2024.04.19. - Emma

Még több felárral dolgoznának a légitársaságok

A nyári turistaszezon közeledtével a légitársaságok és repülõterek új módokat találnak arra, hogy megkönnyítsék pénztárcáinkat.

A légitársaságokat és repülõtereket már eddig is sok vád érte, hogy szõrszálhasogató dolgokért számolnak felárat. Egyes cégeknél az egy ingyenes poggyász feladása is már csak álom.
bohócdoktor vizit szja 1%

A tengerentúli példák könnyen átragadhatnak az öreg kontinensre is, ám Európa sem marad le. Íme a legújabb idegborzoló felár-kínálat, az Abc news összeállításában:


Wc használati-díj

Ezután gondolja meg kétszer is, ha iszik még egy kávét repülés elõtt. A Ryanair 1,5 dolláros wc használati díj bevezetését fontolgatja.


Párna-díj

Más dolog, hogy a tervek szerint sok légitársaság eltávolítja a párnákat és takarókat a fedélzetrõl a súlyteher csökkentése érdekében és megint csak más dolog ugyanezeket pénzért árulni. Az amerikai JetBlue szerint nem. Állításuk szerint a párna- és takarócsomagjuk a legtisztább a repülõs párnapiacon.


Telefonos foglalás

Minden,ki, aki már utazott fapados járaton, tudja, hogy a foglalás interneten keresztül egyszerûbb és fõleg olcsóbb, mintha máshol intéznénk a jegyvásárlást. A legtöbb amerikai légitársaság is így gondolja, ezért a telefonos ügyintézésért felárat kérnek. A vonal túlsó végén lévõ emberi hangért 15 és 35 dollár közötti felárat kell fizetni. Ráadásnak megkapjuk még azt a borzasztó kapcsolási zenét is.


Repülõtéri check-in

A rafinált Ryanair is elvárja a "csináld magad" hozzáállást, sõt az idei évben a tervek szerint teljesen megszünteti a repülõtéri pultos jegykezelést. Addig pedig akár 300-3500 forintba is kerülhet a pult túloldaláról érkezõ mosoly, ha elõzetesen nem online csekkoltunk be.


Táskák ellenõrzése

Talán mindközül ez a legidegesítõbb extra sarc. Minden nagyobb amerikai légitársaság, az Alaska, Jetblue és Southwest kivételével, 15 dollárt számol fel az elsõ csomag átvilágításáért és további 25-öt a másodikért -minden alkalommal. Ez egy retúr jegy esetében akár 80 dolláros többletet is jelenthet.


Curbside Check-in

Az Egyesült Államokban a United, a Us Airways, az Alaska, a JetBlue és a Spirit plusz 2 dollárt kér el azért, hogy ne kelljen elcipelnünk a csomagjainkat a biztonsági kapukig a check-intõl. Lehet, hogy jól hangzik, azonban az ár azon a 15-40 dolláron felül van, amit már eleve a csomagellenõrzésért fizet az utas.


Ülésdíj

Tavaly a Spirit borzolta a kedélyeket az ülésdíj bevezetésével. 10 dollárért a folyosó vagy ablak melletti, 5 dollárért pedig a középsõ ülés foglalható el. Félõsebbek számára 15 dollárért a vészkijárathoz legközelebb levõ sor egyik helye biztosított.


Szívesség-díj

A Londonhoz közeli Luton repülõteret sem kell félteni. Körülbelül másfél dollárt kell fizetnie annak az autósnak vagy motorosnak, aki kivinné vagy elhozná utasát a termináltól.