2020.12.02. - Melinda, Vivien

Sziget 2007 - Bahia Színpad, a régió hangja

A kelet-európai régió változatos zenei világát tizennégy különbözõ nemzetiségû – hazájukban nagy neveknek számító – zenekar mutatja be az idei Bahia Színpadon. „Fontos célkitûzésünk, hogy erõsítsük a Sziget kulturális híd szerepét Európa keleti és nyugati fele között.” – mondta Kardos József, a Sziget programigazgatója. Lesz itt tehát – a magyar fellépõk mellett - macedón „pszeudó-emigráns kabaré”, cseh kísérleti zene, szlovák reggae, kortárs-etno lengyel tánczene, ukrán hiphop, és megannyi igazi zenei csemege. A jubileumi, 15. Sziget augusztus 8-15-között várja látogatóit.
bohócdoktor vizit szja 1%

"Keletrõl jön a legújabb rockszenzáció, nem nyugatról” – írta 1971-ben a New Musical Express az LGT megalakulása kapcsán. A Sziget Bahia Színpada 2007-ben ad bizonyságot, hogy a kelet-európai zene önmagában is egy külön világ, mély és izgalmas gyökereivel, pezsgõ zenei életével. A régió bemutatása több szempontból is fontos.

Egyrészt a Szigetre érkezõ nemzetközi szakmai közönség kifejezetten igényli, hogy láthasson kelet-európai zenekarokat, másrészt a nemzetközi és a hazai közönség is lássa és hallja, hogy az ismert, nagy sztárokon kívül is van élet és nem is akármilyen! A Bahia színpadon tizennégy, különbözõ nemzetiségû és stílusú remek, hazájukban nagy neveknek számító zenekar képviseli majd a régió tizennégy országát.

A hazai együttesek koncertjei az eddiginél is nagyobb izgalmat jelentenek majd. Fellép például a kiváló Úzgin Ûver, a hazai kísérleti world music máig legizgalmasabb együttese, vagy a John Zorn és Astor Piazzola világát a Sirály kockás terítõjén tánczenévé összemûtõ Chakrahacker, a csodálatos nõi vokálokkal álombéli népzenéjét elõvarázsló Egy Kiss Erzsi Zene, az elbeszélõ jazz-punk és a dadaista drum’n’bass nagyágyúi, a Tudósok, a magyar õsmetál legkeményebb sámánjai, a Korog, az underground, az etnó és a jazz egyik legfinomabb ötvözetét hozó legendás Kampec Dolores, a hip-hop-ot az õsetnóval és jazz-el ötvözõ Zuboly, a szemtelenül fiatalon Ausztriában befutott Kiss Zoltánnal erõsített funkbreaks szextett, az Ez a divat, a New Yorki avant-jazzt a nyolcker etnójával hibridáló kiváló Pop Ivan, a magyar punk legtiszteletlenebb professzorai, a Flash, minden idõk legnagyobb magyar zenekara, a Bizottság egyetlen utódegyüttese, a kiváló dada-jazz efZámbó Happy Dead Band, és még hosszasan sorolhatnánk.