2020.12.02. - Melinda, Vivien

Egyre több vakációzó brit kerül rács mögé vagy kórházba Spanyolországban

London - Évente britek milliói töltik szabadságukat Spanyolországban, ám közülük egyre többen a strandolás és az idegenforgalmi látványosságokkal való ismerkedés helyett a vakáció idejét rács mögött vagy kórházban töltik.
bohócdoktor vizit szja 1%

A brit külügyminisztérium beszámolója szerint évente a szigetország 17 millió állampolgára látogat Spanyolországba, ahol egyébként is 761 ezer brit él állandó jelleggel. Magaviseletük azonban nem nevezhetõ példamutatónak, hiszen 2006 áprilisa és 2007 márciusa között 2032 brit állampolgár került rács mögé, ami 33 százalékos növekedést jelent. A letartóztatás többnyire a mértéktelen alkoholfogyasztás következménye.

A britek viselkedése külföldön címet viselõ jelentés szerint több brit állampolgár került Spanyolországban kórházban, mint bármilyen más vakációs úticélként számon tartott országban; többen hunytak el az ibériai országban, s többeket megerõszakoltak.

A spanyol sajtó állandóan cikkezik a britekrõl, akiket duhajkodás vagy ittasság miatt tartóztatnak le. Különösen sok a letartóztatás az olyan nyaralóhelyeken, mint a dél-spanyolországi Costa del Sol vagy a Baleár-szigetek.

Amikor olyan neves angol futballcsapat, mint a Liverpool, vagy a Manchester United érkezik Spanyolországba, nyomába szurkolók ezreivel, a helyi rendõrség rendszerint komoly biztonsági rendszabályokat léptett életbe, hogy megelõzze a huliganizmust.

Mint a külügyminisztériumi jelentésbõl kiderül, bár Spanyolországban kerül számszerûen a legtöbb brit kórházba, a szigetország állampolgárai számára mégis Thaiföld a legveszélyesebb, ahol a vizsgált idõszak alatt 324 vakációzó került kórházba, s 269 hunyt el. Az esetek többségében Thaiföldön motorbicikli-baleset miatt kerülnek kórházba a britek.

A legnagyobb valószínûséggel a vakációzó britek az Egyesült Államokban vagy Cipruson kerülnek rács mögé. A külügyminisztérium adatai szerint a 6,5 millió brit turista közül, akik az USA-ba látogattak, 1415-et tartóztattak le. Ciprus nevezetességeire 1,5 millió brit volt kíváncsi, közülük 377 került rács mögé.

Az Egyesült Arab Emirátusokban az odalátogató 1,1 millió brit közül 230-an kerültek bajba. Ugyancsak 230 brit állampolgár került rács mögé Görögországban, ahová II. Erzsébet 3 millió alattvalója látogatott. A görögországi üdülés alatt 602 brit szorult kórházi kezelésre, 28 személyt erõszakoltak meg, s 131-en haltak meg.