2024.03.19. - József, Bánk

Új vakcin az utazási hasmenésre

Az egyik leggyakoribb gyomorbaktérium által okozott betegség, a turisták millióinak hatalmas problémát jelentő utazási hasmenés ellen nemrég új vakcinát fejlesztettek ki a Cambridge Egyetem tudósai.
bohócdoktor vizit szja 1%

A 'Delhi-pocak' és 'Montezuma bosszúja' néven is ismert betegség évente 10 millió embert érint világszerte, és a turisták több mint fele találkozik vele élete során legalább egyszer. Az új vakcina az E. coli baktérium és a szalmonella ellen is hatásos. Az ezek által okozott betegségeket főként az Indiához hasonló trópusi országokba utazó turisták terjesztik. Az utazási hasmenés legjellemzőbb tünetei a hasi görcsök, a hasmenés, valamint az ennek következtében fellépő dehidratáció. A betegséget legkönnyebben fertőzött víz vagy étel fogyasztásával lehet elkapni.

Az enterotoxigenikus E. Coli és a hastífusz ellen is védelmet nyújtó vakcinát por formájában állították elő a tudósok. "A szert por alakban gyártottuk le, így az rendkívül stabil lett és a tárolásához sincs szükség hűtésre" - nyilatkozta Nigel Slater professzor, a Cambridge Egyetem biokémiai és biotechnológiai tanszékének munkatársa. "Ebből követezik, hogy a beadásához sem szükséges fecskendőt alkalmazni. A kellemetlen problémák így egyetlen kapszula lenyelésével megelőzhetővé válnak." Slater professzor szerint a klinikai tesztelés megkezdése az év második felére várható.