rss
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

 • A háztartások több mint fele utazott belföldön 2010-ben

 • Share on Tumblr

  A Magyar Turizmus Zrt. reprezentatív felmérése szerint egy év alatt a magyar háztartások 61%-a vett részt többnapos utazáson. A több napra utazók körében 2008-hoz képest nõtt a belföldön is utazók aránya, elérve a 85,6%-ot. Ezek a háztartások legnagyobb arányban a Balatont keresték fel. A belföldi többnapos utazások között az 1–3 éjszakásak domináltak. A fizetõs szálláshelyek közül a szálloda és az apartman a legnépszerûbb.

  bohócdoktor vizit szja 1%

  A belföldi utazásokkal kapcsolatos tájékozódásban elsõ helyre került az internet.

  A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából a M.Á.S.T. Piac- és Közvéleménykutató Kft. nyolc éve, 2003 és 2006 között minden évben, azóta kétévente vizsgálja a magyar lakosság utazási szokásait. A kutatás három témakörre fókuszál: a vizsgálatot megelõzõ 12 hónap egy- és többnapos utazásaira, valamint a válaszadók által legfontosabbnak ítélt fõutazásokra.[1] A magyar lakosság 2009 novembere és a 2010 decembere között tett utazásairól végzett reprezentatív felmérés legfontosabb megállapításait az alábbiakban közöljük.

  A megkérdezett háztartások közel 68%-a vett részt egynapos, 61%-a többnapos és közel 43%-a fõutazáson.

  Többnapos utazások

  Többnapos belföldi utazáson a megkérdezett magyar háztartások több mint 52%-a vett részt. Legnépszerûbb úti céljuk (44,5%) a Balaton volt. A második helyen a Budapest–Közép-Dunavidék (20,7%), a harmadikon Észak-Magyarország (19,3%) áll. A belföldi utazások jelentõs része (41,2%) a július–augusztusi fõszezonra esett, de a júniusi, illetve az õszi (szeptember–október) utazások aránya is magas volt. A belföldi utazáson részt vevõk motivációi közül a rokonok és ismerõsök felkeresése volt a legfontosabb: az utazások 39,9%-ának ez volt a fõ célja.

  A második legnépszerûbb motiváció a vízparti pihenés volt, a belföldi utazások 18,3%-a esetében. A harmadik legfontosabb motiváció a nyaraló felkeresése, és jelentõs az egészségturizmus (gyógykezelés és wellness) és a városlátogatás szerepe is. A fizetõs szálláshelyek közül a szálloda (10,3%) és az apartman (7,5%) a legnépszerûbb. A belföldi utazások 73,8%-ában ingyenes szállást vettek igénybe a megkérdezettek. Az információt gyûjtõ belföldi utazók kétharmada (67,0%) internetes honlapok, 60,1%-a korábban ott járt személyek segítségével gyûjt turisztikai információt. Egyéb információforrások: prospektusok 35,6%, útikönyvek 33,3% és térképek 33,1%.

  - Legnépszerûbb úti célok: Balaton; Budapest–Közép-Dunavidék; Észak-Magyarország

  - Legnépszerûbb idõszak: július–augusztus

  - Legnépszerûbb motiváció: rokonok és ismerõsök felkeresése

  - Legnépszerûbb információforrás: internetes honlapok

  Többnapos külföldi utazáson a megkérdezettek 23,5%-a vett részt. A külföldi utazások 13,2%-ának Ausztria volt az úti célja. Horvátországba a külföldi utazások 12,2%-a, Romániába 11,4%-a, Olaszországba 8,5%-a irányult. Az utazások 10,2%-a volt Európán kívüli. A külföldi utazások többségére (49,1%) a nyári hónapokban került sor.

  Fõutazások

  A fõutazások közel 60%-a belföldi volt. A belföldi fõutazások résztvevõi közül legtöbben a Balaton turisztikai régiót részesítették elõnyben (46,0%). A második leggyakrabban felkeresett úti cél az Észak-Alföld (11,7%), a harmadik az Észak-Magyarország régió (9,7%) volt. A fizetõs szálláshelyek a fõutazások esetében jóval nagyobb szerepet játszanak, mint általában az utazások esetében, közülük a szálloda (15,1%) a legnépszerûbb. A leggyakoribb fõ motiváció a vízparti üdülés (42,8%) volt, ezt az ismerõsök, rokonok meglátogatása (16,4%) követte. A harmadik helyen az egészségturizmusban (gyógykezeltetés és wellness) történõ részvétel állt (16,1%).

