2024.04.19. - Emma

Egyre több japán érkezik hazánkba

3,6 százalékkal több külföldi vendég látogatott el idén az országba, mint a múlt évben. A külföldi vendégéjszakák száma viszont alig változott.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az Európai Turisztikai Bizottság Kutatói Munkacsoportjának elemzése kimutatta, hogy a világ - így Európa - turizmusa is fellendülõben van a válság után. A talpra állni látszó európai vendéglátóipari szektorban az idén 2,5, 2011-ben pedig 3,7 százalékkal nõhet a nemzetközi vendégérkezések száma - írja az MTI.

Pozitív változások leginkább Nyugat-Európában tapasztalhatók, viszont Kelet-Közép-Európában is érzékelhetõ némi növekedés a vendégszámban a 2009-ben bekövetkezett nagymértékû csökkenést követõen. A válság elõtti szintet 2011-re érhetjük el.

Magyarországra 2010 elsõ nyolc hónapjában 3,6 százalékkal több külföldi vendég érkezett, a vendégéjszakák száma azonban 0,1 százalékkal alacsonyabb volt az elõzõ év azonos idõszakához képest. Csökkent a Németországból és Hollandiából érkezõ turisták mennyisége, ellenben több volt a brit, az olasz, a japán,az amerikai és orosz látogató.

A szállásadók a megnõtt keresletre magasabb árakkal reagáltak, így a szállodák bevételei általában pozitívan alakultak a tavalyi eredményekhez képest. Az év végéig azonban lassabb mértékû növekedéssel számolnak.