rss
 • Twitter-eznek már az utazási cégek is

 • Share on Tumblr

  A twitterezés mára a közösségi oldalak egyik legfelkapottabb formája, ahol az arcátlan nyomulás nem, a szolgálatkészség viszont határozottan kifizetõdõ nemcsak a magánszemélyek, de újabban a cégek és a különbözõ szolgáltatók számára is.

  Õk azok, akik elõszeretettel használják ezt az újfajta információ-megosztó lehetõséget, köztük egyre több turisztikai cég és légitársaság is.

  Hogy a Twitter a turisták számára is hasznos lehet, az korábban a Guardian hasábjain már bebizonyosodott. A kísérletben a lap munkatársa a francia fõvárosban eltöltött idõ alatt, kizárólag a Twitter mikroblog szájton kért és kapott tippek, illetve javaslatok alapján állította össze programját. A twitterezõk az üzenõfalon keresztül remek ötleteket juttattak el az újságírónak arról, hogy mit hol érdemes keresni a városban.

  A felhasználók szerint, ilyenkor többnyire olyan tippek jutnak el az utazókhoz, amelyek egyetlen útikönyvben sem találhatók meg. A Guardian esetében ezeket a naprakész információkat programokról és éttermekrõl lelkes helyi twitterezõk osztották meg az érdeklõdõ turistával.

  Már twittereznek a légitársaságok és a turisztikai hivatalok is

  Az sms-hosszúságú üzenetekbõl (maximum 140 karakter) felépülõ publikus üzenõfal egyszerre blog és hirdetõfelület, fórum és ügyfélszolgálat. Ezt használják ki jó értelemben például a légitársaságok. Annak ellenére, hogy nincs mód, hosszú történeteket megosztani az üzenõ falon, a világ legkülönbözõbb turisztikai szolgáltatói is mûködtetnek Twitter oldalt, a bejegyzéseket és üzeneteket pedig a saját alkalmazottjuk adja közre.

  Légi-és hajótársaságok, utazási irodák, fapadosok, szállodaláncok, napilapok utazási rovatai cserélnek információt az érdeklõdõkkel, általában kényes kérdésekrõl, tippekrõl, jó ajánlatokról. Az alkalmazottak bekapcsolódnak a beszélgetésbe, válaszolnak a felmerülõ kérdésekre, mindeközben igyekeznek cégük jó hírnevét öregbíteni, és nem csupán céges önpromócióval fullasztani a beszélgetõtársakat. A tapasztalatok szerint ugyanis hamar lejáratja magát az, aki így jár el. Az arcátlan nyomulás tehát nem, az intelligens szolgálatkészség viszont határozottan kifizetõdõ. A cégek a Twitter oldalakra, mint ügyfélszolgálatokra tekintenek, ezért is fontos, hogy mindenki problémája megoldódjon, a kellemetlen kérdésekre pedig választ kapjon. Szempont az is, hogy mindez barátságos hangulatban, poénokkal tarkítva, ne egy hivatalos ügyintézés keretében történjen.

  Idehaza ez a fajta céges megjelenés még nem annyira elterjedt, pedig a tapasztalatok szerint a kitartó használat és a rendszeres jelenlét sokat javíthat a cég megítélésén, sõt egyesek szerint a twitterezés márka- és imázsépítésre is alkalmas.

  A szolgáltatók és nagyvállalatok ugyanakkor tisztában vannak azzal is, hogy a bloggerek és twitterezõk bejegyzéseikkel nemcsak fellendíteni képesek egy hotel, egy kávézó, vagy egy légitársaság forgalmát, hanem ugyanígy visszavetni is. A közelmúltban mindkettõre volt több példa. Vannak panaszos esetek, amelyek kicsiben oldódnak meg, egy személyre szóló bocsánatkérõ levéllel és valamilyen gesztusértékû felajánlással, de elõfordult olyan is, hogy egy-egy légitársasággal vagy autókölcsönzõvel történt affér széles médianyilvánosságot kapott, és az érintett cég felelõsöket keresett, majd felülvizsgálta szabályzatát.

