2024.05.22. - Júlia, Rita

Hová utaznak idén az osztrákok, miért jönnek Magyarországra?

A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai képviselete friss piaci elõrejelzésekre, ausztriai kutatóintézetek tanulmányaira, valamint a TOP 10 beutaztató osztrák tour-operátor ajánlatai alapján elkészítette a 2011-es évre vonatkozó trendprognózisát.
bohócdoktor vizit szja 1%

A képviselet honlapjáról elérhetõ elemzés szerint az idei évre vonatkozó piaci várakozások optimisták: az osztrákok utazási hajlandósága idén minden bizonnyal növekszik. A felnõtt lakosság 72%-a potenciális turistának tekinthetõ, akik 2/3-a Ausztrián kívül, de Európában maradva kívánja szabadságát eltölteni. Esetükben átlagosan fejenként 988 eurós turisztikai költéssel számolhatunk.

Az utazási motivációk közül kiemelhetõ a kultúra iránti erõteljes érdeklõdés mint piac-specifikus attribútum, valamint a kedvezõ ár-érték arány és a nyomtatott média hangsúlyos szerepe az osztrákok utazási döntéseinek meghozatalakor. A fõszabadság tekintetében az idei sláger az elõrejelzések szerint Horvátország, Olaszország és Törökország lesz, míg hazánk megõrizheti dobogós helyét, mint az osztrákok rövid távú (1-3 napos) turisztikai célpontja.

A jelentés szerint 2011-ben kiemelt figyelmet érdemel a tavasz végén magára találó arab desztinációk (Egyiptom, Tunézia) szolgáltatói által alkalmazott dömpingárak kiszorító és piactorzító hatása. Az Ausztriából hazánkba irányuló beutazó forgalom szempontjából rejtett növekedési tartalék a kelet-magyarországi desztinációk erõteljesebb piacra vitelében, valamint a nyugat-ausztriai tartományokból a korábbinál több turista hazánkba csábításában van. Az elsõ cél elérése érdekében az MT Zrt. az osztrák piacon a kelet-magyarországi turisztikai attrakciókat kiemelten és rendszeresen népszerûsíti, illetve az osztrák tour-operátorokat arra ösztönzi, hogy minél nagyobb számban listázzák be a régió desztinációit katalógusaikba.