2024.03.29. - Auguszta

Turista rekord New Yorkban

A turizmusért felelõs New York-i hatóságok elemzése szerint rekordszámú látogató érkezett Amerika többi részérõl (39 millió) és külföldrõl is (9,7 millió) egyaránt.
bohócdoktor vizit szja 1%

Rekordszámú, összesen 48,7 millió turista érkezett New York-ba 2010-ben, több, mint az eddigi csúcsnak számító 47 millió fõ 2008-ban - közölte a város polgármestere, Michael Bloomberg.

A bõvülés azt jelzi, hogy a 2009. évi visszaesés után tavaly már növekedési pályára állt New York vendéglátóipara. Az elõzõ évhez képest 7 százalékkal nõtt a vendégek száma. A turizmusért felelõs New York-i hatóságok elemzése szerint rekordszámú látogató érkezett Amerika többi részérõl (39 millió) és külföldrõl is (9,7 millió) egyaránt.

A polgármester azt is elmondta, hogy 6.600 fõvel nõtt a vendéglátóiparban dolgozó száma, ami a város gazdaságának ötödik legnagyobb iparága mintegy 31 milliárd dolláros forgalommal. Rekordszámú, 25,7 millió vendégéjszakát értékesítettek a szállodák, a színházairól híres Broadway látogatottsága pedig 3,8 százalékkal nõtt az elõzõ évhez képest.

"A vendéglátóiparunk erõs teljesítménye az egyik ok, amiért New York-ra kevésbé hatott a gazdasági visszaesés, és az egyik ok, amiért gyorsabban növekszünk, mint más városok" - mondta Bloomberg. A 2010. évi adat magasabb a városvezetés által várt 47,5 millió fõnél. A hivatal három évvel ezelõtt azt a célkitûzést fogalmazta meg, hogy 2012-re 50 milliót érje el a városba érkezõ vendégek száma.