rss
 • Kenya a szafarik országa

 • Magyarországnál hatszor nagyobb (580 367 km2) ország az Egyenlítõ vidékén. Nevét a Kenya-hegységrõl kapta mely kikuju nyelven a "ragyogás-hegye" jelentéssel bír. Az országot jórészt feltehetõen a busmanok õseinek leszármazottai lakják. Szamburuk, kikujuk, lúók, kambák, szomalik, turkanák, kisziik, rendilék, gabrák, boranák, ndorobók, pokotok, el molok és a maszájok. Ebben a fantasztikus országban mindent megtalál. A lehetõségek száma végtelen: homokos, korallzátony által védett tengerpartot, érintetlen természetet, Kelet-Afrika jellegzetes vadállatait eredeti környezetükben, szabadon, valamint megtekinthetik a modern nagyvárost felhõkarcolókkal, nyüzsgõ, forgalmas kikötõvárost, üdülõövezetet és kicsiny falvakat; több ezer méter magas hegyeket, végtelen síkságokat, ligetes domboldalakat, hatalmas és aprócska tavakat; óriási tea- és kávéültetvényeket, egzotikus gyümölcsöket termelõ farmokat; történelmi emlékeket az õskortól a közelmúltig, az iszlám, a hindu és a keresztény kultúra izgalmas keverékét.

  Szafari mindenkinek!?!

  Kenya a szafarik országa, amely mindig érdekes benyomásokat ad abból, amit Afrika nyújthat, eljutni a vadlesre, amelyet a Föld legszebb és legutolsó állatparadicsoma nyújthat. Az ASC a világon a legismertebb Kenya specialista. Gyõzõdjön meg Ön is ezekrõl! Azoknak a vendégeknek, akik szeretnék nyaralásukat jól beosztani, ugyanakkor legfontosabbnak tartják a szafarit, javasoljuk, hogy vegyenek részt egy repülõs-terepjárós szafarin. Kényelmesen, biztonságosan utaznak, megszemlélhetik a végeláthatatlan tájat, amely sokszínûségében állandóan változik. Megtakaríthatják a fáradságos utazást busszal és több idejük marad vadlesre. Valamennyi ASC-szafari repülõútra a modern privátreptérrõl indulnak a Skytrail Air gépekkel. Más központi repülõtérrõl, mint pl. Mombasából való felszállás kizárt. Szafarikon speciális jármûvekkel utazhatnak. Naponta több jármû közlekedik ugyanazon az útvonalon, így egy esetleges defekt sem jelenti a szafari végét.

  KILIMANJARO-KIMANA ÁLLATREZERVÁTUM

  Az állatokban gazdag Kimana állatrezervátum közvetlenül a Kilimanjaro lábánál fekszik. Mombassától csak 280 km-re Ny-ra határolja az Amboseli Nemzeti Parkot.K-en található a Chyulu Hills és DK-en a Tsavo Nemzeti Park. A Kimono Springs(édesvizi forrás)egész évben táplálja, tárolja a Kimana folyócskáit, így száraz idõben is találnak vizet a vadállatok.
  A látogatók a Kimana Game Sanctuary-ban korlátozott számban látogatható, így nem lehet több,mint 2-3 autó egy vadlesen. A vendégek így felhötlenül élvezhetik a vadlest és nem zavarják az állatokat. A sofõrök speciális kiképzésben vettek részt és úgy ismerik a környéket, mint a saját tenyerüket.

