rss
 • Idegenvezetés útikönyvbõl? - Rendezetlen helyzet, hiányos képzettség

 • Share on Tumblr

  Négyszáz tagja van az 1989-ben megalakult Magyarországi Idegenvezetõk Szövetségének(MISZ), s több ezer, tanfolyamot végzett idegenvezetõnek van hivatalos idegenvezetõi igazolványa. A szövetség vezetõje, Bálint Zoltán szerint ennek ellenére számos - a mostani gazdasági válsággal csak súlyosbított - gonddal küzdenek, s a szakmai képzés is elmarad az igényektõl.

  - Éves beszámoló közgyûlésüket januárban tartották. Akkor többen felvetették, hogy felhígult a szakma és gond van az idegenvezetõk nyilvántartásával...

  - A MISZ foglalkozik érdemben egyedül a magyarországi idegenvezetõkkel, akiknek a helyzete valóban rendezetlen. Magyarország elfogadja, hogy idegenvezetés van és lesz, ugyanakkor ezt a tevékenységet nem minõsítik szakmának. Más országokban a bevétel arányában jobban és kiemelten értékelik az idegenvezetést, úgy is mondhatnám, hogy a garantált tevékenységhez garantált tarifák járnak.

  - Minden a képzésnél kezdõdik. Milyen feltételeknek kell megfelelnie annak, aki idegenvezetõ szeretne lenni?

  - Az oktatás - amíg van jelentkezõ - sok szinten folyik. A hivatalos engedélyek kiadása a képzést végzõ intézmény által igazolt vizsga-bizonyítvány alapján történik, a Gazdasági Minisztériumnál. A jelentkezõk alkalmasságát senki sem méri fel, amint azt sem, hogy, milyen létszámra kell a képzést beállítani. A tanfolyamokat és a vizsgáztatást szervezõknek anyagi érdekük, hogy minél több idegenvezetõt képezzenek. A foglalkoztató irodák úgynevezett családi vállalkozások. Kiutazásnál és beutazásnál a jelszó: "majd a ráérõ kolléga vagy kolléganõ elmegy a csoporttal". Az én fogalmazásomban: vakon vezetnek - különösen, akik az elsõ utakra mennek - ad helyzetképet Bálint Zoltán.

  - Ennyire rossz lenne a helyzet?

  - Sajnos. A tapasztalt idegenvezetõket - akik elmondhatnák, hogyan is megy ez a gyakorlatban - nem vonják be a képzésbe. Továbbképzés pedig végképp nincs, sem nyelvi, sem gyakorlati szinten. Az utazási irodák sem foglalkoznak ezzel, õk kész idegenvezetõt kérnek, hogy ki és hogyan képezi ki õket, az nem érdekli õket. Csak az a fontos, hogy számlaképes vállalkozó legyen, a többi az ismeretségen múlik. Munkaalkalmat csak ritkán kínálnak, ha mégis, akkor a befutott irodáknál dolgozók közül kerül ki az idegenvezetõ, vagy régi kollégák kapnak jelzést.

  - A most végzõ fiatalok diplomát már csak nyelvvizsgával kapnak. Ez sem javít a kínálaton?

  - Úgy tapasztalom, hogy a nyelvi követelmények csak a vizsgán érvényesülnek. Az élet messze van a vizsga szintjétõl! Téves nézetek, tisztességtelen anyagi megfontolások löknek bele fiatal, iskolából alig kikerült embereket az idegenvezetésbe, amely nem pusztán mûveltséget és felsõfokú iskolai bizonyítványt igényel - élettapasztalat, élettani és bizonyos fizikai tulajdonságok megléte is szükséges. Vannak nagyon beteg és idõs emberek, akik szeretnék élvezni mindazt a szépet, amit a turizmus nyújt nekik. Az egész csoport élményeit meghatározhatja, hogy milyen az idegenvezetõ. Milyen a nyelvtudása egy kórházi beavatkozásnál? Hogyan tudja közölni a családdal, ha egy kirándulásról nem tér haza a nagyszülõ? A gyakorlati oktatás hiánya helyett az élet adja a gyakorlatot. Ez nagy baj. Sok végzett fiatal itt veszi észre magát. Sérül az önbizalma. Elveszti a tudásába vetett hitét vagy az idegei mondják fel a szolgálatot. Soha többé nem kísér vendégeket, mert nem készítették fel arra, hogy a vendég mindenek felett - sorolja a kezdõk gondjait a szövetség elnöke.

