rss
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

 • Idegenvezetés útikönyvbõl? - Rendezetlen helyzet, hiányos képzettség

 • Share on Tumblr

  Négyszáz tagja van az 1989-ben megalakult Magyarországi Idegenvezetõk Szövetségének(MISZ), s több ezer, tanfolyamot végzett idegenvezetõnek van hivatalos idegenvezetõi igazolványa. A szövetség vezetõje, Bálint Zoltán szerint ennek ellenére számos - a mostani gazdasági válsággal csak súlyosbított - gonddal küzdenek, s a szakmai képzés is elmarad az igényektõl.

  bohócdoktor vizit szja 1%

  - Éves beszámoló közgyûlésüket januárban tartották. Akkor többen felvetették, hogy felhígult a szakma és gond van az idegenvezetõk nyilvántartásával...

  - A MISZ foglalkozik érdemben egyedül a magyarországi idegenvezetõkkel, akiknek a helyzete valóban rendezetlen. Magyarország elfogadja, hogy idegenvezetés van és lesz, ugyanakkor ezt a tevékenységet nem minõsítik szakmának. Más országokban a bevétel arányában jobban és kiemelten értékelik az idegenvezetést, úgy is mondhatnám, hogy a garantált tevékenységhez garantált tarifák járnak.

  - Minden a képzésnél kezdõdik. Milyen feltételeknek kell megfelelnie annak, aki idegenvezetõ szeretne lenni?

  - Az oktatás - amíg van jelentkezõ - sok szinten folyik. A hivatalos engedélyek kiadása a képzést végzõ intézmény által igazolt vizsga-bizonyítvány alapján történik, a Gazdasági Minisztériumnál. A jelentkezõk alkalmasságát senki sem méri fel, amint azt sem, hogy, milyen létszámra kell a képzést beállítani. A tanfolyamokat és a vizsgáztatást szervezõknek anyagi érdekük, hogy minél több idegenvezetõt képezzenek. A foglalkoztató irodák úgynevezett családi vállalkozások. Kiutazásnál és beutazásnál a jelszó: "majd a ráérõ kolléga vagy kolléganõ elmegy a csoporttal". Az én fogalmazásomban: vakon vezetnek - különösen, akik az elsõ utakra mennek - ad helyzetképet Bálint Zoltán.

  - Ennyire rossz lenne a helyzet?

  - Sajnos. A tapasztalt idegenvezetõket - akik elmondhatnák, hogyan is megy ez a gyakorlatban - nem vonják be a képzésbe. Továbbképzés pedig végképp nincs, sem nyelvi, sem gyakorlati szinten. Az utazási irodák sem foglalkoznak ezzel, õk kész idegenvezetõt kérnek, hogy ki és hogyan képezi ki õket, az nem érdekli õket. Csak az a fontos, hogy számlaképes vállalkozó legyen, a többi az ismeretségen múlik. Munkaalkalmat csak ritkán kínálnak, ha mégis, akkor a befutott irodáknál dolgozók közül kerül ki az idegenvezetõ, vagy régi kollégák kapnak jelzést.

  - A most végzõ fiatalok diplomát már csak nyelvvizsgával kapnak. Ez sem javít a kínálaton?

  - Úgy tapasztalom, hogy a nyelvi követelmények csak a vizsgán érvényesülnek. Az élet messze van a vizsga szintjétõl! Téves nézetek, tisztességtelen anyagi megfontolások löknek bele fiatal, iskolából alig kikerült embereket az idegenvezetésbe, amely nem pusztán mûveltséget és felsõfokú iskolai bizonyítványt igényel - élettapasztalat, élettani és bizonyos fizikai tulajdonságok megléte is szükséges. Vannak nagyon beteg és idõs emberek, akik szeretnék élvezni mindazt a szépet, amit a turizmus nyújt nekik. Az egész csoport élményeit meghatározhatja, hogy milyen az idegenvezetõ. Milyen a nyelvtudása egy kórházi beavatkozásnál? Hogyan tudja közölni a családdal, ha egy kirándulásról nem tér haza a nagyszülõ? A gyakorlati oktatás hiánya helyett az élet adja a gyakorlatot. Ez nagy baj. Sok végzett fiatal itt veszi észre magát. Sérül az önbizalma. Elveszti a tudásába vetett hitét vagy az idegei mondják fel a szolgálatot. Soha többé nem kísér vendégeket, mert nem készítették fel arra, hogy a vendég mindenek felett - sorolja a kezdõk gondjait a szövetség elnöke.

