rss
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

 • A háztartások több mint fele utazott belföldön 2010-ben

 • Share on Tumblr

  A Magyar Turizmus Zrt. reprezentatív felmérése szerint egy év alatt a magyar háztartások 61%-a vett részt többnapos utazáson. A több napra utazók körében 2008-hoz képest nõtt a belföldön is utazók aránya, elérve a 85,6%-ot. Ezek a háztartások legnagyobb arányban a Balatont keresték fel. A belföldi többnapos utazások között az 1–3 éjszakásak domináltak. A fizetõs szálláshelyek közül a szálloda és az apartman a legnépszerûbb.

  bohócdoktor vizit szja 1%

  A belföldi utazásokkal kapcsolatos tájékozódásban elsõ helyre került az internet.

  A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából a M.Á.S.T. Piac- és Közvéleménykutató Kft. nyolc éve, 2003 és 2006 között minden évben, azóta kétévente vizsgálja a magyar lakosság utazási szokásait. A kutatás három témakörre fókuszál: a vizsgálatot megelõzõ 12 hónap egy- és többnapos utazásaira, valamint a válaszadók által legfontosabbnak ítélt fõutazásokra.[1] A magyar lakosság 2009 novembere és a 2010 decembere között tett utazásairól végzett reprezentatív felmérés legfontosabb megállapításait az alábbiakban közöljük.

  A megkérdezett háztartások közel 68%-a vett részt egynapos, 61%-a többnapos és közel 43%-a fõutazáson.

  Többnapos utazások

  Többnapos belföldi utazáson a megkérdezett magyar háztartások több mint 52%-a vett részt. Legnépszerûbb úti céljuk (44,5%) a Balaton volt. A második helyen a Budapest–Közép-Dunavidék (20,7%), a harmadikon Észak-Magyarország (19,3%) áll. A belföldi utazások jelentõs része (41,2%) a július–augusztusi fõszezonra esett, de a júniusi, illetve az õszi (szeptember–október) utazások aránya is magas volt. A belföldi utazáson részt vevõk motivációi közül a rokonok és ismerõsök felkeresése volt a legfontosabb: az utazások 39,9%-ának ez volt a fõ célja.

  A második legnépszerûbb motiváció a vízparti pihenés volt, a belföldi utazások 18,3%-a esetében. A harmadik legfontosabb motiváció a nyaraló felkeresése, és jelentõs az egészségturizmus (gyógykezelés és wellness) és a városlátogatás szerepe is. A fizetõs szálláshelyek közül a szálloda (10,3%) és az apartman (7,5%) a legnépszerûbb. A belföldi utazások 73,8%-ában ingyenes szállást vettek igénybe a megkérdezettek. Az információt gyûjtõ belföldi utazók kétharmada (67,0%) internetes honlapok, 60,1%-a korábban ott járt személyek segítségével gyûjt turisztikai információt. Egyéb információforrások: prospektusok 35,6%, útikönyvek 33,3% és térképek 33,1%.

  - Legnépszerûbb úti célok: Balaton; Budapest–Közép-Dunavidék; Észak-Magyarország

  - Legnépszerûbb idõszak: július–augusztus

  - Legnépszerûbb motiváció: rokonok és ismerõsök felkeresése

  - Legnépszerûbb információforrás: internetes honlapok

  Többnapos külföldi utazáson a megkérdezettek 23,5%-a vett részt. A külföldi utazások 13,2%-ának Ausztria volt az úti célja. Horvátországba a külföldi utazások 12,2%-a, Romániába 11,4%-a, Olaszországba 8,5%-a irányult. Az utazások 10,2%-a volt Európán kívüli. A külföldi utazások többségére (49,1%) a nyári hónapokban került sor.

  Fõutazások

  A fõutazások közel 60%-a belföldi volt. A belföldi fõutazások résztvevõi közül legtöbben a Balaton turisztikai régiót részesítették elõnyben (46,0%). A második leggyakrabban felkeresett úti cél az Észak-Alföld (11,7%), a harmadik az Észak-Magyarország régió (9,7%) volt. A fizetõs szálláshelyek a fõutazások esetében jóval nagyobb szerepet játszanak, mint általában az utazások esetében, közülük a szálloda (15,1%) a legnépszerûbb. A leggyakoribb fõ motiváció a vízparti üdülés (42,8%) volt, ezt az ismerõsök, rokonok meglátogatása (16,4%) követte. A harmadik helyen az egészségturizmusban (gyógykezeltetés és wellness) történõ részvétel állt (16,1%).