  A fõutazáson részt vevõk 77,6% tervezi, hogy a felmérést követõ három év során ismét ellátogat a belföldi fõutazás helyszínére. A belföldi fõutazásokkal, elsõsorban a természeti környezettel és a vendégszeretettel a válaszadók elégedettek voltak. Összességében belföldi fõutazásukat átlagosan 4,6-re osztályozták a megkérdezettek, 61,3% teljesen elégedettnek, 37,4% elégedettnek bizonyult.

  - Legnépszerûbb úti célok: Balaton; Észak-Alföld; Észak-Magyarország

  - Legnépszerûbb idõszak: július, augusztus

  - Legnépszerûbb motiváció: vízparti üdülés

  - Legnépszerûbb információforrás: internetes honlapok

  A külföldi fõutazások leggyakrabban említett úti célja Horvátország (21,2%), Ausztria (9,2%) és Olaszország (9,0%). Az utazáson részt vevõk 56,7%-a tervezi, hogy a következõ három évben ismét felkeresi fõutazásának helyszínét, ami alacsonyabb arány, mint a belföldi fõutazások esetében.

  Egynapos utazások

  Az egynapos utazások zöme belföldre irányult. Belföldi egynapos utazáson az összes megkérdezett kétharmada, 66,5%-a járt, akik legnagyobb arányban (37,4%) a Budapest–Közép-Dunavidék turisztikai régiót keresték fel. A belföldi egynapos utazások fõ céljai közül kiemelkedett a vásárlás (42,3%), továbbá a rokonok és ismerõsök meglátogatása (18,3%), amit a városlátogatás (6,0%), a vízparti üdülés (5,1%) és a gyógykezeltetés (5,0%) követett. A külföldi egynapos utazások döntõ részének (72,4%) Ausztria volt az úti célja, a második helyen Szlovákia (15,3%) szerepelt.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Magyarország a tavaszi turisztikai vásárok forgatagában

  Javában zajlik a turisztikai vásári szezon, amelynek során a Magyar Turizmus Zrt. külképviseletei számos eseményen csábítják az utazókat hazánkba. A zágrábi CroTOUR 4. Nemzetközi Turisztikai Vásárral egy idõben zajlik Ukrajna legjelentõsebb turisztikai kiállítása, az UITT (www.uitt-kiev.com), amelyen az érdeklõdõk szintén találkozhatnak a magyarországi ajánlatokkal.

 • Fényvisszaverõ mellényt kaptak a szarvasok

  Több száz szarvasra adnak Norvégiában láthatósági mellényt, hogy ezzel védjék az állatokat a gázolásoktól az ország sarkvidéki, teljes téli sötétségbe burkolózó vidékén.

 • Gyöngyholdú nyár (Szentendre)

  Lelkes Miklós: Gyöngyholdú nyár (Szentendre)

 • Bababarát Budapest Airport

  Elkészült az új gyermek váróhelyiség, az ún. „Baby Lounge” (baba-mama váró) a budapesti repülõtér 2B termináljában. A Budapest Airport komfortossá és barátságossá alakította ki a korábbi helyiséget, amelyben ezentúl színes játszósarok, óriási rajztábla fal és modern pelenkázó helyiség is megtalálható.

 • Közép-Amerika

  Mexikó

  A csendes-óceáni partvidék egész évben forró meleg, míg az ország középsõ része nyáron esõs. A karibi vidéken augusztustól-szeptemberig tart a hurrikán-szezon, így ezt akkor érdemes elkerülni. Legideálisabb utazási idõszak a tavasz és a késõ õsz. A téli hónapokban, õsszel és tavasszal átlag 25-31 fok.

 • Veszélyes baktériumok a tengerparti strandokon

  Chicago - Minden harmadik fürdõzõ megfertõzõdhet staphilococcus baktériummal a floridai strandokon - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

  A szubtrópusi tengervizekben fürdõzõk staphilococcus baktériummal fertõzõdhetnek, beleértve a veszélyes, meticillinre rezisztens Staphylococcus aureus baktériumot, az MRSA-t is.

 • Vajda - Valló - Fábri: Anconai szerelmesek

  Szegedi Nemzeti Színház: Adria-parti kisváros terecskéje a hely, ahol megesik, aminek kell. Egy panzió és egy cafeteria alkotja az életút és a pályaválasztási kilátási horizontját. E helyütt él egy eladósorba került leánygyermekét egyedül nevelõ, ám a szerelem örömeit igen kedvelõ atya könnyûvérû szobalányával, a szomszédjában egy magányos panziósnõvel és a közepesnél valamivel gyérebb vendéglátóipari szenvedéllyel megáldott kávézótulajjal.