  KIMANA TWIGA CAMP

  A Kimana Vadrezervátum, mely az ASC tulajdonát képezi - a Kilimanjaro lábánál fekszik, kiemelkedõen fontos szerepe van Kimana forrásnak, mely édesvízû. A rezervátumot látogatók száma korlátozva van, max. 2-3 autónyi ember lehet egy idõben a parkban, hogy ne zavarják az állatokat, saját, nyugodt környezetükben lehessen megfigyelni õket. A kemping területén séta vadlesen vehetnek részt. A kempinget két részre osztjuk fel: Kimana Zebra Lodge és Kimana Twiga Camp. A Kimana Zebra Lodge bungalóinak díszítése a zebra csíkok, melyek abszolút harmonizálnak a természettel. Minden alapvetõ komfort megtalálható a kemping területén. Különösen értékes reggelizõ terasza közvetlen kilátással a Kilimanjaróra. A Kimana Twiga Camp a zsiráfokról (= twiga) kapta nevét. 11 luxus sátra emlékeztet minket magára a zsiráfra. 10 percnyire van a T.Zebra Lodge-tól, szintén minden alapvetõ komforttal felszerelve. A kemping területén Afrika- és Nagy Vadász hangulat, valamint romantika uralkodik.

  AMBOSELI
  A park teljesen sík, füves terület, közvetlenül a Kilimanjaro lábánál található. Igen gazdag patásokban, rengeteg elefánt él itt, de természetesen oroszlánnal és egyéb macskafélékkel, valamint sakállal, hiénával, marabuval, keselyûvel is találkozhatunk.

  CROCODILE CAMP
  Galana folyó partján fekszik, õslakosairól, azaz a krokodilokról kapta nevét. Nem szokványos vonzerõ a krokodilok etetése ill. a nem-mindennapos fotók készítése! Minden komforttal felszerelve, kényelmes és kellemesen berendezett fabungalók és sátrak (klimatizált) várják az idelátogatót. Vad romantikus légkör uralja a kempinget. A kemping környezetében nagyszámban fordulnak elõ állatok. Egy-egy fáradtságos vadles után, jól esik megmártózni a hûsítõ úszómedencében ill. élménybeszámolót tartani az esti tábortûz mellett. Madárkutatóknak különösen ajánljuk!

  NAKURU TÓ
  Ahol a kis és nagy flamingók hatalmas populációi a kétmilliós számot is elérhetik. A tollazatuk színe az egész tájat csodálatos rózsaszínuvé varázsolja. A tó mellett elterülõ nemzeti parkban szinte minden állatfaj megtalálható, köztük a keskenyszájú orrszarvú is, amely Kenyában itt látható a legnagyobb számban.

  Egyéb programlehetõségek

  Marineland, Wasini sziget, Zanzibár, mélytengeri horgászat, búvárkodás.

  Hõmérsékleti adatok

  Kenya éghajlata trópikus. A hõmérséklet májustól októberig 20-28 fok között van, míg novembertõl áprilisig 28-33 fok között. A levegõ páratartalma magas, de az állandó, kellemesen fújó szél enyhíti a levegõ forróságát. Az óceán vizének hõmérséklete sohasem megy 26 fok alá, így fürdésre, vízisportokra, búvárkodásra kiválóan alkalmas, sõt felejthetetlen élményt nyújt. A magas területeken (1000-1500m) kellemes, száraz éghajlati viszonyok uralkodnak. Itt az éjszakák nagyon hûvösek lehetnek.

  Útlevél, vízum

  Az útlevél érvényessége a visszautazás idõpontjától legalább 6 hónapig legyen érvényes. Magyar állampolgárnak beutazó vízumra van szüksége, melyet a helyszínen, beutazáskor meg tudnak vásárolni. Kettõs vízum: A Kenya-Royal Star körutazás során dupla vízumra van szükség, hiszen a hajóút során elhagyják Kenyát, majd visszatérve újra vízumot kell váltaniuk.

  Oltások, gyógyszerek

  Nincs kötelezõ oltás illetve gyógyszer.

  Ajánlott a sárgaláz elleni oltás (Nemzetközi Oltóközpont 1097 Bp., Gyáli út 2-6. Tel: 476-11-00 / 2372 mellék), valamint a malária elleni gyógyszer, a Lariam. A Lariam rosszullétet okozhat, szedése mellett tilos alkoholt fogyasztani. Érdemes a gyógyszert kiváltani, mert amennyiben idõben észlelik a maláriát utánkezelésre is alkamas.

