2020.12.03. - Ferenc, Olívia

Csokoládéfesztivál Szerencsen

Csokoládéfesztivál Szerencsen
A világ eddigi legnagyobb csokoládéból épített szobrát készítették el a Boci csokoládéról híres Szerencsen a vasárnap megrendezett elsõ Országos Csokoládé Fesztiválon.

A rendezvény fõszervezõje, Koncz Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyûlés alelnöke, Szerencs önkormányzati képviselõje elmondta: a zempléni várost a mai napig a csokoládéval azonosítják, a Boci csoki, a Melódia és a többi ínyencség innen került ki évtizedeken át. A cél az, hogy Szerencs a csoki fõvárosa maradjon - tette hozzá.
bohócdoktor vizit szja 1%

A csokoládégyár a privatizációt követõen a svájci Nestlé konszern tulajdonába került, és bár itt elsõsorban csokoládé-alapanyagú italporokat gyártanak, a hagyományt a Bonbon kft. tovább viszi.

Az elsõ csokoládéfesztivál nézõi egy Guinness-rekordnak is szemtanúi lehettek: elkészült a világ legnagyobb csokiszobrát. Bár a hitelesítési folyamat még hátra van, az bizonyos, hogy a finomság mindenképp magyar rekord, és a szervezõk reményei szerint a világban is a dobogó legfelsõ fokára kerülhet.

Az alkotást Ekker Róbert képzõmûvész egy 350 kilogrammos csokoládétömbbõl faragta ki és Csukás István híres csokoládéevõ mesehõsét, Gombóc Artúrt formázza meg. A szoborfaragás során lehulló "fölösleges darabok" sem mentek kárba, hiszen a látogatók elmajszolhatták.