelles éghajlatát a passzátszél határozza meg. Az északnyugatról fújó szél október és április között meleg, nedves levegõt eredményez. Májustól szeptemberig a délkeleti szél a hidegebb, szárazabb, de ugyanakkor szelesebb idõt hozza magával. A közbeesõ idõszakokban nyugodt, szélcsendes az idõjárás. Január a legcsapadékosabb évszak, ilyenkor Mahé, és Silhouette általában esõben ázik. Július és augusztus a legszárazabb hónapok. A hõmérséklet 24°C és 31°C között váltakozik, míg a páratartalom 80%-os.

Ha szörfözni vagy vitorlázni szeretnénk május és október a legideálisabb idõpont.
Búvárkodáshoz áprilist, májust, szeptembert és októbert ajánljuk.
A legzsúfoltabb és legdrágább hónapok a december, január, július és augusztus.

Zanzibár

Trópusi, egyenlítõi klíma van. Ez azt jelenti, hogy egész évben magas a hõmérséklet rövidebb-hosszabb esõs idõszakokkal. A legtöbb esõ október közepétõl november közepéig van, de jelentõsek az áprilisi esõk is. Az esõ rövid, de nagyon intenzív Nyár: Novembertõl májusig forró az idõ. Nagy páratartalom és nagy esõk jellemzõek novemberben, áprilisban és májusban. Tél: júniustól októberig: meleg, napos, kellemes az idõ. Ideális utazási idõpont: december - március, július - október.

Maldív - szigetek

Egész évben meleg és párás az idõ, de az észak-nyugati monszun alatt, májustól novemberig esõs, viharos az idõjárás kevesebb napsütéssel. Decembertõl márciusig szárazabb és enyhébb az idõ. Az átlagos nappali hõmérséklet 30°C, a minimum 20°C. Az éjszakák gyakran fülledtek.

Mauritius

A tél májustól októberig tart. A maximum hõmérséklet a tengerparton 20 °C és 26°C közötti. Nyáron, novembertõl áprilisig. A hõmérséklet maximuma ekkor kicsit magasabb 26 °C - 32°C. Az Indiai- óceán hõmérséklete akár a 28 °C- ot is elérheti. Mauritiusnak sajátos mikroklímája van. Akár égszakadás, földindulás is lehet az egyik részén, míg máshol meg süt a nap. A páratartalom egész évben 80% körüli. Az utazásra a legalkalmasabb idõpont májustól decemberig tart. Mauritius nyugati, és északi része a legszárazabb térség.