  Egészségügyi javaslatok, orvos

  Óvakodjanak a nagyobb mennyiségû jéghideg italok fogyasztásától! A hideg ital gyomor- és bélpanaszokat okozhat. Ne tartózkodjanak fedetlen fõvel hosszabb ideig a tûzõ napon! Napozáshoz használjanak magas fényvédõ tartalmú napozószereket! Különbözõ gyógyszerekhez hozzájuthatnak Kenyában is, de javasoljuk, vigyék magukkal itthonról, megszokott gyógyszerkészítményeiket. (Fejfájás, hasmenés, gyomorfájás, stb.)
  A legtöbb ASC hotelben naponta sor kerü egy orvosi fogadóórára. Betegség esetén a fogadóórán kívül bármikor értesíthetõ az orvos.

  Vízellátás - ivóvíz, elektromos áram

  Az ASC szállodákban a vezetékes víz áttetszõ, tiszta és higiénikus, mégsem ajánlatos ivóvízként fogyasztani. Kenyát édesvízzel a magasabb területekrõl látják el, ezért elõfordulhat, hogy a vízvezetékrendszerben meghibásodás történik, mindez vízhiányhoz vezethet. A szobában angol mintára készült konnektor van (220-240V), amelyhez adapter szükséges. Adaptert a recepciónál kaphatnak kaució ellenében. Kenyában is, mint a többi trópusi országban gyakran van áramkimaradás, mely érintheti az elektromos vízpumpákat vagy az árammal mûködõ készülékeket. Ilyen esetekben szíves türelmüket kérjük!

  Pénznem, deviza

  Az érvényes pénznem Kenyában a Kenyai Schilling. Beutazáskor 100.000 KSH-ig engedélyezett a kenyai valuta. Hazautazáskor az országból kivinni nem szabad. Más külföldi fizetõeszközt korlátlan mennyiségben vihetnek be ill. ki az országból. Ajánlott valuta: USD, DM, SFr, ATS.

  Úti poggyász, vámmentes áruk

  Az úti poggyász súlya az Economy Light osztályon 20 kg/fõ lehet, míg a kézipoggyász a 3 kg-ot nem haladhatja meg! Kérjük, ügyljenek arra, hogy elefántcsontból készült ékszerüket vagy állatbõrbõl készült cikkeiket beutazáskor jegyeztessék fel, nehogy hazautazáskor a kenyai vámhatósággal problémájuk ne legyen. Javasoljuk, ilyen jellegû cikkeket ne vigyenek magukkal! Figyelem! Beutazáskor a videókamerákat be kell jelenteni! Semmi esetre se filmezzen vagy fényképezzen le katonát, katonai létesítményt, államfõket, rendõröket, repülõtereket, hidakat ill. az új vagy régi mombasai kikötõt. Tartózkodjon a bennszülött lakosság lefényképezésétõl.

  Idõszámítás

  Kenyába érkezéskor (Közép-európai idõ szerint) nyáron 1 órával, télen pedig 2 órával kell az órát elõre igazítani.

  Általános tudnivalók

  Államforma: köztársaság

  Hivatalos nyelv: szuahéli, angol

  Beszélt idegen nyelvek: bantu nyelvek

  Nagyobb városok: Mombasa, Kisumu, Nakuru

  Vallások:
  - keresztény (73%),
  - törzsi vallások (19%),
  - muszlim (5%)

  Hivatalos pénz: 1 kenyai shilling = 100 cent
  Idõzóna: GMT+3

  Jó utat, minden Kenyába utazó kedves olvasónknak!

