2024.04.16. - Csongor

Aston Martinnal utazhatunk Londonban

Boris Johnson, London polgármestere a Londoni Közlekedési Múzeumban a hétvégén bemutatta városa jövõben tömegközlekedési eszközét. A modern külsejû double-dekert a neves luxusautó-gyártó, az Aston Martin (és segítõje a Foster and Partners) tervei alapján készítik. Még 2008-ban választották ki a sikeres pályamûvet sok száz terv közül.
bohócdoktor vizit szja 1%

A 2,5 éves fejlesztés során nyolcmillió fontot költöttek el a buszokra. Ezért a pénzért a tervek és a most bemutatott 1:1 arányú makett mellett öt prototípus is készül. A jármû a könnyû felépítésének és modern hajtásláncának köszönhetõen 15 százalékkal kevesebbet fogyaszt, mint a jelenlegi hibrid buszok és 40 százalékkal hatékonyabb, mint a hagyományos emeletes buszok.

A hivatalosan Routemaster néven futó járgányon 87 utasnak jut hely. A felsõ szinten 40, alul 22 ülõhely található és további 25 állóhely is van. Hamarosan megkezdik a jármûvek valódi tesztelését utazóközönséggel is, azért, hogy megbizonyosodjanak arról is, a kapaszkodók jó helyre kerültek-e. Nemcsak a színe emlékeztet a klasszikus jármûre, de a hátsó nyitott felszállóhely is megmaradt.