rss
 • Twitter-eznek már az utazási cégek is

 • Share on Tumblr

  A twitterezés mára a közösségi oldalak egyik legfelkapottabb formája, ahol az arcátlan nyomulás nem, a szolgálatkészség viszont határozottan kifizetõdõ nemcsak a magánszemélyek, de újabban a cégek és a különbözõ szolgáltatók számára is.

  Õk azok, akik elõszeretettel használják ezt az újfajta információ-megosztó lehetõséget, köztük egyre több turisztikai cég és légitársaság is.

  Hogy a Twitter a turisták számára is hasznos lehet, az korábban a Guardian hasábjain már bebizonyosodott. A kísérletben a lap munkatársa a francia fõvárosban eltöltött idõ alatt, kizárólag a Twitter mikroblog szájton kért és kapott tippek, illetve javaslatok alapján állította össze programját. A twitterezõk az üzenõfalon keresztül remek ötleteket juttattak el az újságírónak arról, hogy mit hol érdemes keresni a városban.

  A felhasználók szerint, ilyenkor többnyire olyan tippek jutnak el az utazókhoz, amelyek egyetlen útikönyvben sem találhatók meg. A Guardian esetében ezeket a naprakész információkat programokról és éttermekrõl lelkes helyi twitterezõk osztották meg az érdeklõdõ turistával.

  Már twittereznek a légitársaságok és a turisztikai hivatalok is

  Az sms-hosszúságú üzenetekbõl (maximum 140 karakter) felépülõ publikus üzenõfal egyszerre blog és hirdetõfelület, fórum és ügyfélszolgálat. Ezt használják ki jó értelemben például a légitársaságok. Annak ellenére, hogy nincs mód, hosszú történeteket megosztani az üzenõ falon, a világ legkülönbözõbb turisztikai szolgáltatói is mûködtetnek Twitter oldalt, a bejegyzéseket és üzeneteket pedig a saját alkalmazottjuk adja közre.

  Légi-és hajótársaságok, utazási irodák, fapadosok, szállodaláncok, napilapok utazási rovatai cserélnek információt az érdeklõdõkkel, általában kényes kérdésekrõl, tippekrõl, jó ajánlatokról. Az alkalmazottak bekapcsolódnak a beszélgetésbe, válaszolnak a felmerülõ kérdésekre, mindeközben igyekeznek cégük jó hírnevét öregbíteni, és nem csupán céges önpromócióval fullasztani a beszélgetõtársakat. A tapasztalatok szerint ugyanis hamar lejáratja magát az, aki így jár el. Az arcátlan nyomulás tehát nem, az intelligens szolgálatkészség viszont határozottan kifizetõdõ. A cégek a Twitter oldalakra, mint ügyfélszolgálatokra tekintenek, ezért is fontos, hogy mindenki problémája megoldódjon, a kellemetlen kérdésekre pedig választ kapjon. Szempont az is, hogy mindez barátságos hangulatban, poénokkal tarkítva, ne egy hivatalos ügyintézés keretében történjen.

  Idehaza ez a fajta céges megjelenés még nem annyira elterjedt, pedig a tapasztalatok szerint a kitartó használat és a rendszeres jelenlét sokat javíthat a cég megítélésén, sõt egyesek szerint a twitterezés márka- és imázsépítésre is alkalmas.

  A szolgáltatók és nagyvállalatok ugyanakkor tisztában vannak azzal is, hogy a bloggerek és twitterezõk bejegyzéseikkel nemcsak fellendíteni képesek egy hotel, egy kávézó, vagy egy légitársaság forgalmát, hanem ugyanígy visszavetni is. A közelmúltban mindkettõre volt több példa. Vannak panaszos esetek, amelyek kicsiben oldódnak meg, egy személyre szóló bocsánatkérõ levéllel és valamilyen gesztusértékû felajánlással, de elõfordult olyan is, hogy egy-egy légitársasággal vagy autókölcsönzõvel történt affér széles médianyilvánosságot kapott, és az érintett cég felelõsöket keresett, majd felülvizsgálta szabályzatát.

