2024.04.19. - Emma

2007 – a 15. Sziget - Újra zakatol a Locomotiv

Nyolc nap önfeledt szórakozást ígér az idei, jubileumi Sziget. A szokásos egyhetes bulit ugyanis a Locomotiv GT zenekar koncertje nyitja meg a „nulladik” napon, azaz augusztus 7-én.
bohócdoktor vizit szja 1%

A magyar rocktörténet egyik legjelentõsebb zenekara 1971-ben alakult Locomotív GT néven. Nevükkel egy gõzmozdony erejét és munkabírását, illetve a spéci versenyautók gyorsaságát (Grand Tourismo) szimbolizálták. Elsõ koncertjüket a Budai Parkszínpadon, 1971. július 28-án adták, pályafutásukat feledhetetlen koncertturnék és tucatnál is több kiváló sorlemez, több kislemez, számos angol nyelvû nagylemez, további koncertlemezek és válogatás albumok fémjelezték.

Az 1980-ban megjelent LOKSI címû albumukról például a korabeli kritika így írt: „a magyar popzene történetének legnagyszerûbb, legszorongatóbb, legsokoldalúbb, legigényesebb, legbölcsebb vállalkozása.” A nemzetközi zenei élet figyelmét már megalakulásuk évében, a tokiói Yamaha fesztiválon kivívták, majd számos európai fesztiválon és tengerentúli turnén is bemutatkoztak, nagy sikerrel. Felléptek a ZZ Top, Joe Cocker, a Beach Boys a Nazareth, Rod Steward és számos nemzetközi sztár társaságában. Az Egyesült Államokban százezres rockfesztiválokra kaptak meghívást.

Az LGT-nek Japánban, Hollandiában, az NDK-ban, az USA-ban, Lengyelországban, a Szovjetunióban, Spanyolországban, Argentinában és Angliában jelentek meg lemezei – hivatalos és bootleg egyaránt.

Meghódították a színházszeretõ közönséget is: a zenekar közremûködésével elõadott Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról címû musical minden idõk legnagyobb sikerû magyar rockmusicalje.

1985-ben bejelentették, hogy „végtelen idõre felfüggesztik magukat, de nem oszlanak fel”. 1992-ben emlékezetes koncerteket adtak a Nyugati pályaudvaron, majd 2002-ben, a Hajógyári Szigeten rendezett LGT-fesztiválon láthatta õket utoljára színpadon együtt a nagyérdemû.

„Keletrõl jön a legújabb rockszenzáció, nem nyugatról: Locomotiv GT. Jegyezzék meg ezt a nevet, mert sokat hallanak még errõl az együttesrõl.” - írta 1971. augusztusában a New Musical Express. Most, 36 évvel késõbb, a Sziget hazai és nemzetközi közönsége kaphat ízelítõt az elmúlt, több mint három évtized LGT-termésébõl. És, hogy ezután is színpadra lépnek-e valaha – azt az LGT-nél sosem lehet tudni. Az azonban biztos, hogy a Szigeten nagyot dübörög majd a zenevonat.