rss
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

 • Idegenvezetés útikönyvbõl? - Rendezetlen helyzet, hiányos képzettség

 • Share on Tumblr

  Négyszáz tagja van az 1989-ben megalakult Magyarországi Idegenvezetõk Szövetségének(MISZ), s több ezer, tanfolyamot végzett idegenvezetõnek van hivatalos idegenvezetõi igazolványa. A szövetség vezetõje, Bálint Zoltán szerint ennek ellenére számos - a mostani gazdasági válsággal csak súlyosbított - gonddal küzdenek, s a szakmai képzés is elmarad az igényektõl.

  bohócdoktor vizit szja 1%

  - Éves beszámoló közgyûlésüket januárban tartották. Akkor többen felvetették, hogy felhígult a szakma és gond van az idegenvezetõk nyilvántartásával...

  - A MISZ foglalkozik érdemben egyedül a magyarországi idegenvezetõkkel, akiknek a helyzete valóban rendezetlen. Magyarország elfogadja, hogy idegenvezetés van és lesz, ugyanakkor ezt a tevékenységet nem minõsítik szakmának. Más országokban a bevétel arányában jobban és kiemelten értékelik az idegenvezetést, úgy is mondhatnám, hogy a garantált tevékenységhez garantált tarifák járnak.

  - Minden a képzésnél kezdõdik. Milyen feltételeknek kell megfelelnie annak, aki idegenvezetõ szeretne lenni?

  - Az oktatás - amíg van jelentkezõ - sok szinten folyik. A hivatalos engedélyek kiadása a képzést végzõ intézmény által igazolt vizsga-bizonyítvány alapján történik, a Gazdasági Minisztériumnál. A jelentkezõk alkalmasságát senki sem méri fel, amint azt sem, hogy, milyen létszámra kell a képzést beállítani. A tanfolyamokat és a vizsgáztatást szervezõknek anyagi érdekük, hogy minél több idegenvezetõt képezzenek. A foglalkoztató irodák úgynevezett családi vállalkozások. Kiutazásnál és beutazásnál a jelszó: "majd a ráérõ kolléga vagy kolléganõ elmegy a csoporttal". Az én fogalmazásomban: vakon vezetnek - különösen, akik az elsõ utakra mennek - ad helyzetképet Bálint Zoltán.

  - Ennyire rossz lenne a helyzet?

  - Sajnos. A tapasztalt idegenvezetõket - akik elmondhatnák, hogyan is megy ez a gyakorlatban - nem vonják be a képzésbe. Továbbképzés pedig végképp nincs, sem nyelvi, sem gyakorlati szinten. Az utazási irodák sem foglalkoznak ezzel, õk kész idegenvezetõt kérnek, hogy ki és hogyan képezi ki õket, az nem érdekli õket. Csak az a fontos, hogy számlaképes vállalkozó legyen, a többi az ismeretségen múlik. Munkaalkalmat csak ritkán kínálnak, ha mégis, akkor a befutott irodáknál dolgozók közül kerül ki az idegenvezetõ, vagy régi kollégák kapnak jelzést.

  - A most végzõ fiatalok diplomát már csak nyelvvizsgával kapnak. Ez sem javít a kínálaton?

  - Úgy tapasztalom, hogy a nyelvi követelmények csak a vizsgán érvényesülnek. Az élet messze van a vizsga szintjétõl! Téves nézetek, tisztességtelen anyagi megfontolások löknek bele fiatal, iskolából alig kikerült embereket az idegenvezetésbe, amely nem pusztán mûveltséget és felsõfokú iskolai bizonyítványt igényel - élettapasztalat, élettani és bizonyos fizikai tulajdonságok megléte is szükséges. Vannak nagyon beteg és idõs emberek, akik szeretnék élvezni mindazt a szépet, amit a turizmus nyújt nekik. Az egész csoport élményeit meghatározhatja, hogy milyen az idegenvezetõ. Milyen a nyelvtudása egy kórházi beavatkozásnál? Hogyan tudja közölni a családdal, ha egy kirándulásról nem tér haza a nagyszülõ? A gyakorlati oktatás hiánya helyett az élet adja a gyakorlatot. Ez nagy baj. Sok végzett fiatal itt veszi észre magát. Sérül az önbizalma. Elveszti a tudásába vetett hitét vagy az idegei mondják fel a szolgálatot. Soha többé nem kísér vendégeket, mert nem készítették fel arra, hogy a vendég mindenek felett - sorolja a kezdõk gondjait a szövetség elnöke.

