rss
 • Kenya a szafarik országa

 • Magyarországnál hatszor nagyobb (580 367 km2) ország az Egyenlítõ vidékén. Nevét a Kenya-hegységrõl kapta mely kikuju nyelven a "ragyogás-hegye" jelentéssel bír. Az országot jórészt feltehetõen a busmanok õseinek leszármazottai lakják. Szamburuk, kikujuk, lúók, kambák, szomalik, turkanák, kisziik, rendilék, gabrák, boranák, ndorobók, pokotok, el molok és a maszájok. Ebben a fantasztikus országban mindent megtalál. A lehetõségek száma végtelen: homokos, korallzátony által védett tengerpartot, érintetlen természetet, Kelet-Afrika jellegzetes vadállatait eredeti környezetükben, szabadon, valamint megtekinthetik a modern nagyvárost felhõkarcolókkal, nyüzsgõ, forgalmas kikötõvárost, üdülõövezetet és kicsiny falvakat; több ezer méter magas hegyeket, végtelen síkságokat, ligetes domboldalakat, hatalmas és aprócska tavakat; óriási tea- és kávéültetvényeket, egzotikus gyümölcsöket termelõ farmokat; történelmi emlékeket az õskortól a közelmúltig, az iszlám, a hindu és a keresztény kultúra izgalmas keverékét.

  Szafari mindenkinek!?!

  Kenya a szafarik országa, amely mindig érdekes benyomásokat ad abból, amit Afrika nyújthat, eljutni a vadlesre, amelyet a Föld legszebb és legutolsó állatparadicsoma nyújthat. Az ASC a világon a legismertebb Kenya specialista. Gyõzõdjön meg Ön is ezekrõl! Azoknak a vendégeknek, akik szeretnék nyaralásukat jól beosztani, ugyanakkor legfontosabbnak tartják a szafarit, javasoljuk, hogy vegyenek részt egy repülõs-terepjárós szafarin. Kényelmesen, biztonságosan utaznak, megszemlélhetik a végeláthatatlan tájat, amely sokszínûségében állandóan változik. Megtakaríthatják a fáradságos utazást busszal és több idejük marad vadlesre. Valamennyi ASC-szafari repülõútra a modern privátreptérrõl indulnak a Skytrail Air gépekkel. Más központi repülõtérrõl, mint pl. Mombasából való felszállás kizárt. Szafarikon speciális jármûvekkel utazhatnak. Naponta több jármû közlekedik ugyanazon az útvonalon, így egy esetleges defekt sem jelenti a szafari végét.

  KILIMANJARO-KIMANA ÁLLATREZERVÁTUM

  Az állatokban gazdag Kimana állatrezervátum közvetlenül a Kilimanjaro lábánál fekszik. Mombassától csak 280 km-re Ny-ra határolja az Amboseli Nemzeti Parkot.K-en található a Chyulu Hills és DK-en a Tsavo Nemzeti Park. A Kimono Springs(édesvizi forrás)egész évben táplálja, tárolja a Kimana folyócskáit, így száraz idõben is találnak vizet a vadállatok.
  A látogatók a Kimana Game Sanctuary-ban korlátozott számban látogatható, így nem lehet több,mint 2-3 autó egy vadlesen. A vendégek így felhötlenül élvezhetik a vadlest és nem zavarják az állatokat. A sofõrök speciális kiképzésben vettek részt és úgy ismerik a környéket, mint a saját tenyerüket.