  Kiket érdemes figyelni?

  A Lastminute.com Twitter oldalán a cég munkatársai jól egyensúlyban tartják a beszélgetés menetét. A kötetlen chatelésbe kevert hírek közlése úgy zajlik, hogy semmilyen ajánlat nem tûnik direkt promóciónak, amit a felhasználók értékelnek. A lasmintute.com-osok hatékonyak, mert diskurálás közben idõrõl-idõre megoldják azoknak a panaszosoknak a problémáit, akik úgy gondolják, hogy olcsóbb és gyorsabb megoldás a Twitteren keresztül intézkedni, mint telefonon, vagy e-mail-ben. Ezen a fórumon közel 2000 tájékozódnak, informálódnak és ügyintéznek - olvasható a Times online összeállításában.

  Már jelen van a Twitteren, de még nem annyira sikeres a londoni City Airport is. A reptér Twitter-oldala jelenleg beüzemelésre vár, de hamarosan idõjárási elõrejelzéssel, járatinformációval, és poggyászkezeléssel kapcsolatban tájékoztat majd. Az oldal hasznosságát jelzi, hogy ugyan még érdemi információk nem jelentek meg a reptér üzenõfalán, máris egy tucat twitterezõ csatlakozott az LCA oldalához.

  Dübörög viszont a Lonley Planet társasága. Közel 3 ezren társalognak itt, köztük a cég munkatársai is. Fõleg linkeket és információkat cserélnek a twitterezõk, amelyek bármilyen utazáshoz hasznosak lehetnek. A Lonley Planeten népszerûek még az úti beszámolók és a különbözõ online vetélkedõk is.

  Ügyesen szervezõdik a Visit Britain csapata is. Igyekeznek minél hasznosabb és érdekesebb információkat megosztani az érdeklõdõkkel, akik jelnleg körülbelül 1500-2000-an vannak. A Visit Britain számára a lényeg a laza hangvételû, de hasznos társalgás. Fõleg az új látványosságokról, a legjobb belföldi hosszúhétvégés helyszínekrõl, az angol humorról, különbözõ helyi programokról, és újító ötletekrõl beszélgetnek.

  A légitársaságok közül több-kevesebb sikerrel próbálkozik a Virgin Atlantic és a Fly Virgin is. A legaktívabb talán az easyJet, akiknek weboldalán még egy telefonszámot is nehéz találni, ha valaki éppen érdeklõdne vagy reklamálna. A Twitteren mindezt megteheti.

  Észak-Amerikában szinte minden nagyváros, de még a kisebbek "tourinform" irodája is képviselteti magát a Twitteren, csakúgy, mint az egyes államok központi és régiós turisztikai hivatalai.

  Euróbában lényegesen kevesebb szolgáltatót találunk, azok is fõleg németek és angolok, franciák, de mindenféle bérléssel (autó, motor, szállás, lakókocsi) és vonatos nyaralásokkal, valamint olcsó falusi reggelikkel kapcsolatban hasznos lehet a sloweurope twitter oldala.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Tudatos készülõdés fesztiválokra / nyaralásra

  Érdemes minél hamarabb felkészülni a fesztiválszezonra, fõleg, ha külföldre akarsz utazni!

 • Alan Bennett: Beszélõ fejek III.

  Három különleges ember a Szegedi Kisszínházban.

 • Eger

  Lelkes Miklós: Eger

 • Védõoltások utazás elõtt

  Milyen védõoltások beadatása javasolt egy egzotikus utazás elõtt? A fejlõdõ országokba történõ utazáskor célszerû a már korábban megkapott védõoltás megújítása.