  Molnár Attila, a Willy Fog utazási iroda vezetõje - maga is aktív idegenvezetõ - csak megerõsíteni tudja a MISZ elnökének gondolatait.

  - Nincs megfelelõ szakmai képzés, az OKJ képzés ugyan már szakmát ad, de ez nem minden. Az idegenvezetõket akár a béke nagyköveteinek is mondhatnánk, nem mindegy tehát, hogy készültek fel, mennyire rátermettek. Mostanában az átképzett tanárok vagy a pályaelhagyók közül sokan beállnak a sorainkba, szakmai felkészültség nélkül, mert úgy vélik, hogy idegenvezetõ bárki lehet. Sokszor tapasztalhatjuk, hogy útikönyvbõl olvassák fel a mondandót. Ez megengedhetetlen!

  - Kérték öntõl valaha az idegenvezetésre jogosító igazolványát?

  - Egyszer kérték az engedélyemet az egyik várban, ahol én vezettem a csoportomat és nem igényeltük a helyi idegenvezetõ segítségét. Belföldön is probléma az engedély nélküli, "fekete" idegenvezetés. Ezt a tevékenységet sem ellenõrizni, sem szankcionálni nem tudják. Továbbképzésekre nem kell járni, frissítõ vizsgát sem kell tenni. Akinek megvan az igazolványa, bármire vállalkozhat a szakmán belül. pedig ránk is érvényes a kiöregedés, amelynek során csökken az aktivitás, az aktuális információk már hiányoznak a "tudástárból", az internet használata idegen tõlük. A fiatalokat pedig alaposan meg kell szûrni. Ha én nem érek rá, talán három embert ismerek köreimben, akiket nyugodt szívvel meg mernék bízni egy már megszervezett belföldi program levezetésére.

  - Mire kellene most az idegenvezetõknek figyelni?

  - Nagyon sok a távol-keleti beutazó csoport. A japánokat nem érdekli a történelmünk, viszont szeretik a kézmûves dolgokat a Zsolnayt, a Herendit, számukra a szecesszió, mint stílus az érdekes, és a puszta is kuriózum számukra. A piac törvénye itt is érvényes: minden vendéget az igényei szerint kell kiszolgálni.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Takáts Tamás: az elsõ 50 év…

  Takáts Tamás immár majd éve álló csillag a magyar és közép-európai popkultúra egén. A középiskolai amatõr és fél-profi zenekarok után 1979-ben tûnt fel a Karthago együttes énekes-frontembereként. A banda négy magyar- és két-, angol nyelvû - Ausztriában megjelent - lemezzel, valamint rengeteg turnéval vált ismertté Magyarországon, de megjárták Kubától a Szovjetunióig a föld számos országát. Ausztriában a Rekviem címû daluk nemzetközi fesztiválgyõzelmével a nyugati slágerlisták csúcsait is meghódították.

 • Velence lakatlanná válik?

  Egyre fogy Velence lakossága: az 1966-os nagy áradáskor még 121 ezren éltek a történelmi városközpontban, ez a szám jelenleg 66 ezer, és az elvándorlás folytatódik, jórészt az idegenforgalom miatt - errõl tanúskodik a lagúnák városának vezetése által közzétett legfrissebb adat.

 • Évkerék Legendárium - Szent István Ünnep a Jövõ Házában

  Mint minden évben most is vár mindenkit augusztus 20-án a Jövõ Háza Központ!

 • Indul a Bakterház a SZINházban

  A nyár utolsó nagy fesztiválja, a Szegedi Ifjúsági Napok, változatos zenei kínálata mellett színházi élményeket is ígér. A Tisza parti strandon – augusztus 22-26-között – jól megfér majd egymás mellett Regõs Bendegúz és a széles tenyerû Fejenagy is, és megismételhetetlen színházi élménynek ígérkezik Badár Sándor „önrekord-döntõ”, 7 órás dumaszínháza is. Természetesen fellép majd Badár hû társa, Szõke András is a SZIN-en.

 • Illegális hiúzvadászatra invitál egy cseh utazási iroda

  A kihalás fenyegette, ezért szigorúan védett hiúz kilövésére szervez vadásztúrákat külföldi turistáknak egy cseh utazási iroda. - A hiúz nagyon ritka, ezért kilövése rengeteg pénzbe fog kerülni - mondták az Ústi nad Labem-i székhelyû M,plus utazási irodánál a Mlada Fronta Dnes címû cseh lap riporterének, aki hiúzvadászat iránt érdeklõdõ ügyfélnek adta ki magát.

