2024.04.24. - György

Beindul a bevásárló turizmus

Ismét feléledt a szlovák bevásárló turizmus a határ mentén. Az elmúlt hetekben tapasztalható forintgyengülés miatt ugyanis egyre többen jönnek a határ túloldaláról vásárolni és ez kedvezõen hat a hazai üzletek forgalmára.
bohócdoktor vizit szja 1%

A mostani növekedés azonban elmarad a tavaly tavaszitól. Akkor ugyanis 300 forint felett váltották be az eurót, most pedig 280-290 forint között mozog.

Az egyik legnagyobb gyõri bevásárlóközpont center-menedzsere azt mondja: elsõsorban hétvégén érezhetõ, hogy sokan járnak át Szlovákiából vásárolni. Hegyi Ferenc hozzátette: tavaly tavasszal minden harmadik vásárló a határ túloldaláról érkezett és bár most 20-30 forinttal erõsebb a forint, mint akkor így is minden ötödik vevõ szlovák. A külföldiek a bevásárlóközpontba elsõsorban a márkás termékek miatt jönnek vásárolni.

Az egyik legnagyobb gyõri építõanyag kereskedésben is megérzik, amikor gyengül a forint. Mint mondják eleve 10-15 százalékkal olcsóbbak Magyarországon az ilyen termékek és, ha ehhez még egy gyenge forint is társul, akkor a megtakarítás akár 30-40 százalékos is lehet.

Míg Magyarországon örülnek a külföldi vásárlóknak, addig Szlovákiában az üzletek arra panaszkodnak, hogy a forint gyengülésével együtt az õ forgalmuk is visszaesik. Az egyik nagymegyeri ruhaboltban elmondták: leárazásokkal és nagyobb áruválasztékkal próbálják megtartani a vásárlókat.