  A cikkhez további képek is tartoznak! Klikk ide <<<


 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A Francia Riviéra

  A Francia RiviéraA Francia Riviéra vagy Azúr-part (franciául Cote d\'Azur) a Földközi-tenger partvidékének Marseille-től Mentonig terjedő szakasza, melynek hosszúsága kb. 120 km. A Liguri- és a Tengeri-Alpok karéja veszi körül. A hegység látványnak is szép és rengeteg kirándulásra ad alkalmat, sok helyen azonban nem éri el az 1000 m-es magasságot sem. Területének 80%-a hegy, 175 000 hektár erdő, 1000 km folyó és hegyi patak található itt. Egyúttal Franciaország parkokban leggazdagabb területe is. Híresek Menton, Monaco, Èze parkjai.

 • Európa teteje - Davos

  A három- és négyezer méteres hegycsúcsokkal büszkélkedő Svájcnak - s egyben kontinensünknek - legmagasabban fekvő városa Davos. A múlt században ismertté vált gyógyüdülőhely ma világhírű konferenciaközpont, nemzetközi sportversenyek színhelye - elsősorban azonban igazi turisztikai fellegvár. A német ajkú őslakosság, a walser népcsoport apró ablakú faházaiból már alig akad mutatóban...

 • Bemutatkoznak a világ legmagasabb szállodái

  A 487 méteres hongkongi Ritz-Carlton a világ legmagasabb luxusszállodája. Ázsia és Dubaj büszkélkedhet jelenleg a világon a legtöbb felhõkarcoló hotellel.

  A Forbes magazin összegyûjtötte a legmagasabb szállodákat a tériszonyt nem, a költekezést és a luxuséletmódot viszont nagyon jól ismerõ milliomosok számára. A hongkongi International Commerce Centre (ICC) tornyainak tetején épülõ komplexum minden idõk legmagasabb szállodája. A 312 szobás hotel számos étteremnek ad otthont, lesz beltéri infinity pool is, de minden egyes szobából lenyûgözõ kilátás nyílik a dugókkal telített, zajos megavárosra és a Dél-kínai tengerre.

 • A csodálatos Marokkó

  A csodálatos MarokkóA legtöbb turista figyelmét a Marokkó királyi városai című programok hívják fel. És valóban a királyi városok az ország legfőbb látnivalói. Marokkó egykori fővárosai, a zöld, fehér és barna színekben pompázó Meknes és Fez. A főbb városok megtekintése után érdemes kirándulni egyet a Magas-Atlasz óriási hegyvonulatai közé, hiszen itt tör az égbe Észak-Afrika legmagasabb pontja, a Dzsebel Toubkal (4165 m). Innen szinte már csak egy ugrás a végeláthatatlan sivatag, a Szahara. Az óceánparti üdülővárosban, Agadirban kipihenhetjük az eltelt napok fáradalmait.

 • Sousse

  Tunézia tengerparti üdülõ epicentruma. A Sahel gyöngyének (a Földközi-tenger gyöngye) nevezett várost a Kr.e. 11. században alapították. A 9. században épült ribat az erõd-monostor érdekes példája, csakúgy, mint a nagymecset, a bástyák és a Khalef tornya. A 240 terembõl álló, 2-5. századi katakombái 5 kilométeren terülnek el. A hófehér homokos tengerpartot körül ölelõ andalúz, török és arab stílusú hotelek visszatükrözik a régmúltban itt letelepedett népek építési kultúráját.

 • Horvátország legkedveltebb búvárhelyei

  Budapest/Zágráb - Csak az Adria horvátországi felségvizein mintegy 15 ezer roncsot találhatnak a búvárok, és még legalább 1500 olyan barlang és víz alatti hasadék van, ami felfedezésre vár.

  A nagyobb mélységben is áttetszõ tengervíz miatt a barlangok, víz alatti hasadékok és zátonyok, valamint hajó- és repülõroncsok ezreinek köszönhetõen virágzik az adriai búvárturizmus. A zágrábi központú Horvát Idegenforgalmi Közösség MTI-hez eljuttatott összesítése szerint hajó- és repülõroncsokban az Adria a világ egyik leggazdagabb tengere.