  A fõutazáson részt vevõk 77,6% tervezi, hogy a felmérést követõ három év során ismét ellátogat a belföldi fõutazás helyszínére. A belföldi fõutazásokkal, elsõsorban a természeti környezettel és a vendégszeretettel a válaszadók elégedettek voltak. Összességében belföldi fõutazásukat átlagosan 4,6-re osztályozták a megkérdezettek, 61,3% teljesen elégedettnek, 37,4% elégedettnek bizonyult.

  - Legnépszerûbb úti célok: Balaton; Észak-Alföld; Észak-Magyarország

  - Legnépszerûbb idõszak: július, augusztus

  - Legnépszerûbb motiváció: vízparti üdülés

  - Legnépszerûbb információforrás: internetes honlapok

  A külföldi fõutazások leggyakrabban említett úti célja Horvátország (21,2%), Ausztria (9,2%) és Olaszország (9,0%). Az utazáson részt vevõk 56,7%-a tervezi, hogy a következõ három évben ismét felkeresi fõutazásának helyszínét, ami alacsonyabb arány, mint a belföldi fõutazások esetében.

  Egynapos utazások

  Az egynapos utazások zöme belföldre irányult. Belföldi egynapos utazáson az összes megkérdezett kétharmada, 66,5%-a járt, akik legnagyobb arányban (37,4%) a Budapest–Közép-Dunavidék turisztikai régiót keresték fel. A belföldi egynapos utazások fõ céljai közül kiemelkedett a vásárlás (42,3%), továbbá a rokonok és ismerõsök meglátogatása (18,3%), amit a városlátogatás (6,0%), a vízparti üdülés (5,1%) és a gyógykezeltetés (5,0%) követett. A külföldi egynapos utazások döntõ részének (72,4%) Ausztria volt az úti célja, a második helyen Szlovákia (15,3%) szerepelt.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A legújabb módi: chartervonaton jönnek a svédek a Balatonra

  Charterjáratot indítanak a svéd utazási irodák Malmõbõl a Balatonra. A 26 órás vonatút ára egyhetes nyaralással nagyjából 250 ezer forint lesz. A svédek tavaly próbálták ki elõször a chartervonatot, akkor Svédországból az észak-olasz tóvidékhez, a Comói-tóhoz illetve a Garda-tóhoz indítottak járatokat - mondta el az InfoRádióban a Magyar Turizmus Zrt. régióigazgatója.

 • Bryan Adams Magyarországra jön

  Több mint két évtizede nyûgözi le világszerte rajongóit toplistás dalaival és energikus fellépéseivel Bryan Adams. A 2006-os "Live across the nation" turnéja keretében 2006. november 21.-én lép fel a budapesti Papp László Sportarénában és 2006. november 23.-án a debreceni Fõnix Csarnokban.

 • Csipkártyával olcsóbban utazhatunk Pozsonyban

  Drágábban közlekedhetnek autóbusszal Pozsony megye lakói 2011-tõl, legalábbis azok, akik készpénzért váltanak jegyet.

 • Összefogott a reptér és a Magyar Turizmus

  2010. december 1-én stratégiai marketing együttmûködési megállapodást írt alá a Magyar Turizmus Zrt. és a Budapest Airport Zrt. Az együttmûködés célja, hogy növekedjen a Magyarországra és Budapestre tartó légiforgalom.

 • Drágul az ûrutazás

  Oroszország szeretné felsrófolni a Szojuz ûrhajókon való utaztatás árát azután, hogy az amerikai ûrsiklók "nyugdíjazása" nyomán monopolhelyzetbe kerül ûrhajósoknak a Nemzetközi Ûrállomásra való feljuttatása terén.

 • Fizetõs wc, és állóhelyek a Ryanairnél

  A Ryanair vezérének legújabb ötlete alapján a fapados légitársaság akár a padokat is kiszerelné, hogy még olcsóbbá tegye az utazást.

 • Lakáséttermek és turizmus

  Itáliában is elterjed a divat: étterembe járás helyett lakásokon rendeznek vacsorákat. Egyre többen csatlakoznak az interneten terjedõ gasztroközösséghez. Tagjai saját otthonukba hívják meg egymást, de nem a megszokott barátok közötti étkezésrõl van szó.

 • Gyanús az olcsó utazás

  Váratlanul érte a piacot a Karya Tour bedõlése, de a Magyar Utazási Irodák Szövetsége szerint a csõd nem indít el lavinát. Az irodák kötelezõ kauciós rendszere ugyanakkor még mindig nem tökéletes.

