2024.04.19. - Emma

A biztonságos hegyi turizmusról szóló kiadvány jelent meg Kárpátalján

Ungvá - Az Ukrán-Kárpátokban túrázóknak szóló, a hegyi terep veszélyeire és azok elkerülésére vonatkozó tudnivalókat tartalmazó kiadványt adtak ki Ungváron.

A Biztonságos turizmus az Ukrán-Kárpátokban címmel megjelent prospektus egyebek mellett ismerteti a hegyimentõk arra vonatkozó gyakorlati tanácsait, hogy miként kell felkészülni a hegyi túrákra, hogyan kell viselkedni veszélyhelyzetekben, és azok miképpen kerülhetõk el.
bohócdoktor vizit szja 1%

A prospektusban található térképeken fel vannak tüntetve a lavinaveszélyes területek, a hegyimentõ szolgálat állomáshelyei és a hozzájuk tartotó körzetek - közölte a lvivi (lembergi) zaxid.net internetes hírportál.

A kiadvány ungvári sajtóbemutatóján Petro Mitro, a Kárpátalja megyei rendkívüli helyzetek fõosztálya hegyimentõ és keresõ alakulatának helyettes vezetõje elmondta, hogy az egység munkatársai csak az idén 60 turista mentésében vettek részt, négy személyen azonban már nem tudtak segíteni. A Kárpátokba kirándulókat, túrázni indulókat arra szólította, hogy a helyszínen mindenképpen jelentkezzenek be a mentõszolgálatnál (a regisztráció ingyenes), mert ezzel sok nem kívánt és nem várt, olykor életveszélyes helyzettõl kímélhetik meg magukat.

Kárpátalján egyébként 62 hivatásos hegyimentõ teljesít szolgálatot, állomáshelyenként 4-5-fõs csoportokban. A munkájukat sok, a hegyi terepen jól eligazodó, kiválóan síelõ önkéntes segíti. Az õ szerepük különösen akkor értékelõdik fel, amikor az idõjárási viszonyok miatt nem lehetséges a helikopteres keresés és mentés.

Az idén a kárpátaljai hegyimentõ szolgálatnál kétezer csoport, közel 20 ezer fõ vétette magát nyilvántartásba, de ez a régiót felkeresõ turistáknak alig a fele.