  KIMANA TWIGA CAMP

  A Kimana Vadrezervátum, mely az ASC tulajdonát képezi - a Kilimanjaro lábánál fekszik, kiemelkedõen fontos szerepe van Kimana forrásnak, mely édesvízû. A rezervátumot látogatók száma korlátozva van, max. 2-3 autónyi ember lehet egy idõben a parkban, hogy ne zavarják az állatokat, saját, nyugodt környezetükben lehessen megfigyelni õket. A kemping területén séta vadlesen vehetnek részt. A kempinget két részre osztjuk fel: Kimana Zebra Lodge és Kimana Twiga Camp. A Kimana Zebra Lodge bungalóinak díszítése a zebra csíkok, melyek abszolút harmonizálnak a természettel. Minden alapvetõ komfort megtalálható a kemping területén. Különösen értékes reggelizõ terasza közvetlen kilátással a Kilimanjaróra. A Kimana Twiga Camp a zsiráfokról (= twiga) kapta nevét. 11 luxus sátra emlékeztet minket magára a zsiráfra. 10 percnyire van a T.Zebra Lodge-tól, szintén minden alapvetõ komforttal felszerelve. A kemping területén Afrika- és Nagy Vadász hangulat, valamint romantika uralkodik.

  AMBOSELI
  A park teljesen sík, füves terület, közvetlenül a Kilimanjaro lábánál található. Igen gazdag patásokban, rengeteg elefánt él itt, de természetesen oroszlánnal és egyéb macskafélékkel, valamint sakállal, hiénával, marabuval, keselyûvel is találkozhatunk.

  CROCODILE CAMP
  Galana folyó partján fekszik, õslakosairól, azaz a krokodilokról kapta nevét. Nem szokványos vonzerõ a krokodilok etetése ill. a nem-mindennapos fotók készítése! Minden komforttal felszerelve, kényelmes és kellemesen berendezett fabungalók és sátrak (klimatizált) várják az idelátogatót. Vad romantikus légkör uralja a kempinget. A kemping környezetében nagyszámban fordulnak elõ állatok. Egy-egy fáradtságos vadles után, jól esik megmártózni a hûsítõ úszómedencében ill. élménybeszámolót tartani az esti tábortûz mellett. Madárkutatóknak különösen ajánljuk!

  NAKURU TÓ
  Ahol a kis és nagy flamingók hatalmas populációi a kétmilliós számot is elérhetik. A tollazatuk színe az egész tájat csodálatos rózsaszínuvé varázsolja. A tó mellett elterülõ nemzeti parkban szinte minden állatfaj megtalálható, köztük a keskenyszájú orrszarvú is, amely Kenyában itt látható a legnagyobb számban.

  Egyéb programlehetõségek

  Marineland, Wasini sziget, Zanzibár, mélytengeri horgászat, búvárkodás.

  Hõmérsékleti adatok

  Kenya éghajlata trópikus. A hõmérséklet májustól októberig 20-28 fok között van, míg novembertõl áprilisig 28-33 fok között. A levegõ páratartalma magas, de az állandó, kellemesen fújó szél enyhíti a levegõ forróságát. Az óceán vizének hõmérséklete sohasem megy 26 fok alá, így fürdésre, vízisportokra, búvárkodásra kiválóan alkalmas, sõt felejthetetlen élményt nyújt. A magas területeken (1000-1500m) kellemes, száraz éghajlati viszonyok uralkodnak. Itt az éjszakák nagyon hûvösek lehetnek.

  Útlevél, vízum

  Az útlevél érvényessége a visszautazás idõpontjától legalább 6 hónapig legyen érvényes. Magyar állampolgárnak beutazó vízumra van szüksége, melyet a helyszínen, beutazáskor meg tudnak vásárolni. Kettõs vízum: A Kenya-Royal Star körutazás során dupla vízumra van szükség, hiszen a hajóút során elhagyják Kenyát, majd visszatérve újra vízumot kell váltaniuk.

  Oltások, gyógyszerek

  Nincs kötelezõ oltás illetve gyógyszer.

  Ajánlott a sárgaláz elleni oltás (Nemzetközi Oltóközpont 1097 Bp., Gyáli út 2-6. Tel: 476-11-00 / 2372 mellék), valamint a malária elleni gyógyszer, a Lariam. A Lariam rosszullétet okozhat, szedése mellett tilos alkoholt fogyasztani. Érdemes a gyógyszert kiváltani, mert amennyiben idõben észlelik a maláriát utánkezelésre is alkamas.