 • UP 66 - Kiállítás

  Budapesten sajátos gyûjteményes kiállítást rendeztek a most hatvanhat éves Ujházi Péter mûveibõl: egyszerre öt helyszínen állította ki a kurátor, Nagy T. Katalin a Munkácsy-díjas képzõmûvész szerteágazó életmûvének legfontosabb darabjait.

 • Az olasz szállodatulajdonos fizeti a bécsi nyaraló büntetését

  A jesolói hoteltulajdonos fogja kifizetni egyik bécsi vendége ezer eurós - mintegy 280 ezer forintos - büntetését, amelyet azért rótt ki a rendõrség az osztrák nõre, mert hamis Louis Vuitton-táskát vásárolt a strandon.

 • Ismét verseny a Virágos Magyarországért

  Immár 14. alkalommal hirdették meg a Magyar Turizmus Zrt. égisze alatt a Virágos Magyarországért versenyt a különbözõ állami és civil szervezetek. Az idén Eger és Noszvaj indul a legszebb település címéért az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe) - mondta Kunczéné Fellegi Katalin, a verseny fõvédnöke a kedden a Gellért szállóban rendezett tájékoztatón.

 • Az olaszországi Sziget Sound Fesztiválon a magyarok

  A budapesti Sziget fesztivál évrõl évre nagyobb népszerûségnek örvend Olaszországban. 2006-ban 180 %-kal több jegyet vásároltak az olaszok a fesztiválra, mint a 2005-ben.

 • Hazánk hivatásturisztikai kínálatát ismerhették meg ukrán turisztikai és média szakemberek

  2010. június 24-én a Magyar Turizmus Zrt. kijevi külképviselete és a Malév Zrt. ukrán képviselete közös szakmai- és sajtóreggelit tartott hivatásturizmus témában. Az eseményre az üzleti utazások területén dolgozó 18 utazásszervezõ és 2 szakmai magazin kapott meghívást.

 • Magyarország-melléklet a népszerû brit szaklapban

  A Magyar Turizmus Zrt. közremûködésével elkészült a Conference & Incentive Travel címû brit hivatásturisztikai magazin Magyarország melléklete. A 16 oldalas kiadvány a 2007. április 17-19. között megrendezett frankfurti IMEX szakkiállításon debütált, ahol önálló füzet formájában került terjesztésre, a májusi magazinban azonban már befûzve kapják kézhez az olvasók.

 • Visszajár az utazási csomag ára

  Visszajár a jegyár, utazási csomag esetén a szállás és egyéb díj is - hívja fel a figyelmet közleményében a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület (KÖFE).

 • Nyári fesztivál 2007

  Mosonmagyaróvár, 2007. augusztus 10 - 20. - Régen kirándultunk Mosonmagyaróvár felé, pedig a nyár ott is dübörög, sõt mi több, annyira mozgalmas, hogy most indul a Nyári Fesztivál. A teljesség igénye nélkül, lássuk mi szép és jó vár a mosonmagyaróváriakra és persze az odalátogatókra.

 • Disney on Ice

  2008. március 21., 19.00 óra - Papp László Budapest Sportaréna, 1148 Budapest, Ifjúság útja 5. - A Disney-ötlet kifogyhatatlan, végtelenül sok formában jelent már meg, most szintén egy új közegben válik valóra: a világ legismertebb mesefigurái és történetei ezúttal a jégen elevenednek meg egy parádés zenés-táncos jégshowban.

 • I. Szolnoki Tiszavirág Fesztivál

  2006. június 30. és július 2. között kerül megrendezésre az I. Szolnoki Tiszavirág Feszti-vál, amely a város és a megye lakóinak színvonalas kulturális-, zenei-, sport- és gyerekprog-ramokat kínál.

 • Vízimozi a SZIN-en

  A nyár utolsó nagy fesztiválja, a Szegedi Ifjúsági Napok napközben strandozós nyaralást, estétõl pedig többhelyszínes bulizást ígér, idén augusztus 25-29 között a szegedi Partfürdõ területén. Nincs más megoldás, ott a helyünk!

 • Martin McDonagh - Az alhangya

  Elgázoltak egy macskát, Padraic, a főhős macskáját... Padraic apja és barátja a legvalószínűtlenebb módokon próbálja eltitkolni a tényt, hogy a kedvenc háziállata végérvényesen halott. Az alhangya a zavaros fejjel esztelenül gyilkoló bornirtakról szóló, éjfekete humorú véres bohózat.

 • 2 in 1-zenészképek

  Millenáris - 2007. június 21., csütörtök 20:00 - július 22., vasárnap 19:00 Fogadó-Padlás
  2 in 1 - zenészképek. Megnyitja: feLugossy Laca és Szirtes János performance-a. Közremûködik Samu Bence és Nagy Ágoston.