 • Rábapatona

  Rábapatona 2500 lelkes, rábamenti község Gyõr-Moson-Sopron megyében a Rába folyó bal partján. A Gyõrtõl 18 kilométerrel nyugatra található települést a 85-ös számú fõútvonalon, vagy Koroncó érintésével, a Rába hídon átkelve közelíthetjük meg.

  A helyi hagyomány szerint a községet besenyõk alapították. A település nevét elõször egy 1253-ban kiállított oklevélben említik villa Patona alakban. A falu a XIV. század közepétõl a gyõri káptalan birtoka lesz, és ennek köszönhetõen évszázadokon keresztül Káptalan-Patona néven említik.

 • Assisi

  Kr. e. 1000 körül vándor umbriaiak telepedtek le a jelenlegi város szomszédságában, és a magaslatokon erõdített településeket építettek. Kr. e. 450 táján ezeket a településeket fokozatosan az etruszkok foglalták el. Az ókori Római Birodalom Kr. e. 295-ben a sentinumi csata után szerezte meg a hatalmat Itália központi részén. Ekkor épült a virágzó Asisium municípium a Subasio hegység teraszain. A római idõk emlékei most is megtalálhatók Assisiben: a városfalak, a fórum, egy színház, egy amfiteátrum és Minerva; ez utóbbi átépítve Santa Maria sopra Minerva (=Minerva feletti Szûz Mária) templom néven ismeretes.

 • Geszt - A balladák földjén

  Geszt község, Békés megye keleti részén Romániával határos részén fekszik „zsáktelepülés”.

  A csiszoltkő korszak időszakától számít lakott helynek. Nevével 1213-ban találkozunk először a váradi regestrumban. A Rákóczi szabadságharc bukása után a település birtokjogáért több főúr pereskedett. A pert végül is Tisza László nyerte meg és 1766. augusztus 9-től birtokolta.

 • Madrid a spanyol fõváros

  Spanyolország fõvárosa,a több mint három és fél millió lakosú Madrid,az ország vasúti és közúti csomópontja is. Tengertõl való távolsága és magassága (660 m) miatt a tél hideg, a nyár pedig forró.Madridban három világhírû képtár, egy Királyi Palota, fenséges terek, és Spanyolország történelmének kincseit õrzõ múzeumok várják az érkezõket. A várost körülvevõ kis tartomány,a Comunidad de Madrid nevezetességei közül a Sierra de Guadarrama és az El Escorial a legnevesebbek.

 • Az arabok megint nagyot álmodtak: épül a nulla emissziós város

  Abu Dzabi megkezdte a világ elsõ zöld városának építését, ahol nem lesz se szén-dioxid-kibocsátás, se környezetszennyezés, se autóforgalom - olvasható a BBC News honlapján. Az ötvenezres városban fog mûködni egy hidrogén erõmû, az energia nagy részét pedig nap- és szélenergiából állítják elõ – mindez 22 milliárd dollárért. A város neve Maszdar, és nyolc év múlva lesz készen mintegy 22 milliárd dolláros beruházással.

 • Kuba

  Kuba az Antillák legnagyobb szigete, a Karib-tenger gyöngyszeme. Kristálytiszta türkizkék tenger, hófehér homokú öblök és trópusi klíma várja a napfény és a vízi sportok szerelmeseit. Egy ország, ahol a gyarmati múlt öröksége és a modern igényes szállodák jól megférnek egymás mellett, ahol a mai napig él a jegyrendszer, mégis turisták milliói töltik itt szabadságukat. Egy temperamentumos sziget, amelynek...