  Molnár Attila, a Willy Fog utazási iroda vezetõje - maga is aktív idegenvezetõ - csak megerõsíteni tudja a MISZ elnökének gondolatait.

  - Nincs megfelelõ szakmai képzés, az OKJ képzés ugyan már szakmát ad, de ez nem minden. Az idegenvezetõket akár a béke nagyköveteinek is mondhatnánk, nem mindegy tehát, hogy készültek fel, mennyire rátermettek. Mostanában az átképzett tanárok vagy a pályaelhagyók közül sokan beállnak a sorainkba, szakmai felkészültség nélkül, mert úgy vélik, hogy idegenvezetõ bárki lehet. Sokszor tapasztalhatjuk, hogy útikönyvbõl olvassák fel a mondandót. Ez megengedhetetlen!

  - Kérték öntõl valaha az idegenvezetésre jogosító igazolványát?

  - Egyszer kérték az engedélyemet az egyik várban, ahol én vezettem a csoportomat és nem igényeltük a helyi idegenvezetõ segítségét. Belföldön is probléma az engedély nélküli, "fekete" idegenvezetés. Ezt a tevékenységet sem ellenõrizni, sem szankcionálni nem tudják. Továbbképzésekre nem kell járni, frissítõ vizsgát sem kell tenni. Akinek megvan az igazolványa, bármire vállalkozhat a szakmán belül. pedig ránk is érvényes a kiöregedés, amelynek során csökken az aktivitás, az aktuális információk már hiányoznak a "tudástárból", az internet használata idegen tõlük. A fiatalokat pedig alaposan meg kell szûrni. Ha én nem érek rá, talán három embert ismerek köreimben, akiket nyugodt szívvel meg mernék bízni egy már megszervezett belföldi program levezetésére.

  - Mire kellene most az idegenvezetõknek figyelni?

  - Nagyon sok a távol-keleti beutazó csoport. A japánokat nem érdekli a történelmünk, viszont szeretik a kézmûves dolgokat a Zsolnayt, a Herendit, számukra a szecesszió, mint stílus az érdekes, és a puszta is kuriózum számukra. A piac törvénye itt is érvényes: minden vendéget az igényei szerint kell kiszolgálni.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Kultúrhíd, ami mindent összeköt

  Egyhetes olasz-magyar gasztronómiai és kulturális rendezvénynek ad helyet szeptember 21-tõl a belvárosi Károlyi Mihály utca. A Kultúrhíd Fesztivál néven debütáló esemény tíz helyszínen, többek közt a Petõfi Irodalmi Múzeumban és az Ybl Palota Rendezvényközpontban várja - változatos programokkal - az érdeklõdõket.

 • Virtuális Sziget a Vodafone jóvoltából

  A Vodafone és a Sziget között kötött együttmûködési megállapodás keretében a mobilszolgáltató a Fesztivál „bemutatja” kategóriájú fõszponzora lett. Ez logikus lépés a Vodafone életében, hiszen a cég a sport mellett a fiatalok körében oly népszerû zenei fesztiválokat, koncerteket támogatja nagy elõszeretettel.

 • Szuperluxus villa nyílik Dubrovnikban

  Ez jó!

  Dubrovnik - A luxus luxusát kínálja Dubrovnikban a Villa Excelsior, amelyben 10 ezer eurót (2,3 millió forint) kell fizetni a napi ellátásért. A régi-új villa augusztus elejétõl fogadja a világ elõkelõségeit.

  A villa a dubrovniki óváros déli kapujától nem messze, közvetlenül a tengerparton fekszik, az azonos nevû modern szálloda tõszomszédságában, szemben Lokrum szigettel.

 • Károly herceg Erdélyben járt

  Két éjszakát töltött Kálnoky Tibor miklósvári vendégházában a brit trónörökös az elmúlt hét végén. A Károly herceg többször járt már Erdélyben és családi kötõdése is van, egyik felmenõje Maros megyében nyugszik.

 • A légiutasok jogai

  A légiutasok jogaiAz Európában közlekedő légiutasok 59%-a nincsen tisztában az utazás során őt megillető jogaival, pedig egy Európai Uniós rendelet alapján a károsult számos esetben igényelhet kártérítést a légitársaságtól. Évente több millió ember kel Európa-szerte útra. Akár üzleti célból, akár turistaként utazunk, vagy csak egyszerűen távolba szakadt családtagjainkat szeretnénk meglátogatni, egy-egy járat késése, vagy a csomagok elkeveredése teljesen tönkreteheti utazásunkat. Sokan ilyen helyzetben először nem is tudják, mihez kezdjenek, kihez forduljanak segítségért.

