2020.11.27. - Virgil

'Esküvõi csomag' New Yorkba látogató turistáknak

New York - New York Las Vegas babérjaira vágyik: szeretnék, ha a héten megnyílt felújított házasságkötõ irodába tódulna a nép, s hogy ne csak a helybeliek, arról a metropolisz utazási irodája tesz.

Az idegenforgalom fellendítése New Yorkban is fontos feladat ezekben a nehéz idõkben. A városháza 12,3 millió dollárt (két és félmilliárd forint) költött a Manhattani Házasságkötõ Iroda kicsinosítására, s a minap megnyílt 2230 négyzetméteres helyszínrõl elragadtatva nyilatkoztak az elsõ ügyfelek.
bohócdoktor vizit szja 1%

"A város New Yorkot nemcsak turista, hanem esküvõi célállomássá kívánja fejleszteni" - lelkesedett Michael McSweeney városházi illetékes.

Eddig hagyományosan Las Vegast, az esküvõk amerikai fõvárosát célozták meg a párok, ahol a házassági engedély birtokában bárkit azonnal összeadnak a kaszinóváros számos házasságkötõ termének egyikében. A New York-i törvények viszont 24 órás "gondolkodási idõt" szabnak ki a boldogító igen kimondása elõtt.

A statisztika is jelzi, hogy nem kis hátránnyal lép versenybe a Nagy Alma: míg 2007-ben New Yorkban 66 ezer házassági passzust adtak ki (ebbõl Manhattanben 21 ezret), a Las Vegast is magában foglaló nevadai Clark megyében csaknem 110 ezret.

A NYC and Company, New York idegenforgalmi ügynöksége mindenesetre nekilátott az házasságtúrák szervezésének. Mint mondták, az egyik nagy szálloda már hirdeti is az "esküvõi csomagot", amelynek ceremóniája természetesen az alkalomhoz illõen, korszerûen és elegánsan berendezett manhattani irodában zajlik.

Szóvivõje szerint egyébként ezt a projektet különösen szívén viseli Michael Bloomberg polgármester. A házasságkötõ iroda új dizájnjának felügyeletét például arra a Jamie Drake-re bízták, aki Bloomberg házának dekorációján is dolgozott.

"Azt hittük, olyan lesz, mint egy hivatal. De beléptünk, és ez tényleg szép" - mesélte elégedetten a 35 éves Michelle Tablada.

Sorok helyett számítógépes terminálok fogadják a jelentkezõket, azokon kell kitölteni az adatlapot, majd továbbítani a hivatalnokokhoz. A házasulandókat 170 nyelven segíti a rendszer. A várakozási idõt zöld plüss szófákon ücsörögve lehet elütni.

Az egy nappal késõbb visszatérõ menyasszony és võlegény magával hozhatja kedvenc zenéjét (iPodon vagy CD-n), hogy bensõségesebbé tehessék a ceremóniát.