  Egészségügyi javaslatok, orvos

  Óvakodjanak a nagyobb mennyiségû jéghideg italok fogyasztásától! A hideg ital gyomor- és bélpanaszokat okozhat. Ne tartózkodjanak fedetlen fõvel hosszabb ideig a tûzõ napon! Napozáshoz használjanak magas fényvédõ tartalmú napozószereket! Különbözõ gyógyszerekhez hozzájuthatnak Kenyában is, de javasoljuk, vigyék magukkal itthonról, megszokott gyógyszerkészítményeiket. (Fejfájás, hasmenés, gyomorfájás, stb.)
  A legtöbb ASC hotelben naponta sor kerü egy orvosi fogadóórára. Betegség esetén a fogadóórán kívül bármikor értesíthetõ az orvos.

  Vízellátás - ivóvíz, elektromos áram

  Az ASC szállodákban a vezetékes víz áttetszõ, tiszta és higiénikus, mégsem ajánlatos ivóvízként fogyasztani. Kenyát édesvízzel a magasabb területekrõl látják el, ezért elõfordulhat, hogy a vízvezetékrendszerben meghibásodás történik, mindez vízhiányhoz vezethet. A szobában angol mintára készült konnektor van (220-240V), amelyhez adapter szükséges. Adaptert a recepciónál kaphatnak kaució ellenében. Kenyában is, mint a többi trópusi országban gyakran van áramkimaradás, mely érintheti az elektromos vízpumpákat vagy az árammal mûködõ készülékeket. Ilyen esetekben szíves türelmüket kérjük!

  Pénznem, deviza

  Az érvényes pénznem Kenyában a Kenyai Schilling. Beutazáskor 100.000 KSH-ig engedélyezett a kenyai valuta. Hazautazáskor az országból kivinni nem szabad. Más külföldi fizetõeszközt korlátlan mennyiségben vihetnek be ill. ki az országból. Ajánlott valuta: USD, DM, SFr, ATS.

  Úti poggyász, vámmentes áruk

  Az úti poggyász súlya az Economy Light osztályon 20 kg/fõ lehet, míg a kézipoggyász a 3 kg-ot nem haladhatja meg! Kérjük, ügyljenek arra, hogy elefántcsontból készült ékszerüket vagy állatbõrbõl készült cikkeiket beutazáskor jegyeztessék fel, nehogy hazautazáskor a kenyai vámhatósággal problémájuk ne legyen. Javasoljuk, ilyen jellegû cikkeket ne vigyenek magukkal! Figyelem! Beutazáskor a videókamerákat be kell jelenteni! Semmi esetre se filmezzen vagy fényképezzen le katonát, katonai létesítményt, államfõket, rendõröket, repülõtereket, hidakat ill. az új vagy régi mombasai kikötõt. Tartózkodjon a bennszülött lakosság lefényképezésétõl.

  Idõszámítás

  Kenyába érkezéskor (Közép-európai idõ szerint) nyáron 1 órával, télen pedig 2 órával kell az órát elõre igazítani.

  Általános tudnivalók

  Államforma: köztársaság

  Hivatalos nyelv: szuahéli, angol

  Beszélt idegen nyelvek: bantu nyelvek

  Nagyobb városok: Mombasa, Kisumu, Nakuru

  Vallások:
  - keresztény (73%),
  - törzsi vallások (19%),
  - muszlim (5%)

  Hivatalos pénz: 1 kenyai shilling = 100 cent
  Idõzóna: GMT+3

  Jó utat, minden Kenyába utazó kedves olvasónknak!