 • Turizmus-e a zarándoklat?

  A nyugat-európai példa hatására Magyarországon is egyre többen indulnak útnak akár vallási, akár önismereti célokkal, bár a zarándoklat és a profán turizmus közötti határ egyre inkább elmosódik – köszönhetõen a reklámoknak és az utazási irodáknak.

 • Lovaggá ütik Pallagi Ferencet

  Július 8-9-e sokak számára emlékezetes dátum marad az idén. Szilvásváradon a Pisztráng FEsztiválon új lovagrend alakul, melynek egyik alapítótagja lesz Pallagi Ferenc újságíró, a Színes Bulvár Lap fõszerkesztõje, a Napkelte mûsorvezetõje.

 • Sikeres együttmûködés a Tisza-tó turizmusáért

  A Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatósága (RMI), a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖTIKÖVIZIG), a Tiszai Vízirendészeti Kapitányság és a Nemzeti Közlekedési Hatóság jó együttmûködésének köszönhetõen 2010. június 24-én, pénteken 14 órától sikerült feloldani a hajózási zárlatot a Tisza-tavon – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel az MT Zrt.

 • Díjat kapott a Malév

  Idegenforgalmi szakemberek, gyakran utazó üzletemberek, vállalatvezetők és az utasok szavazatai alapján 2006-ban is a Malév kapta az "Év légitársasága" díjat - közölte a légitársaság csütörtökön.

 • Az osztrákok kedvelik Magyarországot

  Az utazási fõszezon kellõs közepén Ausztriában ismét slágertéma, hogy külföldre utazva hol mennyit ér az osztrákok pénze. Ezt figyelembe véve hazánk vezeti a legkedvezõbb nyaralóhelyek listáját.

 • Sziget a Szigeten

  A Színház és Tánc helyszín, sziget a szigeten. Négy helyszínen - Szabadtéri színpad, Sátor, Fû és Performansz színpad - naponta 6 elõadás, összesen egy hét alatt 42 nemzetközi és hazai alkotás kerül bemutatásra. A legszínvonalasabb kortárs színház, tánc, opera és performansz mûvészet képviselõi mellett bemutatkozási lehetõséget kapnak fiatal, tehetséges, pályakezdõ alkotók is. A társulatok a világ szinte minden pontjáról érkeznek Dél-Koreától és Japántól Európa számos országán keresztül egészen Kubáig és az Egyesült Államokig.

 • Vízparton, a város felett

  Ha nincs a közelben beach, azaz vízpart, tengerpart vagy strand, csinálj magadnak - ez az új jelszava a németországi idegenforgalomnak.

 • Melyik utazási irodában bízhatunk meg?

  Kiben bízhatunk? Óvakodjunk a kis cégektõl, vagy éppen az óriások dõlnek be a legkönnyebben? Milyen jelekbõl jöhetünk rá, hogy melyik utazási irodával nem szabad szerzõdést kötnünk?

 • Szennyezõ pokróc

  A holland KLM aggódik a jövõ miatt, aggodalma persze nem úgy nyilatkozik meg, hogy akkor inkább ne is legyen repülés, hanem megpróbálja azt olyan intézkedésekkel eloszlatni, ami a pénztárcájára is jó hatással van, csakúgy, mint a globális környezetre - derült ki a holland királyi légitársaság Amszterdam Schiphol repülõterén tartott bemutatón.

 • Szexturizmust akar Konstanca polgármestere

  Szexturisztikai célponttá változtatná Radu Mazãre, Konstanca polgármestere a román tengerpartot. Véleménye szerint a szép román lányok megfelelõ vonzerõt jelenthetnének az orosz és arab pénzes turisták csalogatásához. A polgármester úgy véli, szórakoztatni kell a gazdagokat, akiket nem érdekel a kánikula, hisz nem napozni jönnek, hanem bulizni.

 • Huszonötmillió reptéri csomag tévelygett a világban tavaly

  Eltûnt, késõn, vagy rossz járatra adták fel: világszerte 25 millió csomag tûnt el a reptereken a 2009-es évben.

 • Havazásban is érvényesek a légi utasok jogai

  Európa-szerte okoz fennakadást a havazás a légi közlekedésben, az Európai Fogyasztói Központ Magyarország ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: ilyenkor is kötelesek a légitársaságok az utasjogokra vonatkozó uniós rendeletet alkalmazni a járatok késése, törlése esetén.