  Kiket érdemes figyelni?

  A Lastminute.com Twitter oldalán a cég munkatársai jól egyensúlyban tartják a beszélgetés menetét. A kötetlen chatelésbe kevert hírek közlése úgy zajlik, hogy semmilyen ajánlat nem tûnik direkt promóciónak, amit a felhasználók értékelnek. A lasmintute.com-osok hatékonyak, mert diskurálás közben idõrõl-idõre megoldják azoknak a panaszosoknak a problémáit, akik úgy gondolják, hogy olcsóbb és gyorsabb megoldás a Twitteren keresztül intézkedni, mint telefonon, vagy e-mail-ben. Ezen a fórumon közel 2000 tájékozódnak, informálódnak és ügyintéznek - olvasható a Times online összeállításában.

  Már jelen van a Twitteren, de még nem annyira sikeres a londoni City Airport is. A reptér Twitter-oldala jelenleg beüzemelésre vár, de hamarosan idõjárási elõrejelzéssel, járatinformációval, és poggyászkezeléssel kapcsolatban tájékoztat majd. Az oldal hasznosságát jelzi, hogy ugyan még érdemi információk nem jelentek meg a reptér üzenõfalán, máris egy tucat twitterezõ csatlakozott az LCA oldalához.

  Dübörög viszont a Lonley Planet társasága. Közel 3 ezren társalognak itt, köztük a cég munkatársai is. Fõleg linkeket és információkat cserélnek a twitterezõk, amelyek bármilyen utazáshoz hasznosak lehetnek. A Lonley Planeten népszerûek még az úti beszámolók és a különbözõ online vetélkedõk is.

  Ügyesen szervezõdik a Visit Britain csapata is. Igyekeznek minél hasznosabb és érdekesebb információkat megosztani az érdeklõdõkkel, akik jelnleg körülbelül 1500-2000-an vannak. A Visit Britain számára a lényeg a laza hangvételû, de hasznos társalgás. Fõleg az új látványosságokról, a legjobb belföldi hosszúhétvégés helyszínekrõl, az angol humorról, különbözõ helyi programokról, és újító ötletekrõl beszélgetnek.

  A légitársaságok közül több-kevesebb sikerrel próbálkozik a Virgin Atlantic és a Fly Virgin is. A legaktívabb talán az easyJet, akiknek weboldalán még egy telefonszámot is nehéz találni, ha valaki éppen érdeklõdne vagy reklamálna. A Twitteren mindezt megteheti.

  Észak-Amerikában szinte minden nagyváros, de még a kisebbek "tourinform" irodája is képviselteti magát a Twitteren, csakúgy, mint az egyes államok központi és régiós turisztikai hivatalai.

  Euróbában lényegesen kevesebb szolgáltatót találunk, azok is fõleg németek és angolok, franciák, de mindenféle bérléssel (autó, motor, szállás, lakókocsi) és vonatos nyaralásokkal, valamint olcsó falusi reggelikkel kapcsolatban hasznos lehet a sloweurope twitter oldala.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Mindent a hasnak – elsõ Hungaricum Fesztivál

  November 24-26 között rendezik az elsõ Hungaricum Fesztivált. A hazai különlegességeket bemutató gasztronómiai kiállításnak és vásárnak a budapesti Campona Bevásárlóközpont parkolója ad helyet. Az ingyenes hétvége nem csak a hasé: az ételek és italok mellett kézmûves vásár, egészséges-életmód tanácsadás és számos koncert várja a nagyérdemût.

 • Új járat, új akciók a svájci turisták megnyeréséért

  Hamarosan új közvetlen járat köti össze Budapestet Svájccal. 2007. január 16-ától a Swiss légitársaság heti négy alkalommal Bázelből is indít járatot Budapestre. Az első két járat utasait a Magyar Turizmus Zrt. ajándékcsomaggal lepi meg, amely Magyarországot népszerűsítő kiadványokat tartalmaz.