 • Gwen Stefani

  Budapest, Papp László Budapest Sportaréna - október 19., péntek, 20:00 - Gwen Stefani a nagyközönség számára 1992-ben tûnt fel, mint a No Doubt zenekar énekesnõje. Az 1995-ben megjelent Tragic Kingdom címû lemez után lendületbe jött a zenekar karrierje, világviszonylatban eladtak 15 millió korongot és a Just A Girl, a Spiderwebs illetve a Don't Speak címû dalok valósággal felragasztották a No Doubt nevet a rádiós játszási listák elsõ helyére.

 • Húsvét 2008

  Budapest, Mezõgazdasági Múzeum - március 1-30. - A Magyar Mezõgazdasági Múzeum az elõzõ évek hagyományait folytatva idén is különleges húsvéti kiállítással és játékkal várja látogatóit.

 • Sok légitársaság megtéveszti az utasokat

  A megvizsgált 137 európai légitársaság közül, csupán 16 felelt meg maradéktalanul a társaságok honlapjain szereplõ megtévesztõ és félrevezetõ információk megszüntetésére irányuló uniós vizsgálatban.

 • Lóháton Lengyelországba

  Korabeli jelmezben, lóháton és szekereken indul szerdán Dunakeszirõl Stary Saczba (Lengyelország) 35 fõ, hogy tovább mélyítse Dunakeszi, Lõcse és Stary Sacz baráti kapcsolatát. A Szent Kinga Nemzetközi Lovas Emléktúra célja a társadalmi kapcsolatok építése, erõsítése, valamint a lovas szakmai kapcsolatok ápolása - mondta Palásti Béla, a Dunakeszi Mûvelõdési Központ igazgatója.

 • A Cannes-i Filmfesztivál csúcsa nem egy film, hanem egy jacht a 4YOU

  A Filmfesztivál kapcsán egy-két különleges vendég élvezheti a "4YOU Superyacht" extra kényelmét.

 • Cradle Of Filth

  A dark metál mûfaj egyik legnagyobb ikonjai, a Dani Filth nevéhez köthetõ Cradle Of Filth október közepén új stúdióalbummal jelentkezett, melynek anyagával azonnal turnéra is indultak.

 • Sikeres volt a Parázs Varázs Nemzetközi Dunaújvárosi Grillparty

  A Fesztiválok Évében, május 28. és 30. között került megrendezésre a Parázs Varázs Nemzetközi Dunaújvárosi Grillparty. Az esemény turisztikai jelentõségére való tekintettel a rendezvényen részt vett Dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.

 • Lét-minimumok

  Kovalovszky Dániel fotómûvész kiállítása - Budapest, Raiffeisen Galéria, 2007. július 2 - 2007. augusztus 26.

 • Vajda - Valló - Fábri: Anconai szerelmesek

  Szegedi Nemzeti Színház: Adria-parti kisváros terecskéje a hely, ahol megesik, aminek kell. Egy panzió és egy cafeteria alkotja az életút és a pályaválasztási kilátási horizontját. E helyütt él egy eladósorba került leánygyermekét egyedül nevelõ, ám a szerelem örömeit igen kedvelõ atya könnyûvérû szobalányával, a szomszédjában egy magányos panziósnõvel és a közepesnél valamivel gyérebb vendéglátóipari szenvedéllyel megáldott kávézótulajjal.

 • Dzsingisz kán és öröksége

  2007. május 24-tõl szeptember 2-ig a Magyar Nemzeti Múzeum mutatja be a "Dzsingisz kán és öröksége" címû, nagysikerû kiállítást.

 • Van esély a vízummentesség megszerzésére

  A magyar állampolgárokra vonatkozó amerikai beutazási vízum eltörlésének ügye célegyenesbe látszik érkezni. A közelmúltban az USA Budapestre akkreditált nagykövete biztosra vette, hogy Magyarország megkapja a vízummentességet az új amerikai szabályozás alapján, értesült a Napi Gazdaság.