  A cikkhez további képek is tartoznak! Klikk ide <<<


 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Egyre népszerűbb úticél Dánia

  Egyre népszerűbb úticél DániaDánia Skandinávia második leglátogatottabb országa Svédország után. A legkedveltebb turisztikai látnivalók Sjælland és Fyn szigetén találhatók, ezenkívül számos kisebb sziget nyújt még a természetjáróknak kiváló kirándulási lehetőséget. Nyaranta az Északi-tenger a barátságos arcát mutatja, és a strandokon lázas tevékenység folyik: homokvárak épülnek, strandröplabda meccsek zajlanak, sokan fürdőznek vagy a dűnék között napoznak. Ősszel és télen a tenger kimutatja a foga fehérjét, egészen más élményekkel szolgálva a természetszerető utazónak.

 • Hogyan legyen olcsóbb az utazás

  Még nem tudni pontosan, milyen hatással lesz a magyarok utazási szokásaira a válság, de annyi azért valószínû, hogy a korábbinál többen utaznak majd rövidebb nyaralásra és egyre többen keresik az olcsó lehetõségeket.

  1. A szállodai minibárt ezután legfeljebb csak a napközben a városnézés során vásárolt üdítõk és csokik hûtésére használjuk, s bármilyen csábító is az esti tévézés közben a minibárban lévõ méregdrága csipsz, ne bontsuk ki, túlságosan drága nassolás.

 • Malaga - Picasso városa

  A spanyol Costa del Sol, vagyis Napospart fõvárosát látványosságain kívül leghíresebb szülötte, egy bizonyos Pablo Picasso is megismertette a világgal. Ma emlékét kiállítóhelyeken és házain kívül a repülõtér neve õrzi. Malaga azonban Spanyolország egyik legfontosabb kereskedelmi kikötõje is. A vidék gazdagságát jelzi az itt található szálláshelyek magas színvonala. A part mentén húzódó szállodasorban zömében a 3-5 csillagos kategória dominál, és az éttermek, szórakoztatóközpontok is szívesen látják a tehetõsebb rétegeket. Fõleg az angolok kaptak rá a mindig napos és zöldellõ golfpályákkal tarkított vidékre, de az elmúlt években egyre több magyar szót is hallani errefelé.

 • A Karib-tenger paradicsoma: Barbados

  A Karib-tenger paradicsoma: BarbadosBarbados a Karib-térség egy kis szigetállama, a Kis-Antillák legkeletibb tagja. Az ország neve a spanyol „szakállas férfi” kifejezésre vezethető vissza, és azzal is kapcsolatba hozzák, hogy az itt honos fügefák levelei szakállra emlékeztetnek. A sziget legnagyobb részét korallzátonyok övezik. Az ország fő bevételi forrása a turizmus. Végtelen hosszúságú homokos partok 110 kilométeren keresztül, a mesés azúrkék tenger és a folyamatos felfrissülést hozó fuvallatok Barbadost olyan hellyé varázsolják, ahol a nyaraló mindig jól érezheti magát.

 • Mekka - A muszlim központ

  Mekka Hedzsa arab tartomány fõvárosa, az iszlám világ legszentebb helye. 277 m-rel a tengerszint felett helyezkedik el, hegyekkel van körbevéve.

  A körfalakon és egy kis erõdön kívül a város védelmére szolgált a völgy keleti részében egy magaslaton épített, vastag falakkal és tornyokkal ellátott citadella. Mekka középpontjában található a Masjid al-Haram. A városban található az iszlám hívõk legnagyobb szentsége, a Kaaba, a Kába-kõ. Közelében látható a külön épülettel körülfogott sós vízû Zemzem-kút.

 • Világörökségünk: Hollókõ ófalu és táji környezete

  A Világörökség Bizottság 1987-ben a magyarországi várományos helyszínek közül Budapest mellett elsõként a Nógrád megyei palóc falut, Hollókõt vette fel a Világörökségi Listára.

  A legfontosabb feltételnek, azaz az egyedi és egyetemes jelentõségnek Hollókõ azzal tett - és tesz - eleget, hogy a XVII-XVIII. században kialakított falu a hagyományos településforma, a tradicionális építészet és a XX. századi mezõgazdasági forradalmat megelõzõ falusi élet páratlan példája, melyet sikerült eredeti állapotában megõrizni.