 • A Salamon-szigetek

  A Salamon-szigetek lakossága túlnyomórészt melanéz, ez a kultúrájukra is rányomja bélyegét. Pápua Új-Guineával nagyfokú rokonság tapasztalható kulturális téren. Hosszú évszázadokig ismeretlen világ volt ez az európaiak számára. Az európaitól igen eltérõ kultúra alakult ki ezeken a szigeteken, mely a totális izoláltságuknak köszönhetõ. Egyes régészeti kutatások 40 ezer évvel ezelõtti civilizáció jelenlétérõl tesznek tanúbizonyságot. A Salamon-szigetek lakóinak egy része a mai napig a több ezer éves hagyományok szerint éli az életét, megpróbálják megakadályozni azt, hogy a modern civilizáció eltüntesse az õsi tradíciókat.

 • Nem mindennapi látványt nyújt a világ első vízalatti étterme

  Nem mindennapi látványt nyújt a világ első vízalatti éttermeA Maldív-szigeteken található a világ első víz alatti étterme, ahol közel öt méteres mélységben várja vendégeiket egy különleges vacsorára. A 2005-ben megnyitott Ithaa Undersea étterem lenyűgöző tengeri kilátással rendelkezik. A víz alatti vendéglő része a Conrad Maldives Rangali Island hotelnek. Az 5 méter széles és 9 méter hosszú építészeti különlegesség 14 fő befogadására alkalmas. A hotel egyik mólójának a végén található csigalépcsőn keresztül lehet lejutni az étterembe. Különleges kérés esetén az étkezde hálószobává is átalakítható. Az biztos, hogy felejthetetlen élmény lehet.

 • Egy város, amellyel nem lehet betelni: Miami

  A nyár mindig a felejthetetlen nyaralásokról, bulikról, és önfeledt flörtölésekrõl szól. Amikor egy vakáció alkalmával arra van szükségünk, hogy élvezzük a napfényt, a tengert, a végtelen szórakozást, és természetesen a csinosabbnál csinosabb lányokat, akkor irány Miami.

  Ha megtehetjük, hogy a térképen lévõ messzebb pontokat is kinézzük úticélunknak, akkor ne késlekedjük, csomagoljuk össze a legszükségesebb holmikat, esetleg szervezzünk be pár barátot, és már indulhatunk is.

 • Riga, a Baltikum ékszerdoboza

  Akit a szerencséje akár egy-két napra Lettország fõvárosába, Rigába vezérel, kellemes meglepetésekre készülhet fel. Az alig 15 éve független állam fõvárosa, annak is az óvárosa, valódi ékszerdoboz a turista számára. Már a repülõtérrõl bevezetõ út békés, nyugodt város képét mutatja. Ha vannak is a fõvárosban a látképet elcsúfító lakónegyedek, azokat sem a bevezetõ úton, sem késõbb a Szent Péter templom 72 méteres tornyából belátható városképben nem lehet észrevenni.

 • Szeged Története

  Szeged környéke az õskortól lakott hely, az Öthalom területén bukkantak a legrégibb emberi településnyomokra. A II. század közepérõl, Ptolemaiosz leírásából ismerjük a település legrégibb nevét: Partiszkon. A késõbbi vár helyén római õrállomás vigyázta a tiszai átkelõhelyet, a Maros menti só- és aranyszállítást. A nagyszéksósi hun fejedelmi lelet és számos történeti adat valószínûsíti, hogy Attila székhelye a környéken lehetett.

  Szegedet Baján avar kagán csapatai szállták meg 567 után, s a környék egészen a IX. század kezdetéig avar fennhatóság alá tartozott.

 • Az Istenek szigete: Kréta

  Magyarországon is igen kedvelt turista célpont Kréta. Az ide látogatók szívesen látogatják a Knósszosz, Phaisztosz és Gortüsz ásatásait, Rethymno velencei kastélyát és a Szamaria-szurdokot. Görögország legdélibb régióját a helybeliek csak Megáloniszosz-nak, azaz Nagyszigetnek becézik.

