2024.03.19. - József, Bánk

A légiutasok jogai

A légiutasok jogai
A légiutasok jogaiAz Európában közlekedő légiutasok 59%-a nincsen tisztában az utazás során őt megillető jogaival, pedig egy Európai Uniós rendelet alapján a károsult számos esetben igényelhet kártérítést a légitársaságtól. Évente több millió ember kel Európa-szerte útra. Akár üzleti célból, akár turistaként utazunk, vagy csak egyszerűen távolba szakadt családtagjainkat szeretnénk meglátogatni, egy-egy járat késése, vagy a csomagok elkeveredése teljesen tönkreteheti utazásunkat. Sokan ilyen helyzetben először nem is tudják, mihez kezdjenek, kihez forduljanak segítségért.
bohócdoktor vizit szja 1%

Milyen jogok illeti meg az utasokat?

- Jegyvásárlás: Repülőjegy vásárlása esetén a légitársaság nem számolhat fel magasabb árat állampolgárság illetve a jegyvásárlás helye alapján. Emellett a repülőjegyet árusító oldalaknak kötelességük – az adókat, illetékeket is magukban foglaló - teljes jegyárat feltüntetni, hogy az utasok össze tudják vetni más légitársaságok áraival.

- Túlfoglalás: Ilyen esetben a beszállás megtagadása helyett, a légitársaság köteles olyan személyt keresni, aki önként, előnyökért cserébe – szállás, étkezés - lemond az utazásról. Amennyiben nem talál ilyet, köteles az otthagyott utast más módon eljuttatni úti céljára vagy visszatéríteni a jegy árát. Ezen túlmenően az utast kártérítés illeti meg az elmaradt utazásért, ami az útvonal hosszától függően 250-600 euróig terjedhet.

- Járat törlése: A járat törlése esetén a légi fuvarozónak szintén vissza kell térítenie a teljes jegyárat vagy átfoglalási lehetőséget kell biztosítania az utasok számára, továbbá ugyanaz a kártérítés jár, mint túlfoglalás esetén. Abban az esetben nem lehet kártérítési igényt benyújtani járat törlés esetében, ha a légitársaság legalább 14 nappal az indulás előtt tájékoztatta utasait a járat törléséről, illetve ha a légitársaság bizonyítani tudja, hogy a járat törlésére rendkívüli körülmények miatt került sor. Csökkenhet a mértéke vagy nem jár kártérítés, ha a légitársaság az eredeti időpontokhoz közeli másik járatot biztosított utasa számára,

- Hosszú késés: Amennyiben a járat legalább háromórás késéssel éri el úti célját, az utast ugyanolyan kártalanítás illeti meg, mint a járat törlése illetve túlfoglalás esetén, kivéve, ha a légitársaság bizonyítani tudja, hogy a késésre rendkívüli körülmények - pl. rendkívüli időjárási viszonyok, sztrájk, reptérzár, stb. - adtak okot. A légitársaság továbbá felelősségre vonható még az utasnak okozott késésből származó károkért is.

- Poggyász elkeveredése: A poggyász elvesztése, sérülése vagy késedelmes megérkezése esetén az utas legfeljebb 1220 euró összegű kártalanításra jogosult. A légitársaságot ugyanakkor nem terheli kártérítési felelősség abban az esetben, ha minden ésszerűen elvárható lépést megtett a károk elkerülése érdekében, illetve ilyen lépésekre nem kerülhetett sor. A poggyász sérülése esetén panaszát a poggyász átvételét követő hét napon belül kell megtennie. A poggyász késedelmes megérkezése esetén erre 21 nap áll rendelkezésére.

- Fogyatékkal élő és csökkent mozgásképességű személyek: A fogyatékkal élő és/vagy csökkent mozgásképességű személyeket egyenlő bánásmód illeti meg a foglalás és a beszállás során, emellett segítséget kell nyújtani számukra a reptereken (induláskor, érkezéskor és átszálláskor), valamint a repülőgépek fedélzetén.