 • Budapest a Világörökség része

  A budapesti Dunapart épületein jól megfigyelhetõk a magyar fõváros történelmének különbözõ idõszakai. Ez egyike a világ kiemelkedõen szép látképeinek.

  A Világörökség részét képezi a budai oldalon a Mûszaki Egyetem néhány épülete és a Lánchíd által közrefogott terület, a Gellért fürdõ, a gellérthegyi Szabadság szobor és a Citadella, valamint a budai Vár épületei és a Dunapart a Margit hídig. A pesti oldalon védettséget élvez a Parlament, a Lánchíd pesti oldalán található Roosevelt tér a Magyar Tudományos Akadémia és a Gresham palota épületével, valamint a Dunapart egészen a Petõfi hídig.

 • Szeged és környéke

  Délkelet-Magyarország központját, Szeged vidékét az E75-ös nemzetközi fõút kapcsolja össze a fõvárossal - és az európai közlekedési hálózattal -, de fõutak vezetnek innen minden égtáj felé. Budapestrõl jó a vasúti közlekedés is, de érkezhetünk ide vonattal Szolnok, Békéscsaba, Makó és Röszke irányából is.

  Az 1920-as trianoni békeszerzõdés Szeged szomszédságában húzta meg az országhatárt, s ez érzékenyen érintette a város déli és keleti kapcsolatait. 1921-ben Szegedre került a Kolozsvári Tudományegyetem, két évvel késõbb a csanádi püspök is áttette székhelyét Temesvárról.

 • Dublin: szórakozás hajnalig

  Dublin a harmadik leglátogatottabb fõváros Európában. Folyó szeli ketté, sziluettjét nem csúfítják felhõkarcolók. Annak ellenére, hogy az ország lakosainak egyharmada a fõvárosban él, megmaradt középkori, emberléptékû településnek.

  A legfõbb látnivalót a kora-középkori óváros jelenti. A vár környékén már a történelem elõtti korban is volt település. Dublin jelentése sötét tó (Duhh Linn), a mely a Liffey és a Poddle folyók összefolyásánál keletkezett. Ez utóbbi egykor kettészelte a vár területét, ma a föld alatt csörgedezik.

 • Karlovy Vary

  Karlovy Vary, a legnagyobb cseh fürdõváros Csehország legnyugatibb régiójában fekszik, nem messze a német határtól. Világszerte páratlan az erre a vidékre jellemzõ gyógyhatású ásványi források sokasága. 12 hasznosított (a város ui. több, mint 83 forrással dicsekedhet) melegvizû forrásában 40 féle kémiai anyag található, amelyeket gyógyászati célokra használnak. Azonban nem csak a fürdõkúráknak van gyógyító hatásuk, hanem magának a mûemlékek együttese...

 • Erdély látnivalói

  Erdély látnivalóiA magyar állampolgárok évente több mint egymillió alkalommal keresik fel, viszont ennél jóval kisebb azoknak az aránya, akik turistaként jönnek a régióba. Számottevő még a nyugat-európai turisták száma is. Románia világörökségi helyszínei közül Erdély területén találhatók a következők: Erdély erődtemplomos falvai, Dák erődítmények, Segesvár történelmi központja, illetve Máramaros fatemplomai. Ha Erdélybe látogat valaki, hirtelen el sem tudja dönteni merre induljon, annyi látnivaló van, amiket nem szabad kihagyni.

 • Matyóföld szíve Mezõkövesd

  Budapestrõl az M3 autópályán egy órás autózással elérhetõ Mezõkövesd. Hírnevét a hungarikumként számon tartott „matyó” hímzésnek és a Zsóry-fürdõ gyógyító vizének köszönheti.

  A „Hadas”, skanzen jellegû városrész népi mûemlékházaiban iparmûvészek tevékenykednek. Itt található a legismertebb matyó mintatervezõ, Kisjankó Bori Emlékháza is, közelében pedig az Európa-hírû a Mezõgazdasági Gépmúzeum. A matyó népéletbe nyújt bepillantást a több, mint fél évszázados Matyó Múzeum.