 • Vadonatúj géppel Budapesten a Jet2.com

  Vadonatúj Boeing 737-800 új generációs gépet állított szolgálatba a budapesti járaton a leeds-i központú Jet2.com. A brit diszkont légitársaság, amelynek gépei decembertõl kezdve 90 %-os kihasználtsággal (ún. load factorral) közlekedtek, tegnaptól állította menetrendszerû üzembe a világ legnagyobb szériában gyártott utasgép-családjának, a Boeing 737-esnek a legújabb, 800-as szériájú gépét.

 • Down-kórosok kávéháza Törökországban

  Egy nemrég megnyitott isztambuli kávézó Down-kóros személyzetet alkalmaz. Amikor az ember belép, elsõ látásra semmiben sem különbözik az Isztambul belvárosában megnyílt Müsisyenler Kahvesi (Zenészek kávéháza) a többi hasonló helytõl - addig legalábbis, amíg a vendég nem rendel. A kávézó ugyanis Down-szindrómás felszolgálókat alkalmaz.

 • Kisgyerekkel nem ajánlott Görögországba utazni

  Kanyarójárvány van Görögországban és Franciaországban, ezért az ÁNTSZ azt tanácsolja, hogy a még oltatlan, 15 hónaposnál kisebb gyerekekkel ne tervezzenek a szülõk utazást ezekbe az országokba. A magyar tisztiorvosi szolgálat pénteki közleményébõl az is kiderül: mivel Magyarországon szinte teljes az átoltottság, illetve a védettség a kanyaró ellen, itthon nem kell tartani ettõl a betegségtõl.

 • Március 30-án nyit a nagyközönség számára az Utazás és Karát kiállítás

  A 30. születésnapját ünneplõ Utazás kiállítás jubileumi kínálattal, szakmai és szórakoztató programokkal, valamint a vele egy idõben megtartandó Karát ékszerkiállítással több mint 19 ezer négyzetméteren fogadja március 29. és április 1. között a látogatókat - mondta Reményiné Tihanyi Klára a kiállítás igazgatója a szerdán, a Cseh Nagykövetségen tartott tájékoztatón.

 • Budapest Airport: új járat Skócia szívébe

  Menetrend szerint 10:25-kor leszállt Budapesten a Jet2.com diszkont légitársaság elsõ LS 787 járatszámú edinburghi járata. Ezzel új légi összeköttetés jött létre a magyar és a skót fõváros között, heti három járattal.

 • A legjobb magyar vígjáték Újszegeden

  A Szegedi Szabadtéri Játékok idén mûsorára tûzte Szigligeti Ede Liliomfiját, a magyar vígjátékok legjobb és legtöbbet játszott darabját. A hangulatos Újszegedi Szabadtéri Színpadon bemutatásra kerülõ darab minden korosztály számára kellemes kikapcsolódást jelent.

 • A Malév utasait is érinti a schengeni váltás

  A schengeni idõszámítás az idei nyári menetrend kezdetétõl, azaz 2008. március 30-án éjféltõl lép életbe a ferihegyi repülõtéren, ami a Malév üzemelésében, így utasai számára is változásokat jelent. Ettõl az idõponttól kezdõdõen a ferihegyi határokon is megszûnik a határellenõrzés Schengen államokba való utazás esetén.

 • Börzsöny

  Lelkes Miklós: Börzsöny

 • Nagy Ízutazás novemberben is

  A Nagy Ízutazás menüsorának novemberi fõételét a Közép-Dunántúl régió kínálja november 10-11-én. Az elsõ alkalommal megrendezendõ Márton-napi Vigadalom kemencés ételekkel, hagyományõrzõ programokkal és kiváló borokkal várja az Ízutazókat.

 • Magyarország és a kürtõskalács sikere Lengyelországban

  Az elmúlt hetekben két turisztikai kiállításon is részt vett hazánk Lengyelországban. Március 30. és április 1. között rendezték meg Katowicében Lengyelország egyik legnagyobb turisztikai vásárát, a Silesia Tourt, április 13. és 15. között pedig Krakkóban találkoztak a turisztikai szolgáltatók és szervezetek a nagyközönséggel, a Salon Turystyczny elnevezésû kiállításon.

 • Cápák a központban!

  Nem kell megijedni, nem rémhíreket akarunk terjeszteni. A hatalmas cápák, angyalarcú ráják, lusta aligátorok, szabadon ugráló selyemmajmok, egzotikus madarak, kígyók, pókok, piranhák, hüllők és színpompás halak nem a bevásárlóközpont üzleteit szállták meg, hanem a Tropicarium akváriumaiban csodálhatóak meg.