 • Egy sanghaji kislány volt a Magyar Pavilon egymilliomodik látogatója

  Egymilliomodik látogatóját köszöntötte a Magyar Pavilon a Sanghaji Világkiállításon. A szerencsés egy sanghaji kislány, aki családjával együtt budapesti utazást kapott ajándékba. A pavilon látogatottsága messze felülmúlja a várakozásokat, ez júniusban napi átlagban több mint 40 000 fõt jelent.

 • A turisták nem mernek Görögországba utazni

  Hiába a varázslatos tengerpartok és szigetek, valamint az alacsony árak, a május eleje óta tartó görögországi sztrájkok és tüntetések miatt a turisták tömegesen mondják vissza szállásfoglalásaikat, komoly anyagi veszteségeket okozva az országnak.

 • 16 ezer turista maradt hoppon a Goldtrail csõdje miatt

  A Goldtrail nevû, londoni központú cég török- és görögországi repülõs utazások szervezésére szakosodott, ám a brit polgári repülésügyi hatóság bejelentése szerint a társaság péntek este beszüntette tevékenységét és csõdgondnokság alá került.

 • Bezárják az üvegkupolát

  Bizonytalan ideig, terrorellenes intézkedésekre hivatkozva le lesz zárva a berlini Reichstag üvegkupolája - adta hírül az Index a BBC-re hivatkozva.

 • Könyvbarát szálloda Hévízen

  Újdonság a magyar szállodaiparban, hogy az egyik hévízi ötcsillagos hotel vendégei távozásukkor egy nekik tetszõ könyvet vihetnek haza magukkal, ugyanakkor megkérik a vendéget, hogy õ is ajándékozzon könyvet a szállodának saját gyûjteményébõl.

 • Test-Nevelés

  A 20. század és ennek nyúlványa a mostani egyre nagyobb tudományos apparátussal, egyre konzekvensebben ered a testértelmezések, testbeszédek, testreprezentációk nyomába, ezt teszi a filozófia, a filmelmélet, az irodalom, a kulturális antropológia, a mentalitástörténet és van még jó néhány tudományos és művészeti szegmens.

 • Madrid tartomány bemutatkozója Budapesten

  2010. október 7-én Budapestre érkezett az a bemutató-sorozat, melyet a Turismo Madrid és a Turespana szervezett a szakma képviselõinek Varsóban, Prágában és Budapesten.

 • Kosheen

  Szeged, SZIN, Borsodi Színpad - augusztus 24., péntek, 22:45 - Igazi zenei csemegét jelentõ sztárfellépõvel készül az idei évben a Szegedi Ifjúsági Napok.

 • Budapest a 10 legkedveltebb nagyvárosi úti cél között szerepel Dániában

  Dánia legnagyobb utazási irodája, a Spies, idén szeptemberig 35%-kal több utat adott el a világ különbözõ nagyvárosaiba, a tavalyi hasonló idõszak adataihoz képest.

 • Cápák a központban!

  Nem kell megijedni, nem rémhíreket akarunk terjeszteni. A hatalmas cápák, angyalarcú ráják, lusta aligátorok, szabadon ugráló selyemmajmok, egzotikus madarak, kígyók, pókok, piranhák, hüllők és színpompás halak nem a bevásárlóközpont üzleteit szállták meg, hanem a Tropicarium akváriumaiban csodálhatóak meg.

 • Lakás és Ház Építõipari Szakkiállítás és Szeged Expo

  Két kiállítás egy idõben, egy helyen a Hangár Expo és Konferencia Központban március 30. és április 1. között naponta 10.00 - 18.00 óráig. Szeged, Kereskedõ köz 4.

 • Est Invázió

  Immár negyedik éve kerül megrendezésre az országos bulitúra, amelyet a közönség gyakran tüntet ki az ”anti-roadshow” címmel: az elmúlt évekhez hasonlóan az Est Invázió állomásain ugyanis a hazai mainstreamnél tartalmasabb zenekarok várják a szórakozni vágyó fiatalokat (a korábbi évek mûsorában megtaláltuk a Quimby-t, a Belgát, a Heaven Street Seven-t, stb.) Az idei összeállítás azonban minden korábbinál izgalmasabbra sikeredett.

 • Végre Miskolcon is Születés Hete!

  Miskolc, 2007. május 7 - 13. - Végre Miskolcon is megrendezésre kerül a Születés Hete, mely országosan már ötödik alkalommal mutatkozik be, tájékoztató, szakmai és kulturális rendezvénysorozatával.

bohócdoktor vizit szja 1%