 • Róma: Európa kulturális központja

  Róma: Európa kulturális központjaRóma Olaszország legnagyobb és legnépesebb városa. Az a város, ahol mindenki megtalálhatja a kedvére való látványosságot vagy elfoglaltságot: számtalan műemlék, múzeum, étterem, bár, divatüzlet várja az idelátogatókat. A több ezer év alatt számos csodálatos templommal, szoborral, műkinccsel, épülettel, palotával, kerttel, szökőkúttal, és piazzával gazdagodott. Rómát leginkább egy hatalmas szabadtéri múzeumhoz hasonlítanánk, mely az emberi kultúra magasrendű alkotásainak kincstára.

 • Rodosz

  A sziget fõvárosát, Európa egyik legszebb középkori mûemlék együttesét a johanniták (a késõbbi máltai lovagrend alapítói) által építtetett Nagymesterek Palotája, a mediterrán utcácskák, a sikátorok labirintusai, a mecsetek, a minaretek és a díszes paloták teszik vonzóvá. A "lovagok negyedében", az óvárosban rengeteg látnivaló - õsrégi tavernák, üzletek; az újabb városrészben pedig diszkók, éjszakai bárok, táncos lokálok biztosítják a színes és változatos nyaralást. Hosszan elnyúló tengerpartja a város észak-nyugati oldalán

 • Cegléd és a Ceglédi Gyógy- és Strandfürdõ

  Pest Megye egyik kiemelkedô termál adottságokkal rendelkezô városa Cegléd. Önkormányzatának célja egy olyan gyógyfürdõ komplexum megvalósítása, amely nemcsak a helyi és a régióbeli, de a hazai és a külföldi vendégkör egészségügyi és kikapcsolódási igényeit is kielégíti.

  A klasszikus fürdõk nyújtotta lehetôségeken felül a Ceglédi Gyógyfürdõben a vendégeknek lehetôsége nyílik gyógyászati kezelések, valamint fitness és wellness szolgáltatások igénybevételére.

 • Az ideális város Koppenhága

  London - Koppenhága a legideálisabb, legélhetõbb a világ nagyvárosai közül - erre a következtetésre jutott a Monocle címû brit folyóirat.

  A lap 25-ös listáját annak alapján állította össze, hogy egy város mennyire érdekes, milyen ott az életminõség, mennyire vonzó a látogatók számára, milyen lehetõségeket kínál az üzleti élet képviselõinek és az éjszakai élet kedvelõinek.

 • Côte d'Azur

  A Francia Riviéra vagy Azúr-part (franciául Côte d'Azur) a Földközi-tenger partvidékének Marseille-tõl Mentonig terjedõ szakasza, melynek hosszúsága kb. 120 km.

  A Liguri- és a Tengeri-Alpok karéja veszi körül. A hegység látványnak is szép és rengeteg kirándulásra ad alkalmat, sok helyen azonban nem éri el az 1000 m-es magasságot sem. Területének 80%-a hegy, 175 000 hektár erdõ, 1000 km folyó és hegyi patak található itt. Egyúttal Franciaország parkokban leggazdagabb területe is. Híresek Menton, Monaco, Èze parkjai.

 • Brioni titkai a dinoszauruszoktól Titóig

  Brioni - Az Isztriai-félsziget egyik különleges szigetcsoportja évmilliók óta lakott területnek számít, ahol a megõrzött történelmi emlékeknek köszönhetõen ma is megtalálhatók a dinoszauruszok lábnyomai, a római luxusvillák maradványai és Josip Broz Titónak, az egykori Jugoszlávia államfõjének kedvelt vadasparkja.

  Brioni valójában szigetcsoport, amely 14 szigetbõl áll, ám a látogatók ma is csak a két legnagyobbra léphetnek be, a többi szigorúan védett terület, oda csak a horvát állami vezetés tagjai és vendégeik látogathatnak el, akárcsak Tito idejében.