 • Sok légitársaság megtéveszti az utasokat

  A megvizsgált 137 európai légitársaság közül, csupán 16 felelt meg maradéktalanul a társaságok honlapjain szereplõ megtévesztõ és félrevezetõ információk megszüntetésére irányuló uniós vizsgálatban.

 • Schirilla - Futás a gyerekekért

  Június 17, 10 óra - Hõsök tere. Schirilla György útjának végén várja mindazokat, akiknek fontos a következõ generáció egészséges testi fejlõdése. Schirilla György 2007 június 11-én indulva 7 nap alatt jut el Szombathelyrõl Budapestre.

 • Népszerû komikus invitálja a spanyolokat Budapestre

  Május 7-én Magyarországra érkezett a La Sexta spanyol TV csatorna forgatócsoportja, a Magyar Turizmus Zrt. meghívására.

 • Wan2 Fesztivál

  Szinte teljes egészében összeállt a 2006-os mezõtúri Wan2 Fesztivál programja – adták hírül a szervezõk. A helyi városi strandon megrendezendõ eseményen minden korábbinál több nemzetközileg jegyzett banda lép színpadra. A fõ csapás a hagyományokhoz híven továbbra is a ROCKZENE, azonban más mûfajok – különösen a modernebb elektronikus zenék kedvelõi is páratlan zenei és közösségi élményekkel – akárcsak egy jól sikerült nyaralásról - térhetnek haza az észak-alföldi kisvárosból.

 • San Franciscóból Párizsba 2 perc alatt

  10 órás repülõutat sûrített 2 percbe videójában Nate Bolt, aki a felvételt a YouTube videómegosztó portálon tette közkinccsé.

 • Debreceni Virágkarnevál

  Kossuth tér, 2007.augusztus 15-21. - Debrecen virágba borul. A Debreceni Virágkarnevál nem csupán egyetlen nap: az utóbbi években csaknem egyhetes fiestává bõvült, és már augusztus 15-én kezdetét veszi jórészt ingyenes programokkal. Ezek a napok az ünnep, a zene, a tánc és a virágok jegyében telnek, sztárfellépõkkel fûszerezve.

 • Harry Potter sírja vonzza a turistákat

  Idegenforgalmi zarándokhellyé vált egy brit katonai temetõ Izraelben, ahol Harry Potter 1939-ben elhunyt angol közlegény sírja áll.

 • Belföldi repülõjárat Debrecen és Budapest között

  Az északnémet székhelyû OLT (Ostfriesische Lufttransport) légitársaság és a Malév Rt. együttmûködésében május 1-jétõl menetrend szerinti légi járat köti össze Debrecent és Budapestet. Az OLT légitársaság SAAB–340-es típusú 33 személyes turboprop repülõgépei, Malév-járatszámmal közlekednek majd naponta kétszer a két város között.

 • Gesztesi Károly tart sajátos tárlatvezetés a szegedi Dalí kiállításon

  Több friss fejlemény is van a Dalí-kiállítással kapcsolatban. Az egyik, hogy most köszöntöttük a tárlat tízezredik látogatóját, Csóti Jusztinát. A kiskõrõsi diáklány Dalí-katalógust, könyvet, illetve képeslapokat, plakátot kapott ajándékba.

 • Zenemániás prágai szálloda a világ luxushoteljeinek legjobbjai között

  Prága - Legmagasabb kategóriájú luxusbesorolást kapott a prágai Hotel Aria a cseh szállodák közül elsõként a Tripadvisor független idegenforgalmi honlap közvélemény-kutatása nyomán.

  Az utazók véleménye alapján született Travelers's Choice 2009-es listán a legkedveltebb szálláshelyeket különbözõ kategóriákba sorolta az utazási oldal.

 • A víz drágább, mint a bor

  Split - Az ivóvíz drágább, mint a bor legalábbis a horvátországi Peljesac-félsziget bejáratánál, Stonban számolt be a Slobodna Dalmacija címû napilap.

  Ston városka híres kagyló- és osztrigatenyészetérõl, valamint sólepárlóiról.

 • A fel nem használt jegyek árát adják vissza

  A MÁV-Start Zrt. a munkabeszüntetés miatt elhalasztott utazásokra szóló, elõreváltott menet- és helyjegy árát a kezelési költség levonása nélkül különbözõ szabályok szerint téríti vissza. A társaság közleménye szerint ha az utas a munkabeszüntetés miatt az utazás megkezdése elõtt, november 21-én 00.00 órától kezdve, november 22-én 12.00 óráig úgy dönt, hogy lemond az utazásáról, az elõre megváltott menet- és helyjegyek árát, valamint az IC/IP pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül visszatérítik.

bohócdoktor vizit szja 1%