2024.04.25. - Márk

Feketelista a légitársaságokról

Franciaország világszintû feketelista összeállítását javasolja a kockázatos jármûparkot üzemeltetõ légitársaságokról, miután a francia hatóságok már korábban nyugtalanító visszásságokat észleltek a jemeni légitársaságnak a Comore-szigetek közelében lezuhant utasszállító gépével kapcsolatban.

bohócdoktor vizit szja 1%

Dominique Bussereau, a francia közlekedési minisztérium államtitkára a Le Figaro címû napilap csütörtöki számában megjelent interjúban úgy vélte: az uniós feketelista önmagában azért nem elégséges, mert egyes távoli országok légitársaságai jobb gépeiket európai úticélokhoz használják az ottani rendszeres ellenõrzések miatt, a kevésbé karbantartott légi jármûveket pedig más országok felé irányítják.

Az államtitkár szerint Franciaország eltökélt abban, hogy az illetékes európai és világszervezeteket rábírja a feketelista elkészítésére, de elismerte: a javaslatról nincs konszenzus az ENSZ polgári repüléssel foglalkozó ügynökségénél (ICAO), mivel a repülésbiztonsági elõírások nem ugyanazok a világ minden országában.

A fedélzetén 153 emberrel a Comore-szigetek közelében lezuhant Airbus A310 típusú gép 2007-ben Franciaországban volt felülvizsgálaton, s a francia hatóságok akkor megközelítõleg húsz "nyugtalanító visszásságot" észleltek. Bussereau kiemelte a kilazult üléseket, valamint azt, hogy nem volt elegendõ nyomás a vészkijáratok megnyitásához, és a csomagtérben is tapasztaltak hiányosságokat. Kisebb hibaként jegyezték fel a francia hatóságok azt, hogy az oxigénmaszkok nem voltak a helyükre erõsítve, a fedélzeti dokumentációt nem vezették naprakészen, s a mentõkészlet is elavult volt.

A Yemenia légitársaság azt állítja: az észlelt hibákat az elmúlt két évben orvosolták, de mivel az Airbus 2007 óta nem tért vissza újabb vizsgálatra Franciaországba, az államtitkár ezt nem tudta megerõsíteni.

A jemeni légitársaság egyik volt utaskísérõje - aki áprilisban mondott fel korábbi munkahelyén - az Ouest France címû francia regionális lapnak azt állította: a lezuhant gépen általában mindenki félt. A személyzet minden repüléskor észlelt hibákat, amelyeket az indulás elõtt a kifutópályán sebtében javíttatott meg a légitársaság.

A Yemenia szándékosan használta a szemétbe való gépeit ezen az útvonalon (a jemeni fõvárosból, Szanaából a Comore-szigetek felé), mert soha nem voltak ellenõrzések. A rendes gépeit a gazdagabb országok felé közlekedõ járatain használja, ahol rendszeresek az ellenõrzések - mondta az utaskísérõ.