2020.11.27. - Virgil

Vigyázat - Trükkös utazási iroda

Új néven, de a régi helyen és a régi kínálattal folytatja tovább az utaztatást az õsszel csõdbe ment Bella Tours tulajdonosainak zöme. Az iroda mûködését felügyelõ hatóság szerint a Bella esete egyáltalán nem egyedi, a törvényeket nem nehéz kijátszani. Az új utazási iroda ugyanott nyílt meg, ahol a csõdbe ment Bella Tours. Felül még látszik a „Bella” felirat lenyomata MAGYARORSZÁG – Érdekes: ha rákeresünk a www. bellatours.hu, az egykori Bella Tours utazási iroda címére, a Szikra Tours utazási iroda oldala jelentkezik be az interneten.
bohócdoktor vizit szja 1%

Mint az emlékezetes, a Bella Tours õsszel ment csõdbe, miután nem tudta kifizetni a Malévnak a chartergépek bérleti díját. Nyolcvan utassal a Ferihegyi repülõtéren közölték: nem indul el velük a repülõgép Görögországba. A Bellát ezután törölték a nyilvántartásból.

A Bella, amíg mûködött, két budapesti és egy Pest megyei irodában fogadta az utasokat. A Szikra az egyik fõvárosi irodába, a Múzeum körút 5.-be van bejegyezve. A bejárati kapun még ma is látszik a Bella Tours felirat, igaz, ebbõl a Bella szót megpróbálták kivakarni. A Szikra Tours kínálata sokban hasonlít a Belláéhoz, a Blikk megtalálta például ugyanazt a korfui szállodát, hasonló áron. A Múzeum körúti irodát látogató ügyfeleknek fogalmuk sem volt, hogy „rokoni szál” köti össze a Bella Tourst a Szikra Toursszal.

– Barátaimmal egy görögországi nyaralást tervezünk a nyárra. Ezek után, azt hiszem, máshol fogunk körülnézni – mondta a megrökönyödött Szabó Gábor (19), aki jól emlékszik még az õszi botrányra. A Múzeum körúti iroda vezetékes telefonszámai ugyanazok maradtak, nem változtak a csõd után sem. Törvény, hogy egy becsõdölt utazási iroda vezetõ tisztségviselõje öt évig nem vállalhat hasonló pozíciót. A Bellát Vas Anna vezette, õ tavaly õsszel automatikusan 5 év eltiltást kapott. A Szikrát már lánya, Vas Bernadett vezeti.

– Bár tény, hogy a Bella Tours és a Szikra Tours tulajdonosi köre gyakorlatilag megegyezik, a Szikra mûködése teljesen jogszerû. Amikor a Szikra Tourst nyilvántartásba vettük, nem találtunk semmi törvénysértõt – közölte a Blikkkel Békési Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal munkatársa, akihez a Bella Tours csõdeljárása is tartozott. – Õsszel úgy tapasztaltam, a Bella vezetõi együttmûködõek voltak, és a csõd nem az õ hibájuk volt. Az úgynevezett körbetartozás miatt nem tudtak fizetni a Malévnak. Békési Tamás szerint több utazási iroda mûködik Magyarországon egy-egy csõdbe ment „utódjaként”.

– Van, hogy a régi cégnév mellé egy évszámot biggyesztenek, ezzel pedig máris nyilvántartásba tudják vetetni az új vállalkozást. Más vállalkozók mindig újabb és újabb embereket tesznek meg vezetõ tisztségviselõnek, így kerülik el a törvényi eltiltást. Nincs más választásunk, csak abban bízhatunk, hogy elõbb-utóbb elfogynak a rokonok. A Blikk több üzenetet is hagyott a helyszínen Vas Annának és Vas Bernadettnek, ám lapzártánkig egyikõjük sem jelentkezett.

Blikk