  Kréta, Görögország legnagyobb és a Földközi-tenger ötödik legnagyobb szigete, 8336 km². Fõvárosa Heraklion. A szigete Európa és Afrika között található, hossza 257 km. Legnagyobb szélessége 60 km, a legkisebb 12 km, amely átlagosan az egész szigetet nézve 20-25 Km.

 • Sanghaj - A Kelet Gyöngyszeme

  Vannak városok, melyek az emberiség története során egy cseppet sem veszítettek fontosságukból. Sanghaj éppen ilyen: mindig a középpontban volt.

  A Kelet varázslatos világa sok utazót csábított már Kínába. Legtöbbjük hónapokat töltött el Ázsia szívében, rizsföldek között, a mozdulatlan idõ ölelésében.

  Sanghaj a tengerre épült, mégis hatalmas területen fekszik, mégis jól körülhatárolható belvárosa van, ahová az európai embernek mindenképpen érdemes elmennie.

 • Világörökségünk: Hollókõ

  A csodálatos természeti környezetben fekvõ település népi építészeti emlékeivel, napjainkig élõ paraszti hagyományaival 1987 óta szerepel a világörökségi listán. Múzeumai, a hollókõi vár maradványai számos látnivalót kínálnak. A község fölé magasodó, a XIII. századból származó vár históriája összefonódik a falu történetével. Az erõdítmény elsõ írásos említése 1313-ból származik, "castrum Hollokew" alakban. A XV. században további védõmûvekkel bõvítették. A török idõket átvészelt vár maradványaihoz erdei ösvény vezet a faluból.

 • New York kerületei: Brooklyn (5/3. rész)

  Brooklyn New York City öt kerülete (Five Borough) közül az egyik, ez a város legnépesebb kerülete.

  Mintegy 2,5 millió lakosa van. 1898-ig önálló város volt, egy a hollandok által alapított kis településbõl, Breuckelen-bõl fejlõdött ki, ami a Long Island East River felõli oldalán állt és eredetileg a Hollandiai Breukelen városa után nevezték el. Habár már régóta New York City része, a kerületnek önálló városi karaktere van, szemben például Bronx-szal, ami inkább csak Manhattan meghosszabbítása észak felé.

 • A Csodabogyós barlang titkai

  Megnyitották a nagyközönség elõtt az ország egyik leghosszabb cseppkõ-barlangját. A Csodabogyós barlang a Keszthelyi-hegység peremén, Balatonederics közelében húzódik, az ismert járatok hossza több mint öt kilométer. A turisták hétszáz métert járhatnak be . Többségét persze csúszva-mászva. Ne a legjobb ruháját húzza fel az, aki kíváncsi a Csodabogyó barlang csodáira - tanácsolják a túravezetõk. Itt még érintetlen állapukban láthatók a mészkõ képzõdmények. Kevés a kiépített sétaút. Nekem nagyon tetszett. Voltak nagy csepkövek. Kusztunk, másztunk, piszkos lettem.

 • Elkészült a Capitolium föld alatti látogatóközpontja

  Washington - Három év késéssel és a tervezettnél 360 millió dollárral drágábban, de megépült a washingtoni Capitolium föld alatti látogatóközpontja. A korszerû létesítmény, amely a legnagyobb beruházás az amerikai törvényhozás két évszázados történetében, december 2-án nyílik meg a nagyközönség elõtt. Pontosan 145 évvel azután avatják fel, hogy 1863-ban a kupola tetején elhelyeztek egy szabadságszobrot, amivel hivatalosan befejezõdött a Kongresszus épületének 1793 óta tartó építése, bõvítése.

 • Bisztra-völgy

  Az Alacsony-Tátra déli oldalán, Breznotól 16 km-re északkeletre, a Bystra völgy kapujánál fekszenek Bystrá község sípályái. A könnyû lesiklópályák elsõsorban a kezdõ síelõknek nyújtanak élvezetet. A síszezon átlagos idõtartama 110 nap. 2 felvonó várja a síelni vágyókat, hosszuk 300 illetve 800 méter, teljes kapacitásuk 800 fõ/óra. Sífutásra, sítúrázásra alkalmas útvonalak vannak Tále, Veky Gapel és Skalka irányába. Van a közelben szánkózási és korcsolyázási lehetõség is.

