2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Bécsben mutatta meg fiatalos arcát Pécs városa

A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai képviseletének közremûködésével, május második felében két héten keresztül Pécs Beach név alatt mutatkozott be Pécs2010 Európa egyik Kulturális Fõvárosa Bécs szívében, az osztrák fiatalok által igen kedvelt strandbárban.
bohócdoktor vizit szja 1%

A kultikus szórakozóhelynek csak a Facebookon több mint 10 ezer (!) rajongója van. A bécsi Duna-csatorna mentén elterülõ homokfövenyes szórakozóhely és találkozópont rendezvényhelyszínként való kiválasztásánál döntõ szempont volt, hogy a kultúra és a kalandok iránt nyitott 25+ korosztályt is elérje az üzenet, miszerint a mediterrán hangulatú magyar város idén az EU egyik kulturális központja, s számtalan könnyed programmal várja külföldrõl is a turistákat. A bécsi Collegium Hungaricum (CH) szakmai szervezésében zajló kéthetes „happeningnek“ a jazz-koncertek, a strandbárban fellépõ DJ-k, valamint az irodalom éppúgy a részét képezték, mint a homokvárépítõ verseny, lézer-show és gasztronómia. A Vylyan borászat hordóiból álló „szoborkert”, mely egy boroshordókból készült szerkezet, a strandbár állandó díszletének részét képezte.

A szokásosnál jóval esõsebb idõjárás ugyan némileg visszavetette a látogatókedvet, ugyanakkor a pünkösdi és az elmúlt hétvége ragyogó idõjárása ezrével vonzotta a bécsi strandra a látogatókat, így a két hét folyamán mintegy 8.000 célcsoportba tartozó látogató találkozott a programokkal és az MT Zrt. információs kiadványaival. Ugyancsak az MT Zrt. és a bécsi CH közötti kooperáció eredményeként május végéig két hónapon keresztül nagyszabású fotókiállítás volt látható Marsalkó Péter pécsi fotómûvész képeibõl az alsó-ausztriai Klosterneuburg Apátságában (www.stift-klosterneuburg.at).

Az MT Zrt. osztrák piacon folytatott kampányai eredményeként soha nem tapasztalt élénk érdeklõdés övezi a Pécs 2010 Európa Kulturális Fõvárosa (EKF) projektet Ausztriában. A KSH legfrissebb statisztikái szerint az idei év elsõ negyedében 62 százalékkal nõtt (!) az osztrák vendégéjszakák száma a dél-dunántúli régió szálláshelyein. A héten az egyik legolvasottabb napilap, az osztrák Kurier újságírója járt a régióban, s kedvcsináló úti beszámolója az újság június 4-i számában lesz olvasható. Ezzel a cikkel az MT Zrt. „Staféta-kampánya” keretében az idén Pécsrõl Ausztriában megjelent cikkek száma mára meghaladja a 120-at, ezek médiaértéke pedig a 200 ezer eurót. Az ausztriai Pécs 2010-es sajtómegjelenések teljes dokumentációját kérés esetén minden érdeklõdõnek eljuttatja az MT Zrt. bécsi irodája.