2021.09.22. - Móric

A háztartások több mint fele utazott belföldön 2010-ben

A Magyar Turizmus Zrt. reprezentatív felmérése szerint egy év alatt a magyar háztartások 61%-a vett részt többnapos utazáson. A több napra utazók körében 2008-hoz képest nõtt a belföldön is utazók aránya, elérve a 85,6%-ot. Ezek a háztartások legnagyobb arányban a Balatont keresték fel. A belföldi többnapos utazások között az 1–3 éjszakásak domináltak. A fizetõs szálláshelyek közül a szálloda és az apartman a legnépszerûbb.
bohócdoktor vizit szja 1%

A belföldi utazásokkal kapcsolatos tájékozódásban elsõ helyre került az internet.

A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából a M.Á.S.T. Piac- és Közvéleménykutató Kft. nyolc éve, 2003 és 2006 között minden évben, azóta kétévente vizsgálja a magyar lakosság utazási szokásait. A kutatás három témakörre fókuszál: a vizsgálatot megelõzõ 12 hónap egy- és többnapos utazásaira, valamint a válaszadók által legfontosabbnak ítélt fõutazásokra.[1] A magyar lakosság 2009 novembere és a 2010 decembere között tett utazásairól végzett reprezentatív felmérés legfontosabb megállapításait az alábbiakban közöljük.

A megkérdezett háztartások közel 68%-a vett részt egynapos, 61%-a többnapos és közel 43%-a fõutazáson.

Többnapos utazások

Többnapos belföldi utazáson a megkérdezett magyar háztartások több mint 52%-a vett részt. Legnépszerûbb úti céljuk (44,5%) a Balaton volt. A második helyen a Budapest–Közép-Dunavidék (20,7%), a harmadikon Észak-Magyarország (19,3%) áll. A belföldi utazások jelentõs része (41,2%) a július–augusztusi fõszezonra esett, de a júniusi, illetve az õszi (szeptember–október) utazások aránya is magas volt. A belföldi utazáson részt vevõk motivációi közül a rokonok és ismerõsök felkeresése volt a legfontosabb: az utazások 39,9%-ának ez volt a fõ célja.

A második legnépszerûbb motiváció a vízparti pihenés volt, a belföldi utazások 18,3%-a esetében. A harmadik legfontosabb motiváció a nyaraló felkeresése, és jelentõs az egészségturizmus (gyógykezelés és wellness) és a városlátogatás szerepe is. A fizetõs szálláshelyek közül a szálloda (10,3%) és az apartman (7,5%) a legnépszerûbb. A belföldi utazások 73,8%-ában ingyenes szállást vettek igénybe a megkérdezettek. Az információt gyûjtõ belföldi utazók kétharmada (67,0%) internetes honlapok, 60,1%-a korábban ott járt személyek segítségével gyûjt turisztikai információt. Egyéb információforrások: prospektusok 35,6%, útikönyvek 33,3% és térképek 33,1%.

- Legnépszerûbb úti célok: Balaton; Budapest–Közép-Dunavidék; Észak-Magyarország

- Legnépszerûbb idõszak: július–augusztus

- Legnépszerûbb motiváció: rokonok és ismerõsök felkeresése

- Legnépszerûbb információforrás: internetes honlapok

Többnapos külföldi utazáson a megkérdezettek 23,5%-a vett részt. A külföldi utazások 13,2%-ának Ausztria volt az úti célja. Horvátországba a külföldi utazások 12,2%-a, Romániába 11,4%-a, Olaszországba 8,5%-a irányult. Az utazások 10,2%-a volt Európán kívüli. A külföldi utazások többségére (49,1%) a nyári hónapokban került sor.

Fõutazások

A fõutazások közel 60%-a belföldi volt. A belföldi fõutazások résztvevõi közül legtöbben a Balaton turisztikai régiót részesítették elõnyben (46,0%). A második leggyakrabban felkeresett úti cél az Észak-Alföld (11,7%), a harmadik az Észak-Magyarország régió (9,7%) volt. A fizetõs szálláshelyek a fõutazások esetében jóval nagyobb szerepet játszanak, mint általában az utazások esetében, közülük a szálloda (15,1%) a legnépszerûbb. A leggyakoribb fõ motiváció a vízparti üdülés (42,8%) volt, ezt az ismerõsök, rokonok meglátogatása (16,4%) követte. A harmadik helyen az egészségturizmusban (gyógykezeltetés és wellness) történõ részvétel állt (16,1%).

A fõutazáson részt vevõk 77,6% tervezi, hogy a felmérést követõ három év során ismét ellátogat a belföldi fõutazás helyszínére. A belföldi fõutazásokkal, elsõsorban a természeti környezettel és a vendégszeretettel a válaszadók elégedettek voltak. Összességében belföldi fõutazásukat átlagosan 4,6-re osztályozták a megkérdezettek, 61,3% teljesen elégedettnek, 37,4% elégedettnek bizonyult.

- Legnépszerûbb úti célok: Balaton; Észak-Alföld; Észak-Magyarország

- Legnépszerûbb idõszak: július, augusztus

- Legnépszerûbb motiváció: vízparti üdülés

- Legnépszerûbb információforrás: internetes honlapok

A külföldi fõutazások leggyakrabban említett úti célja Horvátország (21,2%), Ausztria (9,2%) és Olaszország (9,0%). Az utazáson részt vevõk 56,7%-a tervezi, hogy a következõ három évben ismét felkeresi fõutazásának helyszínét, ami alacsonyabb arány, mint a belföldi fõutazások esetében.

Egynapos utazások

Az egynapos utazások zöme belföldre irányult. Belföldi egynapos utazáson az összes megkérdezett kétharmada, 66,5%-a járt, akik legnagyobb arányban (37,4%) a Budapest–Közép-Dunavidék turisztikai régiót keresték fel. A belföldi egynapos utazások fõ céljai közül kiemelkedett a vásárlás (42,3%), továbbá a rokonok és ismerõsök meglátogatása (18,3%), amit a városlátogatás (6,0%), a vízparti üdülés (5,1%) és a gyógykezeltetés (5,0%) követett. A külföldi egynapos utazások döntõ részének (72,4%) Ausztria volt az úti célja, a második helyen Szlovákia (15,3%) szerepelt.