 • Tiszavid

  Már az Árpádházi királyaink korában ismert település volt. 1038-ban vám és sóhivatal mûködött itt. A Munkács- Beregszász- Kisvárda kereskedelmi útvonal keresztezte itt a Tiszát. Akkor még Vídtelke nevû településen keresztül mûködõ kompon szállították a vágómarhát, árucikkeket.

  A település nevének elõtagja a Tisza folyóra utal, míg utótagja valószínû, hogy az 1063-ban élt, s a Gutkeled nemzetséghez tartozó Keled fia Vid comes (ispán) nevére utal, aki Salamon király udvari tanácsosa volt. Személynévi eredetû helynév; a Gut-Keled nemzetség családfáján is szerepel Vid ispán a XI. században.

 • A Grand Canyon üvegterasza a Skywalk

  1220 méteres mélységbe nézhetnek le a látogatók arról az üvegteraszról, amelyet az amerikai Grand Canyon peremére épített egy helyi indián törzs. Az õslakók azt remélik, hogy a különleges technológiával készült látványosság több turistát csábít majd a rezervátumba. Az õsök és a szellemek áldását kérik az ualapaj indiánok. Ezzel a ceremóniával adták át a Grand Canyon legújabb turistalátványosságát.

 • Zala környéki termálfürdők

  Zala környéki termálfürdőkHévíz központjában, a szépen gondozott nagy park százéves fáinak ölelésében fekszik a fürdőváros messze híres szimbóluma, a Tófürdő épülete, a víz fölött nyíló tavirózsákkal. Az enyhe hajlatú dombok övezte hévízi Gyógytó Európa legnagyobb melegvizű tava. A 4,44 ha kiterjedésű tó a világ legnagyobb gyógyító erejű melegvizű tava! Gyógyító erejét évszázadokon át csak a környék népe ismerte. A tó átlagos mélysége 12 méter, a forrástölcsérben 35,6 méter. A feltörő víz hőmérséklete 33 Celsius. A felszíni víz hőmérséklete 28-32 Celsius, télen sem hűl 25 Celsius alá.

 • Sanghaj - A Kelet Gyöngyszeme

  Vannak városok, melyek az emberiség története során egy cseppet sem veszítettek fontosságukból. Sanghaj éppen ilyen: mindig a középpontban volt.

  A Kelet varázslatos világa sok utazót csábított már Kínába. Legtöbbjük hónapokat töltött el Ázsia szívében, rizsföldek között, a mozdulatlan idõ ölelésében.

  Sanghaj a tengerre épült, mégis hatalmas területen fekszik, mégis jól körülhatárolható belvárosa van, ahová az európai embernek mindenképpen érdemes elmennie.

 • A Francia Riviéra

  A Francia RiviéraA Francia Riviéra vagy Azúr-part (franciául Cote d\'Azur) a Földközi-tenger partvidékének Marseille-től Mentonig terjedő szakasza, melynek hosszúsága kb. 120 km. A Liguri- és a Tengeri-Alpok karéja veszi körül. A hegység látványnak is szép és rengeteg kirándulásra ad alkalmat, sok helyen azonban nem éri el az 1000 m-es magasságot sem. Területének 80%-a hegy, 175 000 hektár erdő, 1000 km folyó és hegyi patak található itt. Egyúttal Franciaország parkokban leggazdagabb területe is. Híresek Menton, Monaco, Èze parkjai.

 • Extrém utak a nagyvilágból (képekkel)

  Vannak extrém utak...

  Hegybe kialakított közlekedési alagút, sivatagon átszelõ autópálya, õserdõn átfutó úttest, hihetetlen szakadékok mellett futó utacskák...

  A világ legveszélyesebb útjait elnézve nehéz elképzelni azok egykori elkészítésének körülményeit, hát még a rajtuk való közlekedést… hogyan tartják karban ezeket az utakat? Ha baleset van, létezik kiút???