 • Múzeumi éjszaka, múzeumi kavalkád

  Idén már harmadik alkalommal kerül megrendezésre Szegeden a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat. A Móra Ferenc Múzeum munkatársainak az a tapasztalata, hogy ez az este valóban más, mint a többi. Százával jönnek az éjszaka során a különbözõ kiállítóhelyekre olyanok, akik egyébként máskor nem fordulnak meg a múzeumban.

 • Búcsúzik a Nagy Ízutazás 2006

  A Nagy Ízutazás menüsora elérkezett utolsó fõételéhez, amelyet a Dél-alföldi régió tálal december 3-án. Az "Advent a Tanyán" elnevezésû rendezvényen minden érdeklõdõ belekóstolhat a vidéki karácsonyok hangulatába, és természetesen megízlelheti a Dél-alföldi régió ünnepi ételeit is.

 • 40 ezer látogató a Mûemléki Világnapon 2010-ben

  2010. április 17-én és 18-án, a Mûemléki Világnap hétvégéjén az ország több mint 200 különleges mûemléke, kiállítóhelye nyitotta meg kapuit ismét – díjmentesen vagy kedvezményes, 110 forintos belépõjegy vásárlásával – a látogatók elõtt.

 • Zenemániás prágai szálloda a világ luxushoteljeinek legjobbjai között

  Prága - Legmagasabb kategóriájú luxusbesorolást kapott a prágai Hotel Aria a cseh szállodák közül elsõként a Tripadvisor független idegenforgalmi honlap közvélemény-kutatása nyomán.

  Az utazók véleménye alapján született Travelers's Choice 2009-es listán a legkedveltebb szálláshelyeket különbözõ kategóriákba sorolta az utazási oldal.

 • Izmosodott a turizmus

  Kedvezõen alakult Magyarország számára a turizmus devizaegyenlege 2010 elsõ negyedévében - közölte a Magyar Turizmus Zrt., hivatkozva a Magyar Nemzeti Bank (MNB) június 30-án közzétett fizetési mérleg adataira.

 • A MÁV augusztus 20-án mentesítõ vonatokat indít

  Állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából mentesítõ vonatokkal segíti a MÁV ZRt. az utazást. Idén az ünnep vasárnapra esik, ezért a vonatok, a menetrendben megjelölt vasárnapi közlekedési rend szerint, a nyári menetrendnek megfelelõen közlekednek. A vasúti menetrendkönyv módosításaiban már meghirdetett a vasúttársaság mentesítõ vonatokat, de utasaink felmerült igényeivel kiegészítette a következõk szerint kínálatát.

 • Apassionata Extra

  Gõzerõvel folynak az Apassionata Extra elõkészületei. Az elõadás csak, és kizárólag erre a bemutatóra készül, úgyhogy aki nem akar lemaradni, már most megválthatja jegyét a fergeteges történelmi lovas showra. Az elõadáson közremûködik az EXPERIDANCE valamint a magyar lovas élet legkiválóbb egyéniségei.

 • Borsodi-SZIN buli!

  A nyári fesztiválokra való bemelegítésként a Borsodi Zenei Fesztiválok Warm Up Road Showja Szegedre is ellátogat, hogy a Szegedi Ifjúsági Napokkal közösen mindenkit felpörgessen egy hatalmas bulival!

 • Szent Márton nyomában

  "Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik" - tartja a mondás. Ez a gasztronómiai bölcsesség és számos egyéb hagyomány kapcsolódik Márton napjához a Nyugat-Dunántúlon, hiszen a keresztény világ által tisztelt egykori toursi püspök a pannoniai Savariában, vagyis a mai Szombathelyen látta meg a napvilágot 316 körül.

 • Világsztárok a Millenárison – Roisin Murphy (GB)

  Idõpont: Augusztus 29., szerda , 21 óra. Helyszín: Millenáris, Teátrum. A Moloko 1995-ös albuma, a Do You Like My Tight Sweater?, a trip-hop korszak egyik legfrissebb meglepetése volt humorával és kísérletezõ kedvével, no meg Róisín egyedi énekstílusával és dalszövegeivel. Az experimentálisabb I Am Not A Doctor (1998) címû, már inkább drum’n bass alapokra épült második album is bõven rejtett izgalmakat.

