2024.04.18. - Andrea, Ilma

Utazáskor a fényképezõgép memóriáját is bebiztosíthatjuk

El tudja képzelni a rémisztõ pillanatot, amikor a nyaralás megismételhetetlen képeit egyszer csak hiába próbálja elõvarázsolni fényképezõgépe vagy videokamerája memóriakártyájáról? A Generali csoport tagja, az Európai Utazási Biztosító (EUB) hazánkban újdonságnak számító „Flash Doktor” szolgáltatást fejlesztett ki az adatok helyreállítására.
bohócdoktor vizit szja 1%

Egyhetes nyaralás esetén mindössze 900 Ft-os biztosítási díj ellenében megúszhatjuk az egyébként 40 ezer forintos utólagos adatmentés költségeit, és a nyaralási élmények a képeken is megmaradnak - olvasható a Generali-Providencia Biztosító Zrt. közleményében.

A Generali csoporthoz tartozó EUB utasbiztosító és a Kürt Zrt. adatmentési szakemberei, hazánkban egyedülálló technológia segítségével kifejlesztették a flash-kártyával mûködõ digitális fényképezõgépek, kamerák és mobiltelefonok adatmentését, és az ehhez kapcsolódó biztosítást.

A speciális eljárással a flash memória fizikai vagy vegyi hatásra történõ – hõ, fagy, törés, deformálódás, ázás, egyéb mechanikai vagy kémiai sérülés – illetve emberi hibából eredõ meghibásodása – törlés, formattálás – esetén nagy valószínûséggel helyreállíthatóak az elveszett képek. Ez az eljárás azonban viszonylag költséges – jellemzõen 35-45 ezer forint -, ám a tetemes költség megúszható a „Flash Doktor” nevet viselõ, hazánkban egyedülálló biztosítással. Három napra 500 Ft, egyhetes nyaralásra pedig 900 Ft biztosítási díj ellenében nyugodtan alhatunk, a pótolhatatlan képek nem veszhetnek el, és valóban felhõtlen lehet a nyaralás.

Az utóbbi években robbanásszerûen megnõtt az ún. flash memóriát alkalmazó adattárolók felhasználása, elsõsorban fényképezõgépekben, kamerákban, mp3 lejátszókban, pen-drive-okban és mobiltelefonokban használnak ilyet, és évi 20 százalékkal nõ az ilyen memóriakártyával eladott készülékek száma. A még fiatalnak számító technológiát több éves kutatómunkával vizsgálták a KÜRT Zrt. adatmentési szakemberei, hogy feltérképezzék az esetleges meghibásodások okát. Noha a memóriakártyákban nincs mozgó alkatrész, mégis - az írási mûvelet technológiai sajátosságai miatt - elõfordul anyagfáradás, az ilyen fizikai jellegû meghibásodások pedig adatvesztéshez vezethetnek. A másik kockázatot pedig az emberi tényezõ jelenti: a készülék elázik, eltörik, vagy éppen gazdája véletlenül letörli az adatokat. A cég megoldásként kidolgozta a fizikailag sérült, így hagyományos módszerekkel menthetetlen flash adattárolók mentésének világviszonylatban is egyedülálló módszerét. A szakemberek közvetlenül a memóriachipekbõl olvassák ki a tárolt tartalmat, az így kinyert adathalmazt pedig egy visszafejtõ eljárással varázsolják ismét értelmezhetõvé más szoftveralkalmazások számára.

„A speciális technológiának köszönhetõen a nyaralók pár száz forint biztosítási díj ellenében mentesülhetnek az adatmentés több tízezer forintos költségétõl, és biztonságban tudhatják pótolhatatlan nyaralási emlékeiket is” – hangsúlyozta Erdõs Mihály, az EUB elnök-vezérigazgatója.