 • Az erõs forgalom miatt érdemes hamarabb a repülõtérre érkezni

  A nemrég kiadott új Európai szabályozás hatályba lépése miatt a budapesti repülõtéren is szigorodtak a repülõtéri biztonsági elõírások, ami késéseket okozott. Ez várhatóan csak rövid ideig okoz majd fennakadást, a repülõtér üzemeltetõje mindent megtesz a fennakadások kiküszöbölése érdekében. Az utasoknak továbbra is javasolt az utazás elõtt két órával a reptérre érkezni.

 • Andy Fletcher (Depeche Mode) DJ set

  Budapest, Petõfi Csarnok - november 24., szombat, 22:00 - Andy Fletcher DJ Setjével másod ízben látogat Magyarországra. 2004-es szereplését csakúgy, mint a mostani fellépést is a The H DM FC védnökségével sikerült tetõ alá hozni. A Magyarországi Depeche Mode Rajongói Klub talán a világ legnagyobb Depeche Mode rajongói klubja, amely 1987 szeptemberében alakult és havonta tartja összejöveteleit.

 • Regisztrációs jegy nélkül sem kell fizetni az utazásért

  Az elõzõ kormány szándékaival ellentétben július elsejétõl nem kell pótdíjat fizetniük a regisztrációs jegy nélkül utazóknak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium decemberig dönt arról, hogy miként követik nyomon a díjmentes utazásokat.

 • Családi síelés félmillió alatt? Nehéz lesz!

  Beköszöntött a tél: a síelni és snowboardozni vágyók végre elõvehetik hónapok óta a szekrények mélyén porosodó felszerelésüket. A külföldre vágyókat óriási választék várja, számos utazási iroda foglakozik ugyanis kifejezetten téli utak szervezésével, illetve több sportegyesület is indít tanfolyamokat, és azzal egybekötött üdüléseket. Ajánlatkérés céljából sí- és snowboard utakkal foglalkozó utazásszervezõket és irodákat kerestünk fel. Az irodáktól ausztriai, franciaországi, olaszországi és szlovákiai utakra kértünk négyfõs család számára ajánlatot.

 • Magyar kastélyszállodák kínálata Oroszországban

  A Magyar Turizmus Zrt. aktívan közremûködik a Magyar Szállodaszövetség Kastélyszálloda Szekciójának a magyarországi kastélyszállodák bel- és külföldi népszerûsítésére irányuló marketingtevékenységében. Az együttmûködés keretében az MT Zrt. szakmai találkozót szervezett az orosz utazásszervezõk és a szállodák képviselõi számára 2006. október 26-án, egy elegáns, moszkvai magyar étteremben.

 • Kocsonya Fesztivál

  Szeged, a Mars téri "U" Pavilon - január 31.- február 3. - A szervezõk úgy gondolták, hogy itt az ideje a böjt elõtti utolsó disznótorosok élvezetének, melybõl a dél-alföldi kocsonya, az itt készített hurka-kolbász, a finom töltött káposzta vagy lucskos káposzta, vagy a jó csülökpörkölt sem maradhat ki.

 • I. Pécsi Folk & Roll Fesztivál

  Hol volt, hol nem, valamikor 1984 nyarán, vagy nyárias õszén, a Sétatér fái alatt - tán éppen a fûben henteregvén – feltûnt a hosszú hajú, farmeros, kínai dorkós fiatalok között egy friss bakelit lemez. Fekete barázdáit bordó papírtokba rejtették, a borítón a felirat: folk & roll. A Kormorán bemutatkozó albuma volt, és valami fontos dolognak a nyitánya. Nem tudtuk, hogy mié, de azt éreztük, hogy valami fontos dolog történik.

 • 14 dollárért utazhatunk az USA-ba

  Díjköteles lett a beutazáshoz szükséges elektronikus engedély az Egyesült Államokba vízummentesen utazó magyar állampolgároknak. A Külügyminisztérium honlapján olvasható tájékoztatás szerint az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül benyújtott kérelmek elbírálása 14 dollárba kerül, az összeget bankkártyával kell fizetni.

 • A MÁV meghosszabbítja áprilisi bérleteinek érvényességét

  A vasúttársaság, felkészülve a május elsejei tarifaváltozásra – az utasok kiszolgálásának zökkenõmentessé tétele érdekében – az áprilisra érvényes havi- és félhavi jegyek érvényességét május 7-éig meghosszabbítja.

bohócdoktor vizit szja 1%