2024.04.19. - Emma

Jól járnak a hajóval utazók

Egy júliusban elfogadott uniós rendelet szerint 2012. január 1-tõl azok az utasok is szélesebb körû garanciával rendelkeznek utazásuk során, akik más közlekedési formák helyett inkább a hajózási formát preferálják - közölte Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége az MTI-vel.
bohócdoktor vizit szja 1%

A közlemény szerint a rendelet ugyanis már részletesen szabályozza a tengeri és belvízi közlekedést igénybe vevõ utasok jogait, illetve azok érvényesítési lehetõségeit. Kiemelten foglalkozik a rendelet az utasok közötti hátrányos megkülönböztetés tilalmával, az utasokat késés, illetve járattörlés esetén megilletõ jogokkal, taglalja a panaszok kezelésének módját, tisztázza a rendelet végrehajtása kapcsán felmerülõ kérdéseket és meghatározza az utasok számára minimálisan nyújtandó tájékoztatás tartalmi követelményeit.

A légi utasok jogait szabályozó uniós jogszabályhoz hasonlatos módon a hajó késedelmes indulása vagy törlése esetén a szállítónak a lehetõ legkorábban tájékoztatnia kell az utasokat, legkésõbb azonban a menetrend szerinti indulást követõen 30 perccel. A 90 percet meghaladó késés esetén már gyorsétkeztetést és frissítõt kell az utasok számára biztosítani. Amennyiben a késés olyan mértékû, hogy az utasnak emiatt éjszakáznia kell, ekkor már a fentiekkel egyetemben díjmentes fedélzeti vagy parti szálláshely is jár az utasoknak, sõt, az esetleges kikötõi terminál és szálláshely közötti utazás költségét is a szállító állja ez esetben.

További biztosíték az utasok részére azon kitétel, mely szerint a már említett 90 percet túllépõ késéskor vagy járattörlés esetében az utas élhet az átfoglalás jogával, természetesen felár fizetése nélkül vagy dönthet úgy is, hogy eláll a szerzõdéstõl és a menetjegy árának visszatérését követelheti. Az utas ezen felül kártérítést is követelhet akkor, ha a szerzõdésben foglalt célállomásra késve érkezik meg, hangsúlyozva azt is, hogy ezzel a közlekedéshez való jogát nem veszti el. A kártérítés összegének mértéke a késés idõtartamához igazodik, ennek alapján a menetjegy árának 25-50 százalékát követelheti a késést szenvedett hajó utasa.

A rendelet szigorú feltételeket szab a szolgáltató mentesülésére vonatkozóan, hiszen csak akkor mentesül kártérítési kötelezettsége alól, ha az utast még a menetjegy megvásárlását megelõzõen tájékoztatta a járattörlésrõl vagy a késésrõl, illetve ha a járattörlés vagy a késés oka az utas szándékos magatartására vezethetõ vissza - áll a közleményben.