2024.03.19. - József, Bánk

Egzotikus utazások előtti oltás

Egzotikus utazások előtti oltás
Egzotikus utazások előtti oltásEgzotikus utazások előtt fontos az alapos tájékozódás, hiszen szinte biztos, hogy valamilyen védőoltást fel kell vennünk egészségünk védelmében. Mivel sokszor csak több vakcina egymás utáni beadása ad kellő védettséget, időben kell elkezdenünk a védőoltásokkal kapcsolatos ügyeket intézni. Utazás előtt legalább hat héttel menjünk el a legközelebbi oltóközpontba, ahol személyre és úti célra szabott tanácsot kaphatunk a szakemberektől. A trópusi úticéloknál a maláriára is érdemes odafigyelni, mely betegség ellen nem létezik védőoltás, de felkészültség esetén megelőzhető.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az utazás előtti tanácsadás és az oltások kiválasztása nemcsak az utazás célállomásától, hanem egyéb tényezőktől is függ, azaz oltás előtt figyelembe veszik az utazás időtartamát, az utazó korát, egészségi állapotát (krónikus szervi betegség, pszichés zavar, állandó gyógyszerek, immunhiányos állapot, műtétek, allergia stb.), az eddigi oltásokat és egyéb tényezőket.

Az esetleges megbetegedések valószínűségét befolyásolja, hogy milyen céllal utazunk és milyen körülmények várnak bennünket a szállást és az étkezést tekintve, ezektől is függhet, milyen védőoltásokra van és lehet szükségünk.

A trópusi úticéloknál a maláriára is érdemes odafigyelni, mely betegség ellen nem létezik védőoltás, de felkészültség esetén megelőzhető. Rendelkezésre állnak ugyanis olyan gyógyszerek, melyek folyamatos szedésével nem kapjuk el a kórt.