2024.04.27. - Zita

Újra fogad vendégeket a Savoy Hotel London

Három évig tartó, 220 millió fontba kerülõ felújítás után vasárnap újra megnyitotta kapuit London legendás szállodája, a Savoy Hotel.
bohócdoktor vizit szja 1%

A híres Temze-parti palota királyok, miniszterelnökök és hollywoodi sztárok hosszú sorát mondhatta vendégének. Felújítása a brit építészet egyik legambíciózusabb vállalkozása volt, az eredetileg 1889-ben épült fényûzõ hotel egészét újjávarázsolták és új berendezéssel látták el.


A Savoy a világ egyik leghíresebb luxusszállodája legendás Art Deco fém- és márványbejáratával, vendéglistája pedig önmagában is a történelmet idézi.
Claude Monet, Frank Sinatra, Winston Churchill, Marilyn Monroe, Humphrey Bogart, Charlie Chaplin, Coco Chanel - megannyi ismert név köthetõ a szállóhoz.

A nagy szállodák közül a Savoy az egyik elsõ volt, amelyet árammal világítottak és Londonban elõször volt benne elektromossággal mûködõ felvonó.
 Miután az utóbbi években már jelentkeztek rajta az elhasználódás jelei, a kanadai tulajdonos, a Fairmont Hotels cég a teljes felújítás mellett döntött, hogy így vehesse fel a versenyt a brit fõváros számos új luxusszállodájával.

Az eredeti kabarészínpad helyére új Art Deco bár épült fekete, aranyszínû és bõrborítással, a teázóba pedig üvegkupolából ömlik be a fény. Mind a 268 szobát felújították, és gondosan ügyeltek arra, hogy környezetbarát anyagokat alkalmazzanak. A konyhák fõzõolaját biodízellé dolgozzák fel, az új fûtõrendszer takarékoskodni fog az árammal és a hotel hulladékának 90 százalékát újrahasznosítják.

A megfiatalított Savoy új, legnagyobb és legdrágább lakosztálya a teljes ötödik emeleti homlokzatot elfoglalja. A hatalmas királyi lakosztály - royal suite - márvány elõcsarnokából több különbözõ funkciójú terem, szalon, dolgozószoba, étkezõ, két hálószoba nyílik, a gardróbszobában még a cipõknek is külön légkondicionált részt különítettek el. A lakosztályhoz külön komornyik és londiner jár - és napi 10 ezer fontos számla.


Kilenc további lakosztályt egykori híres vendégekrõl neveztek el, és berendezésükben is utalnak rájuk. A Marlene Dietrich-lakosztályban például 12 szál halvány "pink" rózsaszál emlékeztet arra, hogy a német filmszínésznõ mindig ezt a virágot rendelte.