 • Spanyolország: Malaga

  Bilbao (baszkul Bilbo) Baszkföld legnépesebb és legjelentõsebb városa, Vizcaya (Bizkaia) tartomány közigazgatási központja.

  A baszkok nemzeti fõvárosuknak tekintik. A várost 1300. június 15-én alapította Don Diego Lopez de Haro, Viscaya grófja. Azelõtt már létezett Bilbao mai helyén egy római kori település Bellum Vadum néven. Legnevezetesebb intézménye a Guggenheim múzeum. Az 1997-ben megnyílt múzeum már kívülrõl is rendkívül izgalmas látványt nyújt. Az igazi élmény természetesen belül várja a látogatókat.

 • 5 látnivaló Romániában

  Palatul Parlamentului

  Ceausescu, a "Kárpátok Géniusza", elhatározta, hogy felépítteti a Nép Palotáját, Európa legnagyobb épületét. Kezdetnek leromboltatott egy egész városnegyedet, majd a nem éppen túltermeléssel küzdõ román népgazdaság szinte minden erejét ennek az egy épületnek az építésére fordította.

  Az eredmény: egy 12 emeletes, 3100 szobás, 330 ezer négyzetméteres, teljességgel kihasználhatatlan monstrum, amelynél csak a washingtoni Pentagon nagyobb.

 • Szlovénia: szomszéd az Alpok lábainál

  A volt jugoszláv tagköztársaságok közül Szlovénia került ki a polgárháborús õrületbõl a legszerencsésebben.

  Az ország gazdag ásványi anyagokban, természeti értékekben, tengerpartja nyugodt, szép és kedvezõ árfekvésû. Nagyon sok városa magán viseli a Habsburg és a Velencei Birodalom jellegzetes jegyeit, ezért a turista a szlovén Alpokban járva Bajorországban érezheti magát. Szlovénia fõvárosa Ljubljana, ez a legnagyobb és legnépesebb városa. A történelemben mindig fontos szerepet töltött be. A Városi Múzeum római kori emlékeket és a római város, Emona, mérethû makettjét mutatja be.

 • Francia Polinézia mesevilága Bora-Bora

  Bora Bora lenyûgözõ látnivalói már hosszú évek óta vonzzák a vastag pénztárcájú turistákat. Francia Polinézia fõ vonzereje az idén tovább erõsítette pozícióját, méghozzá több új luxusüdülõvel, köztük a júniusban megnyitott St. Regis Resorttal és repülõjárataival. A csendes-óceáni térség egyik legcsodálatosabb szigete tovább folytatja diadalmenetét, már ami a gazdag turisták figyelmének felkeltését illeti.

 • Majestic Imperator luxusvonatok Bécs és Budapest között

  Bemutatták annak a luxus nosztalgiavonatnak a vagonjait Budapesten, amely az egykori osztrák-magyar monarchia fõvárosai között szállítja a turistákat.

  Ünnepélyes keretek között, tûzoltózenekari kísérettel várták a fõvárosi Nyugati pályaudvarra nyolcvanöt utassal érkezõ Majestic Imperator-Train de Luxe osztrák nosztalgiavonatot vasárnap. A Majestic Imperator nevû cég modernizált császári luxusvagonjai már 1991 óta szolgálják a turisták igényeit.

 • USA : Beutazási feltételek, vámszabályok és tanácsok utazóknak

  Az Egyesült Államok gyönyörû, változatos ország barátságos emberekkel és lenyûgözõ helyekkel, ahol mindenki izgalmas élményekkel gazdagodhat.

  Mindegy, hogy milyen vakációról álmodik valaki - síelni szeretne a nyugati Sziklás-hegységben vagy San Francisco drótkötélvontatta öreg villamosán döcögne, kempingezni szeretne valamelyik nemzeti parkunkban vagy Kalifornia partjainál szörfözne, napon barnulna és salsát táncolna Miamiban, végiglátogatná New England történelmi otthonait vagy egy Broadway show-t szeretne megnézni, az Amerikában megteheti.