 • Nagy Európa Könyv

  Európa viszonylag kicsi területén szinte hihetetlen a változatosság, a gazdagság. Mi mindenre lelhetünk, mennyi földrajzi különbség és történelmi érdekesség a látszólag azonos világban!

  Különféle kultúrák, nyelvek, konyhák, eltérõ történelem, mûvészet és építészet csábítja egyszerre az utazót - és az olvasót. Lapról lapra gyûjthetjük az élményeket és a vágyakat: lehetünk kicsinyek az Alpok óriás hegyei mellett, feltehetjük a pénzünket a monacói kaszinó rulettasztalán, kereshetünk egy darabot a rossz emlékû berlini falból.

 • Szállás és reggeli a Cambridge-i Egyetemen

  A patinás Cambridge-i Egyetem megnyitja kapuit a turisták elõtt: mostantól akár már meg is szállhatnak a történelmi épületegyüttesben.

 • A Tisza-tavi régió ökoturizmusa a The Independent on Sunday hetilapban

  Adrian Phillips, a Bradt Travel Guide Budapest és Bradt Travel Guide Hungary írója (az utóbbit a British Guild of Travel Writers az Év Legjobb Útikönyve díjjal jutalmazta), legutóbbi Magyarországon tett utazása alkalmával a Tisza-tavi régióban fellelhetõ természeti kincsekkel ismerkedett meg.

 • Parabélyeg

  A mûvészbélyeg négy évtizede a fluxustól az internetig - Budapest, Szépmûvészeti Múzeum, 2007. március 23 - 2007. június 24.

 • Külföldre megy autóval?

  Mostantól Nagy-Britanniába és Észak-Írországba történõ autós utazáskor is ajánlja a zöldkártya kiváltását a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - a tájékoztató a felügyelet honlapján, valamint a legújabb Magyar Közlönyben olvasható. A Nemzetközi Zöldkártya Egyezménybe tömörült országok megállapodtak, hogy a bármelyik országban megkötött kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosítás (kgfb) hatályos a többi államban is. Az egyezmény részes államai az európai országok (de a volt Szovjetunió utódállamai közül csak Fehéroroszország, Észtország, Lettország, Litvánia, Moldávia és Ukrajna), továbbá a nem európai országok közül Irán, Izrael, Marokkó és Tunézia. Aki ezen országok között utazik, annak a biztosítójától kapott zöldkártya tanúsítja a biztosítását.

 • Gyógyító Magyarország Ausztriában

  A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai képviseletének kampányai és sajtóközleményei alapján részletes összeállítás jelent meg Ausztria dinamikusan fejlõdõ utazási magazinjának, a Besser Reisen (www.besser-reisen.org) legfrissebb számában.

 • Jövés-menés Budapesten

  A Népszabadság információi szerint a nyáron több légitársaság is kivonul Ferihegyrõl, lesznek azonban új szereplõk is. 2005 õsze óta éves átlagban alig 2-3 százalékkal emelkedik az utasok száma Ferihegyen, noha elõtte - fõként a diszkont-légitársaságok megjelenésének köszönhetõen - ugrásszerûen nõtt a forgalom. Budapesten 2007-ben 8,6 millió utazót szolgáltak ki, míg Prága 12,4 milliót (7 százalékkal többet 2006-hoz képest), Bécs pedig 18,8-at (11,3 százalékos növekedés).

 • Megnyitott az elsõ Bohem Art Hotel

  A négycsillagos szálloda egyesíti a design és boutique hotelek stílusjegyeit, egyik fõ különlegessége, hogy mind a 60 szobája egyedi hangulattal rendelkezik, amelyeket fiatal, kortárs magyar mûvészek alkotásai töltenek meg élettel.

 • Vasszûz zúz a Sziget nulladik napján!

  Az Iron Maiden a napokban kezdi világkörüli turnéját Mumbai-ban, Indiában. A zenekar örömmel jelenti be, hogy a világ legnagyobb stadionjai és fesztiváljai között, fellép Budapesten 2008. augusztus 12-én, kedden, a Sziget nulladik napján.