  Molnár Attila, a Willy Fog utazási iroda vezetõje - maga is aktív idegenvezetõ - csak megerõsíteni tudja a MISZ elnökének gondolatait.

  - Nincs megfelelõ szakmai képzés, az OKJ képzés ugyan már szakmát ad, de ez nem minden. Az idegenvezetõket akár a béke nagyköveteinek is mondhatnánk, nem mindegy tehát, hogy készültek fel, mennyire rátermettek. Mostanában az átképzett tanárok vagy a pályaelhagyók közül sokan beállnak a sorainkba, szakmai felkészültség nélkül, mert úgy vélik, hogy idegenvezetõ bárki lehet. Sokszor tapasztalhatjuk, hogy útikönyvbõl olvassák fel a mondandót. Ez megengedhetetlen!

  - Kérték öntõl valaha az idegenvezetésre jogosító igazolványát?

  - Egyszer kérték az engedélyemet az egyik várban, ahol én vezettem a csoportomat és nem igényeltük a helyi idegenvezetõ segítségét. Belföldön is probléma az engedély nélküli, "fekete" idegenvezetés. Ezt a tevékenységet sem ellenõrizni, sem szankcionálni nem tudják. Továbbképzésekre nem kell járni, frissítõ vizsgát sem kell tenni. Akinek megvan az igazolványa, bármire vállalkozhat a szakmán belül. pedig ránk is érvényes a kiöregedés, amelynek során csökken az aktivitás, az aktuális információk már hiányoznak a "tudástárból", az internet használata idegen tõlük. A fiatalokat pedig alaposan meg kell szûrni. Ha én nem érek rá, talán három embert ismerek köreimben, akiket nyugodt szívvel meg mernék bízni egy már megszervezett belföldi program levezetésére.

  - Mire kellene most az idegenvezetõknek figyelni?

  - Nagyon sok a távol-keleti beutazó csoport. A japánokat nem érdekli a történelmünk, viszont szeretik a kézmûves dolgokat a Zsolnayt, a Herendit, számukra a szecesszió, mint stílus az érdekes, és a puszta is kuriózum számukra. A piac törvénye itt is érvényes: minden vendéget az igényei szerint kell kiszolgálni.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Erdély

  Az gyönyörû, ha álom visszafénylik,
  s fel-felragyogtat várt tündérruhákat,
  s míg ölelkezik szépség s szomorúság,
  a lélegzõ táj a lelkünkbe láttat.

 • Virágkarnevál Debrecenben

  Idén közel félmillió érdeklõdõ várható a Debreceni Virágkarneválra augusztus 15-21. között. Az ötnapos rendezvény a virágok mellett a zene és a tánc jegyében telik, amelyet különbözõ bemutatók és kiállítások tesznek még színesebbé.

 • XV. Balaton Fesztivál

  2007. május 27 - június 3. - 8360 Keszthely. A Balaton Fesztivál a Magyar tenger nyugati medencéjének jeles rendezvénye. Székhelye Keszthely, a Balaton nagy hagyományú Fõvárosa.

 • A Magyarok Nagy Asztala - gasztronómiai fesztivál Budapest

  2007. JÚNIUS 28. - JÚLIUS 01. - BUDAI VÁR - Kóstolgasson történelmi ízeket! - 1000 év a magyar konyhában. A Magyarok Nagy Asztala - címmel Európa legnagyobb gasztronómiai fesztiválját rendezik meg 2007. június 28. és július 1. között a Budai Várban. A látogatók végigkóstolhatják majd ezer év legjellegzetesebb ételeit a honfoglalástól napjainkig.

 • 2. BUdapest SHOrt – Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál ismét a Kultiplexben

  2006. augusztus 4-8. között másodszor kerül megrendezésre a BUSHO – Budapest Short – Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál a Kultiplex Moziban.

 • Közép-Amerika

  Mexikó

  A csendes-óceáni partvidék egész évben forró meleg, míg az ország középsõ része nyáron esõs. A karibi vidéken augusztustól-szeptemberig tart a hurrikán-szezon, így ezt akkor érdemes elkerülni. Legideálisabb utazási idõszak a tavasz és a késõ õsz. A téli hónapokban, õsszel és tavasszal átlag 25-31 fok.

 • MATTAFIX a VOLT Fesztiválon!

  VOLT Fesztivál nyitónapján még egy nemzetközi sztárcsapattal találkozhat a Sopronba látogató közönség. A Djuice-Nokia Aréna színpadán éjfél után lép színpadra a "Big City Life" címû dalával Európa szerte befutott Mattafix!