 • Az elsõ Mahler lemezek

  Budapest, Mûvészetek Palotája - Elõcsarnok, szeptember 9. - október 1. - A kiállítás Mahler mûveinek elsõ hivatalos felvételeit, az azokból készített hanglemezeket mutatja be. A 'hivatalos' szó azért fontos, mert több szimfóniának van ezeknél korábbi koncertfelvétele, azok azonban az elõadók tudta és beleegyezése nélkül rögzített, úgynevezett kalózkiadások.

 • A lizingcég vinni akarta az új Malév gépeket

  A kormány a napokban 5,7 milliárd forint "villám-átutalásával" sietett a Malév segítségére, amikor az amerikai lízingpartner le akart foglalni néhány gépet a társaság 3 milliárdos adóssága fejében – olvasható a Figyelõ legfrissebb, csütörtökön megjelent számában.

 • Több külföldi érkezett tavaly

  A múlt évben Magyarországra 39,4 millió külföldi látogató érkezett, 3 százalékkal több, mint az elõzõ évben, a magyarok 17,3 millió alkalommal utaztak külföldre, ami 4 százalékkal haladta meg a 2006. évi külföldi utazásokat - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

 • Magyar sikerek Írországban

  2007. január 24-én, a Holiday World Show elnevezésű vásár nyitása előtti estén tartották, immáron 15. alkalommal az Ír Utazási Szakma Díjátadó Gáláját.

 • Tudatos készülõdés fesztiválokra / nyaralásra

  Érdemes minél hamarabb felkészülni a fesztiválszezonra, fõleg, ha külföldre akarsz utazni!

 • Balatoni Húsvéti Napok

  Siófok, Fõ tér - március 22-24. - Húsvét ünnepkörhöz kötötten idén elsõ alkalommal kerül megrendezésre a Balatoni Húsvéti Napok. A rendezvény célja hagyományteremtõ húsvéti napok elindítása, mely elsõsorban a somogyi húsvéti népszokásokat eleveníti fel.

 • Candy Dulfer

  2007. július 24., 20.00 óra - Petõfi Csarnok, 1146 Budapest, Zichy Mihály út 14.

 • Napra

  Budapest, Gödör Klub - szeptember 29., szombat, 22:00 - A Napra zenekar tagjainak kiemelkedõ hangszeres tudását, lendületes elõadásmódját, zenéjük egészen sajátos erejét és valóban új hangvételét senki sem vitatja.

 • Dobogós a Gellért - fürdõ az olaszok listáján

  A Traveller olaszországi utazási magazin szerkesztõsége minden évben összeállítja – többek között turisztikai desztinációkat, szállodákat és éttermeket rangsoroló – toplistáit a magazin olvasóinak szavazatai alapján.

 • A Nyugat-Dunántúlon kezdõdik a Vizek Éve kampány

  Október 26-án a Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága, a Balatoni Regionális Turisztikai Projekt Iroda, valamint a Pannon Termál Klaszter szervezésében Zalakaroson került sor a 2007. évi termál szezonnyitó ünnepségre és konferenciára.

 • A Magyarok Nagy Asztala - gasztronómiai fesztivál Budapest

  2007. JÚNIUS 28. - JÚLIUS 01. - BUDAI VÁR - Kóstolgasson történelmi ízeket! - 1000 év a magyar konyhában. A Magyarok Nagy Asztala - címmel Európa legnagyobb gasztronómiai fesztiválját rendezik meg 2007. június 28. és július 1. között a Budai Várban. A látogatók végigkóstolhatják majd ezer év legjellegzetesebb ételeit a honfoglalástól napjainkig.

 • Bárki lehet tévésztár a Szigeten

  A Duna Televízió sátrat épített, oda várja naponta reggel tíztõl, este tízig a szigetelõket. Sok játékfilmmel, dokumentumfilmmel és játékokkal próbálják elcsábítani a látogatókat. Érdekesség a Stand Up címû program, ennek a mottója "Te is lehetsz televíziós!" Itt a médiasztárnak készülõ fiatalok kipróbálhatják magukat, naponta 17-19 óra között. Produkciójukat DVD-n haza is vihetik, a büszke szülõk nagy örömére.

 • Locsolkodás helyett - Zöld erdõben jártam

  Egyre többen döntenek úgy, hogy a locsolkodást, locsolkodóvárást kihagyják, s húsvét hétfõn inkább elutaznak otthonról. Különösen a városlakók indulnak ilyenkor szívesen a zöldbe.