 • Ötnyelvû egészségügyi szótár külföldre utazóknak

  Elvesztettem hirtelen az eszméletemet, hasmenésem van, cukorbeteg vagyok, babát várok, adjon egy fájdalomcsillapítót - ehhez hasonló mondatok szerepelnek angolul, németül, franciául, olaszul és spanyolul egy, a gyógyszertárakban beszerezhetõ ingyenes kiadványban.

  Az egyik legnagyobb gyógyszerforgalmazó és termeltetõ cég magyarországi leányvállalata az idén is kibocsátotta ezt a kis szótárt, amelyet érdemes zsebre tenni, ha valaki elutazik, fõleg távoli tájakra.

 • A MÁV meghosszabbítja áprilisi bérleteinek érvényességét

  A vasúttársaság, felkészülve a május elsejei tarifaváltozásra – az utasok kiszolgálásának zökkenõmentessé tétele érdekében – az áprilisra érvényes havi- és félhavi jegyek érvényességét május 7-éig meghosszabbítja.

 • Ez tartja életben a belföldi turizmust

  Rekordmennyiségû kedvezményes üdülési csekket vásároltak a hazai munkáltatók és használtak fel a munkavállalók eddig: az év elsõ öt hónapjában több mint 31 milliárd forint összegû üdülési csekk került közel 700 ezer munkavállalóhoz, a hozzátartozóikhoz, illetve szociálisan hátrányos helyzetben élõkhöz.

 • Szexturizmust akar Konstanca polgármestere

  Szexturisztikai célponttá változtatná Radu Mazãre, Konstanca polgármestere a román tengerpartot. Véleménye szerint a szép román lányok megfelelõ vonzerõt jelenthetnének az orosz és arab pénzes turisták csalogatásához. A polgármester úgy véli, szórakoztatni kell a gazdagokat, akiket nem érdekel a kánikula, hisz nem napozni jönnek, hanem bulizni.

 • Spanyolország volt a legnépszerûbb nyaralóhely az EU-ban 2012-ben

  Spanyolország volt a legnépszerûbb nyaralóhely az EU-ban 2012-ben (az utazások 10 százaléka irányult ide), ezt követi Olaszország és Franciaország (8–8 százalék) – derült ki az Európai Bizottság felmérésébõl.

 • Tárlat hatvan éve párhuzamosan futó életutakról

  Több mint egy év múltán Kalmár Márton és Fritz Mihály szegedi képzõmûvészek életmû kiállításával nyitja meg kapuit a nagyközönség elõtt a Móra Ferenc Múzeum várépülete.

 • Bartók kiállítás a Szegedi Nemzeti Színházban

  2006. november 10-ig tekinthetõ meg a nagyszínházban (elõadásnapokon 18-19 óra között) Bartók Béla színpadi mûveit bemutató kiállítás.

 • Már nincs veszélyben a brazil turizmus

  Brazília számos fontos eseményrõl számolhat be, melyet az elkövetkezendõ években tartanak az országban. Az egyik ilyen lesz a 2014-es labdarúgó világbajnokság, melynek vonzereje jó hatással lehet a turizmusra. 2016-ban, Rio de Janeiróban kerülnek megrendezésre az olimpiai játékok, mely esemény minden bizonnyal tovább erõsíti majd az idegenforgalmi ágazatot.

 • Változtak a vasúti közlekedés szabályai

  Változtak a vasúti közlekedés szabályaiAz elektronikus jegy az utazás megkezdése előtt nem váltható vissza és aki ilyen, elektronikus jeggyel utazva a célállomás előtt lemond a továbbutazásról, nem kapja vissza a menetdíj különbözetet - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely vasárnap lépett hatályba és a Magyar Közlöny legutóbbi számában jelent meg. Új szabály az is, ha a vasúttársaság a menetrendben jelzi azt, hogy a vonat kalauz nélkül közlekedik, s akkor arra csak előre váltott menetjeggyel lehet felszállni. A rendelet definiálja az elektronikus jegyet is.