 • MTV országjáró körút

  Országjáró körútján „személyesen” is szórakoztatja a nézõket az idén fél évszázados Magyar Televízió. Négy helyszínen, négy városban gyerekek és felnõttek egyaránt találnak majd kedvükre való programot.

 • Nézegessen a múzeumban térhatású meztelen nõket!

  Kétségtelen, hogy – fõként a férfiak számára – a pucér hölgyeket ábrázoló felvételek jelentik a Szegeden látható sztereófotó kiállítás legérdekesebb, legpikánsabb részeit. A tárlaton kiállított háromdimenziós fényképeknek köszönhetõen úgy érezzük, mintha jelen lennénk a múlt jelentõs vagy éppen mindennapos eseményein.

 • Ingyen bicikli Londonban is

  Az európai nagyvárosok egy részében bárhol elérhetõ és igénybe vehetõ kerékpárok sikerei láttán London polgármestere 75 millió fontos (27 milliárd forintos) beruházást hirdetett az ottani induló infrastruktúra kiépítésére. A kezdetben hatezer biciklibõl álló jármûparkot a belvárosban egymástól nagyjából 300 méternyire lévõ – az autóparkolók helyén kialakításra kerülõ – dokkolópontokon helyeznék el, de az igény ismeretében számukat késõbb akár a többszörösére is lehetne emelni, írja a Világgazdaság.

 • Szarvas az Év települése

  A Magyar Turizmus Zrt. ugyanis minden évben különdíjat ajánl fel a Magyar Televízió Főtér című műsora által - harmadik alkalommal - meghirdetett „Az Év települése” verseny nyertesének.

 • Olasz szállodák csak nõknek

  Divattá váltak a kizárólag nõknek fenntartott szállodák Olaszországban, a hölgyvendégeknek szóló szolgáltatások közé tartozik az is, hogy a hotelszobákban kifogástalanul mûködõ hajszárító legyen.

 • UP 66 - Kiállítás

  Budapesten sajátos gyûjteményes kiállítást rendeztek a most hatvanhat éves Ujházi Péter mûveibõl: egyszerre öt helyszínen állította ki a kurátor, Nagy T. Katalin a Munkácsy-díjas képzõmûvész szerteágazó életmûvének legfontosabb darabjait.

 • Trendy Budapest a holland Playboyban

  A Trendy Budapest program július 4-én vette kezdetét. Az újságírók négy napon keresztül ismerkedhettek többek között a kreatív magyar textiltervezõk és divattervezõk munkáival, eklektikus, retro üzletek kínálatával, illetve esti programként Budapest egyedi szórakozóhelyeinek hangulatába kaptak betekintést.

 • Lét-minimumok

  Kovalovszky Dániel fotómûvész kiállítása - Budapest, Raiffeisen Galéria, 2007. július 2 - 2007. augusztus 26.

 • Utazás repülõvel!

  Amióta Magyarországon is megjelentek a fapados légitársaságok, azóta akik nem akartak százezreket költeni a repülõútra azok is utazhatnak már „olcsón”.
  Akár 1,-Ftért is.

 • Ez tartja életben a belföldi turizmust

  Rekordmennyiségû kedvezményes üdülési csekket vásároltak a hazai munkáltatók és használtak fel a munkavállalók eddig: az év elsõ öt hónapjában több mint 31 milliárd forint összegû üdülési csekk került közel 700 ezer munkavállalóhoz, a hozzátartozóikhoz, illetve szociálisan hátrányos helyzetben élõkhöz.

 • Utazás vonattal

  Ha a nyári kirándulásunkat nem a sivatagba tervezzük, akkor érdemes átgondolnunk, hogy a helyszínen milyen közlekedési eszközt is használunk. Sokan úgy mennek nyaralni, hogy van egy szálláshelyünk (jobb esetben lefoglalva) és onnan próbáljuk bejárni az országot. Ebben az esetben az a leggazdaságosabb, ha nem kocsival megyünk.

 • Jó nyári szezont zárt Ferihegy

  Akkor 2,4 millió utast indított és fogadott a magyar fõváros nemzetközi repülõtere, ezt a számot ismét sikerült beállítani a július-augusztus-szeptemberi nyári csúcsidõszak alatt. A Budapest Airport szakértõi optimisták, szerintük már látszik a fény az alagút végén, a légiközlekedés ismét szárnyra kaphat itthon is.

 • Magyar Vadak Párizstól Nagybányáig

  A Magyar Nemzeti Galéria új idõszaki kiállítása azt mutatja be, hogy a francia fauve-ok (vadak) festészete hogyan inspirálta a magyar mûvészetet, s hogyan született meg abból egy új, hazai modern stílus.

