2021.01.26. - Vanda, Paula

A klímaváltozás hatása a turizmusra

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének szakértõi szerint a globális klímaváltozás drasztikus változásokat fog okozni az európaiak utazási szokásaiban. Davosban a héten szakmai konferencián ismertették különbözõ ENSZ hivatalok átfogó jelentéseit, amelyeknek szerint jelentõsen csökkenni fog az észak-európaiak utazásainak száma eddigi kedvenc napsütötte területeikre, mint a Földközi-tenger térsége és a Karib-tenger vidéke.
bohócdoktor vizit szja 1%

Mérséklet éghajlatú országokból érkezõ turisták, akik mindmáig meghatározói a világturizmusnak, "kihasználhatnak hazájukhoz közel fekvõ új éghajlati lehetõségeket", ha folytatódik a Föld légkörének felmelegedése. A Földközi-tengeri utazási célok nyáron minden bizonnyal elveszítenek vendégeket, ezzel szemben viszont az idõjárás megváltozása következtében õsszel és télen nagyobb forgalomra számíthatnak
- vélik a szakemberek.

Jóllehet világméretekben nem valószínû a turizmus volumenének csökkenése, mégis új trendek jelenhetnek meg a meleg és trópusi éghajlatú turisztikai célpontok rovására - áll a jelentésben, amelynek teljes szövegét az ENSZ tagállamok turisztikai minisztereinek novemberben Londonban sorra kerülõ konferenciáján terjesztik majd elõ. Számokat egyelõre még nem közölt az okmány.

A szakértõk egyet értettek abban, hogy a jövõben az utazni szándékozók turisztikai céljuk megválasztásánál tekintettel lesznek majd a klímaváltozás következményeire. Davosban arra is rámutattak, hogy elrettentõen hathat a turistákra az egyes meleg éghajlatú turisztikai térségekben elvárható vízhiány is. Az ENSZ Turisztikai Világszervezete utalt közvélemény kutatásokra, amelyek szerint a turisták a levegõ szennyezõdés szintjének emelkedésére is figyelembe veszik.