 • Az olasz tengerpartot kedvelik a magyar turisták

  A magyar turisták közül egyre többen választják a tengerparti pihenést, ezek közül is minden második utazás célja Olaszország - derült ki a NagyUtazás.hu nevû, internetes portál csütörtöki közleményébõl.

  A tavalyi fõszezonban, július és augusztus között a külföldre utazó magyarok 21.5 százaléka választott tengerparti nyaralást.

 • Florida: Orlando

  Florida középsõ részének egyik legnagyobb városa a szórakoztató parkjaival világszerte híres Orlando.

  Belvárosát magas felhõkarcolók uralják, fõutcáját az Orange Avenue-t bárok, különféle éttermek szegélyezik, amelyeket naplemente után valósággal megrohamozzák a turisták. Népszerû kulturális intézményei az Orlando Museum of Art és a Maitland Art Center, ahol több neves mûvész alkotásait tekinthetjük meg, valamint az Orlando Science Center, amely egy tudományos gyûjteményt rejt. A városban három nagy, rendkívüli népszerûségnek örvendõ szórakoztató park létesült.

 • Dél-Csehországi - 3. rész

  5. Látnivaló Dél-Csehországi régió:

  Cseh Kanada (Èeská Kanada)
  A több védett területet is magába foglaló nagy kiterjedésû, romantikus természeti park Jindøichùv Hradectõl délkeletre, Csehország, Morvaország és Ausztria határvidékén fekszik. A Cseh Kanadára az enyhén dombos, erdõvel borított táj a jellemzõ, amelyet jelzett turista- és kerékpárutak hálóznak be. A mély erdõkben számtalan bizarr alakú sziklaképzõdmény található, a szél által megformált sziklatálakkal – Masné krámy, Èertùv kámen vagy a legendákkal övezett Stodùlky.

 • Milánó

  Lombardia tartomány székhelye elsõ látásra inkább egy modern európai nagyvárosra, mintsem történelmi emlékekben dúskáló olasz városra emlékeztet. Aki szép idõben, repülõgépen, az Alpok és az északi tavak dombvidékei felõl érkezik Lombardia központjába, az alatta elterülõ festõi táj láttán talán nem sejti, hogy nem egy szívet melengetõ, hangulatos olasz városba érkezik, hanem a kapitalizmus és individualizmus egyik európai fellegvárába. Autóval közeledve hamarabb megsejtünk valamit.

 • Kalocsa, a paprika hazája

  Budapesttõl 120 km-re délre, a Dunától mintegy 5 km-re fekszik ezeréves katolikus városunk, a 18.500 lakosú Kalocsa. A Duna-Tisza köze legrégebbi városának legfontosabb, legmeghatározóbb építészeti remekei az egyházhoz kapcsolódnak.

  Az elsõ székesegyházát államalapító királyunk, Szent István építtette, aki megkeresztelkedésével elsõként ismerte el, vette fel, majd terjesztette el népe körében a keresztény vallást. Elsõ érseke Asztrik apát lett, aki elhozta a pápától kapott koronát Magyarországra.

 • Ausztrália - Korallok között teknõsökkel és rájákkal

  Ausztrália keleti partjától nem messze található az UNESCO világörökségeinek listáján is szereplõ fantasztikus képzõdmény, a Nagy Ausztrál Korallzátony. Több száz kilométeren a parttól nem túlságosan messze található íve egyike a világ néhány háborítatlan természeti csodájának. Déli szakasza annyira közel fekszik a szárazföldhöz, hogy a kisebb pénzû turisták számára akár hajóval is megközelíthetõ egy napos kirándulás keretében.