2020.11.28. - Stefánia

Szex és nyaralás - nyár, szex, fogamzásgátlás

A nyaralás leginkább a románcokról és a nyári szerelmekrõl szól, de ha nem fordítunk elég figyelmet a fogamzásgátlásra, könnyen elromolhat az öröm. Egy új nemzetközi kutatás szerint a fogamzásgátló tablettával védekezõk fele nyaralás alatt megfeledkezik annak rendszeres, pontos használatáról, és tízbõl egy nõ határozottan állítja, hogy ez el is rontja nyaralását.
bohócdoktor vizit szja 1%

Egy esetleges terhesség miatti aggodalom – kihagyott tabletta utáni szeretkezés vagy elszakadt kondom esetén – a megkérdezett nõk 40%-ának mérgezte meg a nyaralását, ötbõl egy nõ idézte fel, hogy mindez negatív hatással volt a párkapcsolatára is.

A kutatás világosan tükrözi minden harmadik nõ (36%) egységes szándékát, miszerint szívesen váltanának olyan fogamzásgátlási módszerre, amely hozzájárul az önfeledt és biztonságos nyaraláshoz.

A nemzetközi Nyári Szerelem Kutatás a nõk nyaralás alatti szexuális attitûdjét vizsgálta, különös hangsúlyt helyezve a románcok és a fogamzásgátlás kapcsolatára. Egész egyszerûen arra voltak kíváncsiak, hogyan képzelik el a nõk az ideális fogamzásgátló módszert. Az online kutatásban tíz országból, több mint 5700 nõ vett részt 2005. augusztus és szeptember között, 10 ország bevonásával (Belgium, Kanada, Franciaország, Németország, Hollandia, Olaszország, Spanyolország, Svédország, Egyesült Királyság, valamint Egyesült Államok) végezte a Harris Interactive, nemzetközi kutatócég.

A kutatás egyértelmûen bizonyította, hogy az intimitás nagyon fontos részét képezi a nyaralásnak. A nõk közel fele (47%) sokkal aktívabb szexuális életet él a vakáció idején, mint otthon; ráadásul háromból egy (37%) ilyenkor jobban is élvezi. „Kikapcsolódom”, „több idõm van” és „kevésbé érzem fáradtnak magam”- így hangzanak az okok, melyek mindezt megmagyarázzák. A pihenés mellett tízbõl egy nõnél a megnövekedett alkoholfogyasztás is szerepet játszik a nagyobb szexuális aktivitásban.

Bár a jó idõ és a kulináris élvezetek is fontos tényezõk az úti cél kiválasztásában, a nõk fele mégis leginkább intim környezetre vágyik. Sokan, indulás elõtt mindössze csak egy héttel látnak neki az elõkészületeknek, akkor is leginkább arra koncentrálnak, hogy jól nézzenek majd ki, és sajnos csak 16%-uk fordít figyelmet készülõdéskor a fogamzásgátlásra.

Egy elfelejtett tabletta az egész nyaralás megrontója

Egy nyaralás során a nõk 8%-ánál van komoly kockázata annak, hogy az elfelejtett fogamzásgátló tabletta utáni szex, vagy elszakadt kondom miatt teherbe esnek.

A nõk negyede (27%) nyilatkozott úgy, hogy nyaralás idején könnyebben megfeledkezik a fogamzásgátló tabletta bevételérõl, de 71%-uknak ez otthon is problémát okoz. Ugyancsak a nõk negyede állítja, hogy ez nagyon is valós gond a nyaralás alatt. Minden második, tablettával védekezõ nõvel (52%) megesik, hogy nyaralás alatt elfelejti bevenni a tablettát, ez az arány a francia és belga nõknél a legmagasabb (70%).

És mivel a megkérdezett nõk szexuális életében a tabletta és ezt követõen a kondom volt a leginkább alkalmazott védekezési módszer, a nõk arra a következtetésre jutottak, hogy a fogamzásgátló tabletta nem feltétlenül az a módszer, amely minden körülmények között biztonságot nyújt.

Minden tizedik nõ úgy gondolja, hogy egy elfelejtett tabletta az egész nyaralás megrontója. Csak valamivel több mint negyedük (28%) használ ilyenkor óvszert szexuális együttlétei során, 18%-uk kerüli a szexet a kihagyott tabletta miatt, és csupán négy százalékuk kísérli meg ellensúlyozni a védekezés nélküli szexet esemény utáni tablettával. A többi nõ semmit nem tesz. A nõk több mint 57%-a tudta, hogy hányás vagy antibiotikum szedése miatt csökken a fogamzásgátló tabletta megbízhatósága. A többiek nem vették figyelembe ezt a rizikófaktort. Mivel ez egy összesített arány, az országok között vannak eltérések: a francia nõk 80%-a nem vesz tudomást e rizikófaktorokról.

Új nyár, új fogamzásgátló

A nyaralás alatti szex összes tényezõjét figyelembe véve a nõk 36%-a azt állítja, hogy változtatnának eddigi fogamzásgátlási módszerükön annak érdekében, hogy gondtalanul átadhassák magukat a nyár örömeinek. A megkérdezettek közel kétharmada olyan fogamzásgátlási módszerre vágyik, amelyre egyáltalán nem kell gondot fordítania a nyaralás alatt, és 70%-uk a havi módszert elõnyben részesíti, amely folyamatos védettséget biztosít. Tízbõl nyolc nõ (79%) olyan módszert kíván, amely lehetõséget nyújt arra, hogy nyaralás idején eltolja a menstruációját.

Ma már olyan sokszínû a fogamzásgátlók repertoárja, különösen a legújabb módszereket tekintve, mint például a havi egyszeri hormonális fogamzásgátló gyûrû, amely lehetõvé teszi a nõk számára, hogy nyaralásuk alatt egyáltalán ne foglalkozzanak a fogamzásgátlással.

A kutatás rávilágított, hogy a nõk ötödének volt már egyéjszakás kalandja nyaralás alatt, a megkérdezettek 10%-a legutóbbi nyaralásán élt át ilyet. Mégis, öt nõbõl egy kényelmetlennek érzi, ha új partnerével fogamzásgátlásról kell beszélnie. 15%-uk ilyenkor egyáltalán nem védekezik, és 27%-uk még a szexuális úton terjedõ betegségek elleni védelemre sem fordít gondot. Ennek ellenére, mindössze százból egy nõ állította, hogy egyéjszakás kalandja következménnyel járt.

A Nyári Szerelem kutatás további eredményei:
Tízbõl nyolc nõ (81%) egyetért abban, hogy a mindennapi rutinnal való szakítás legjobb módja a nyaralás. A nõk 17%-a ment bele tudatosan védekezés nélküli szexuális aktusba, de közülük egyik sem tervezett gyermekvállalást.

A megkérdezettek több mint harmada (37%) mondta, hogy a megbízható fogamzásgátlással biztonságosabbá válik a szex. A nõk 2%-a vallotta be, elõfordult már olyan, hogy részegség miatt arra sem emlékezett, egyáltalán történt-e szexuális aktus közte és partnere között.