2024.03.19. - József, Bánk

A mogyoró allergiásoknak jobban oda kell figyelni repüléskor

A legtöbb utas számára a légiközlekedés az utazás egyik legbiztonságosabb formája. A mogyoróallergiával küzdõknek azonban már egy rutinrepülés is könnyen katasztrófával végzõdhet.
bohócdoktor vizit szja 1%

Sok légitársaság ugyanis még mindig földimogyorót és mogyorót szolgál fel ropogtatnivalónak, illetve a rágcsálnivalók és fõételek is gyakran tartalmaznak mogyorót vagy azok származékait, ami súlyos allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyeknél.

Egy 3200 légi utas részvételével készült nemzetközi online felmérés tanúsága szerint 349 embernél fordult elõ már allergiás reakció egy-egy repülõutazás alkalmával. Bár a repülés közbeni allergiás reakció kockázata rendkívül alacsony ”nehéz elképzelni annál reménytelenebb helyzetet, mint amikor valaki 10 kilométer magasságban egy utasszállítón allergiás rohamot kap” - nyilatkozta Dr. Matthew Greenhawt a Michigan Egyetem Ételallergia Központjának munkatársa.

A vizsgálatok szerint ritkábban fordult elõ allergiás reakció azoknál az utasoknál, akik megtették az alábbi óvintézkedéseket:

- Különleges antiallergén ellátás igénylése
- Mogyoró- és földimogyoró-mentes étel igénylése
- A lehajtható asztal megtisztítása fertõtlenítõ kendõvel
- A légitársaság által biztosított párnák és takarók használatának mellõzése
- Mogyoró- és földimogyoró-mentes utastér igénylése
- A gépen felszolgált ételek fogyasztásának mellõzése

”A földimogyoró- és mogyoróallergiások számára a repülés frusztráló és ijesztõ is lehet, a fenti óvintézkedések megtétele azonban sokat javíthat a repülési élményen” - tette hozzá Dr. Greenhawt.

A felmérésbõl kiderült az is, hogy a súlyos allergiás reakciók azonnali kezelésére használt adrenalint csak nagyon kevés esetben alkalmazzák a repülõgépeken. Az adatok szerint az allergiás rohamot elszenvedõ utasok mindössze 13 százaléka kapott adrenalint. ”Annak ellenére, hogy a páciensek 98 százalékánál volt adrenalin, a szert csak nagyon ritkán alkalmazták a roham kezelésére. Ennek fõ oka, hogy légiutas-kísérõk általában nincsenek felkészülve az ilyen esetekre. Érdekes módon, amikor tájékoztatták õket a páciensek állapotáról és arról, hogy mi a helyzet, sokkal nagyobb arányban alkalmazták az adrenalint.”

Dr. Greenhawt reméli, hogy a kutatási eredmények arra ösztönzik majd a légitársaságokat, hogy nagyobb erõfeszítéseket tegyenek allergiás utasaik biztonságának érdekében.