 • Magyar Klubba járnak az orosz utazásszervezõk

  A Magyar Turizmus Zrt. évek óta sikerrel mûködteti a Magyarországot kiemelt úti célként számon tartó orosz utazásszervezõk klubját, az úgynevezett "Club Vengriát". Ezek a klubok Moszkvában, Szentpéterváron és Jekatyerinburgban mûködnek.

 • Cápariadó Spanyolországban

  Cápariadó miatt kiürítették a strandokat a spanyolországi Tarragona partjainál. A Barcelonától 100 kilométerre délre fekvõ üdülõvárosban megpróbálják befogni a másfél méteres állatot – ha sikerül, akkor a barcelonai akváriumba viszik.

 • Tokajról áradozik a New York Times

  Európa legérdekesebb borvidékei közé tartozik a tokaji régió, nemcsak az édes aszú és az egyedi száraz fehérborok, hanem különleges, zsidó, orosz, magyar és görög elemeket ötvözõ történelme és kultúrája miatt is – olvasható a The New York Times hétvégi utazási mellékletében.

 • Hetedik alkalommal szabad a part Hegyalján

  A Hegyalja Fesztiválnak helyt adó rakamazi Tisza-kemping a szervezõk és a helyi társadalom összefogása révén immár alkalmas a több mint félszázezres vendégsereg fogadására - adta hírül a Delta Fest Kft. Bár a meteorológiai elõrejelzések kedvezõ idõjárásról szólnak, a társaság felkészült a legrosszabbra is.

 • Morcheeba

  (Siófok, Coke Club - augusztus 20., hétfõ, 22:00)

 • Hevesi Tamás koncert

  Hevesi Tamás 1964. június 20-án Gyula városában látta meg a napvilágot. Már fiatal tizenévesként sokat utazott Európa szerte, majd késõbb egyik barátjával egy 13 éves Trabant társaságában körbeutazták "Nyugat - Európát" is! Tamás végig gitározott és énekelt mindenhol, hiszen a Trabant javítási költségeit finanszírozni kellett valamibõl.

 • 7. ARC kiállítás

  A közöny és a szimbiózis témái határozzák meg a hetedik ARC kiállítást. Geszti Péter elégedett a pályamunkákkal, a felkavaró mondatokat azonban végül hivatásosok írták. Akinek idõközben mégis eszébe jut valami frappáns, felírhatja a transzparensekre, amit a megnyitó tüntetésen osztanak majd ki.

 • SZIN – ötven forint egy koncert

  A Szegedi Ifjúsági Napok nemcsak a hazai fesztiválpaletta legnagyobb hagyományokra visszatekintõ rendezvénye, de a legkifizetõdõbb nyári buli is egyben. Annak, aki elõvételben vesz jegyet a SZIN-re, mindössze 50 forintba kerül majd egy koncert.

 • Ötcsillagos Magyarország

  Egy hét borozás több mint egymillió forintért, céges ösztönzés egy nemzetközi hírû mûvésszel. Magyarország ugyan nem a luxusturisták kiemelt célpontja, de azért nálunk is van lehetõség sok pénzt költeni egy utazásra. Nem csak a magyar gazdagok látogatnak egzotikus vidékekre, de mi is célpontot jelentünk a vastag pénztárcájú utasok egy részének.

 • 2008: mikor, hová ne utazzunk?

  Az emberek többsége még mindig júliusra vagy augusztusra idõzíti az évi rendes szabadságát, pedig a pihenésre ennél alkalmatlanabb hónapok aligha vannak az esztendõ során. A felkapott turistacélpontok szállodái, éttermei, szórakozóhelyei zsúfolásig teltek, a meleg szinte elviselhetetlen, az árak az egekig nõnek, és rengeteg szolgáltatás nem mûködik, hiszen a helybéliek is éppen a jól megérdemelt vakációjukat töltik – máshol. Összeállításunkban néhány kedvelt célország elkerülendõ idõpontjait soroljuk fel azok számára, akik mindenképpen szeretnének távol maradni az elviselhetetlen tömegtõl.

 • Magyarország a világ 9 kiválasztott országa között

  Magyarország útikönyvet kaptak ajándékba az Il Giornale címû, rendkívül népszerû olasz napilap olvasói.

 • Kétszáz frankért lehet pucéran túrázni egy svájci kantonban

  Zürich - Kétszáz svájci frankra - 35 ezer forintnyi összegre - bírságolhatók a pucéran túrázók egy svájci kantonban.

  Bár most télen nemigen akad, aki pucéran róná a hegyi ösvényeket, Appenzell Innerrhoden hatóságai jó elõre felkészültek a számukra nem kívánatos jelenségre.

bohócdoktor vizit szja 1%