 • Új fapados összeköttetések Skandináviából Budapestre

  A dániai székhelyû Sterling fapados légitársaság koppenhágai átszállással új összeköttetést biztosít a dániai Jytland félszigeten fekvõ Ålborg városából négy európai desztinációba, közöttük Budapestre.

 • V. Homokháti Sokadalom

  Mórahalom - Fúvószenekar hívta mulattságba azokat, akik pénteken délután megjelentek Mórahalmon, hogy részt vegyenek az V. Homokháti Sokadalom megnyitóján.

  A tíznapos rendezvénysorozaton mindenki megtalálhatja a kedvére való kikapcsolódási lehetõséget, hiszen lesznek szakmai elõadások, aratóünnep, néptánc találkozó, fúvószenekari találkozó, lakodalmas zenekarok bemutatója, koncertek, színházi elõadások, gyermek programok és a térség gasztronómiai különlegességei várják a látogatókat - mondta Nógrádi Zoltán polgármester az eseményt megelõzõen a távirati irodának.

 • Nyaralás a válság idején!

  Utazási szokásainkat is drámaian megváltoztatta a válság. Ahogy emelkednek az üzemanyag árak, úgy csökken az utazási kedv. A szerencsések kifoghatják az akciókat, ezek többsége azonban csupán korlátozott számban érhetõ el.

 • Ûrbe készül a KLM

  A KLM szuborbitális repülési együttmûködést jelentett be a Space Experience Curaçao vállalattal, az XCOR Lynx szuborbitális ûrjármûvel.

 • Családi síelés félmillió alatt? Nehéz lesz!

  Beköszöntött a tél: a síelni és snowboardozni vágyók végre elõvehetik hónapok óta a szekrények mélyén porosodó felszerelésüket. A külföldre vágyókat óriási választék várja, számos utazási iroda foglakozik ugyanis kifejezetten téli utak szervezésével, illetve több sportegyesület is indít tanfolyamokat, és azzal egybekötött üdüléseket. Ajánlatkérés céljából sí- és snowboard utakkal foglalkozó utazásszervezõket és irodákat kerestünk fel. Az irodáktól ausztriai, franciaországi, olaszországi és szlovákiai utakra kértünk négyfõs család számára ajánlatot.

 • Százegy éves turista Romániában

  Nem kis megdöbbenéssel figyeltek fel a román hatóságok arra az amerikai turistára, aki százegy éves és négy hónapos korában döntött úgy, hogy ellátogat Romániába.

 • Budapest az egyik legnépszerûbb Web 2.0 olasz utazási oldalon

  A Magyar Turizmus Zrt. olaszországi külképviseletének közremûködésével Olaszországban az egyik legnépszerûbb Web 2.0 honlap, a www.turistipercaso.it portál és a Weekend Viaggi utazási magazin olvasói budapesti utazást nyerhetnek.

 • Games Day Budapest

  Budapest, Centrális Galéria - december 9. - Idén elõször megújult tartalommal és új helyszínen, a Centrális Galériában kerül megrendezésre a Games Day Budapest.

 • Nemzetközi sztárparádéval búcsúztatja a nyarat a SZIN

  A Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) augusztus 23-24-25-26-án új helyszínekkel, nemzetközi sztárokkal, a hazai zenei élet krémjével – a Kispál és a Borz eredeti felállásával -, a SZIN tehetségkutató legjobbjaival és további kulturális és szabadidõs eseményekkel várja látogatóit. A Tisza parti város Újszegedi Partfürdõjén rendezendõ „ifinapok” már évek óta a legSZINesebb nyárbúcsúztató rendezvény a hazai fesztiválpalettán.

 • Egzotikus utazások előtti oltás

  Egzotikus utazások előtti oltásEgzotikus utazások előtt fontos az alapos tájékozódás, hiszen szinte biztos, hogy valamilyen védőoltást fel kell vennünk egészségünk védelmében. Mivel sokszor csak több vakcina egymás utáni beadása ad kellő védettséget, időben kell elkezdenünk a védőoltásokkal kapcsolatos ügyeket intézni. Utazás előtt legalább hat héttel menjünk el a legközelebbi oltóközpontba, ahol személyre és úti célra szabott tanácsot kaphatunk a szakemberektől. A trópusi úticéloknál a maláriára is érdemes odafigyelni, mely betegség ellen nem létezik védőoltás, de felkészültség esetén megelőzhető.