 • 4-bõl három magyar csak belföldön nyaral

  A Magyar Turizmus Zrt. részletes tájékoztatójában most hozta nyilvánosságra a magyar lakosság 2010-es fõszezonra vonatkozó utazási terveirõl szóló kutatását.

 • Luxus a hosszú nyaralás

  A 9-10 napos utazás dívik, szinte valamennyi szolgáltatásra igényt tartunk, és leginkább Horvátországot, Olaszországot és Görögországot célozzuk be.

 • Depresszió – Újratöltés turné

  A Depresszió zenekar a rövid év végi pihenõ után már el is kezdett készülni a 2007-es bulikra.

 • Amit ne kérdezz meg utazás elõtt

  Az alábbi kérdések az ausztrál idegenforgalmi hivatal honlapjára érkeztek érdeklõdõ turistáktól, akik úgy gondolták, utazás elõtt nem árt megtudni még egyet s mást. Remélhetõleg okultak…

 • Az osztrákok szerint Budapesten vannak Európa legszebb fürdõi

  A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai külképviseletének közremûködésével rendkívül csábító összeállítás jelent meg a budapesti „wellness-templomokról” és gyógyfürdõkrõl Ausztria piacvezetõ utazási magazinjának (www.eurocity.at) legfrissebb számában.

 • Utazzon ingyen Szegedrõl Szabadkára és Palicsra!

  Fedezze fel a szomszédos ország szépségeit rendkívüli akciónk keretében!

 • Rock-park: Cool Head Clan

  Egy pihenésre szánt park megannyi jó érzést kelt az emberben: a felgyülemlett stressz, a hétköznapok alattomosan bõr alá kúszó fáradtsága illan el, akár pillanatok alatt is. Ha mindehhez ráadásul egy rockparkba „menekül”, akkor meg nem kétséges, hogy garantált a nem is akármilyen – de leginkább akusztikus - felüdülés.

 • Nagyszabású Budapestet népszerûsítõ kampány indult Észak-Európában

  A Magyar Turizmus Zrt. október utolsó napjaiban nagyszabású kampányt indított a Budapest Winter Invasion akció és a magyar fõváros téli turisztikai kínálatának népszerûsítése érdekében. A legnagyobb svéd és dán utazási portálokon banner-ek, a nyomtatott sajtóban hirdetések jelennek meg több héten át. A stockholmi metró peronjain 26 db óriásplakát, továbbá a malmõi, valamint koppenhágai belvárosi autóbuszvonalakon 120 "oldalplakát" csábítja a skandinávokat Magyarországra, a téli Budapest felfedezésére.

 • Apollo 440

  Szeged, SZIN, Borsodi Színpad - augusztus 25., szombat, 22:45 - 2003-ban a Dude Descending a Staircase volt az utolsó megjelent albumuk, azóta keveset hallatott magáról a zenekar.

 • 10.000 német utazási iroda kirakatába kerülnek ki Pécs ajánlatai

  Német piaci felmérések szerint a Magyarországra látogató német vendégek 30 százaléka még mindig szervezett formában utazik. Ennek megfelelõen a Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete különös hangsúlyt fektet az utazásszervezõ vállalatokkal való együttmûködésre.

 • Parádé Bónusz

  Budapest, SYMA Rendezvénycsarnok - augusztus 25., szombat, 21:00 - 2007 augusztusának utolsó hétvégéjén ismét jelentkezik a legnagyobb hazai elektronikus zenei fesztivál, a Parádé Bónusz.

 • A gyógyturizmusban és a vadászatban rejlik Málnásfürdõ jövõje

  Többmillió eurós beruházással fejlesztenék a gyógyturizmus a székelyföldi Hargita és Kovászna megyében. Nyolcmillió euró értékû beruházás révén kívánják fejleszteni a gyógyturizmust 2008 tavaszától a székelyföldi Hargita és Kovászna megyében - tájékoztatta kedden az MTI-t Demeter János, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke, a programban érintett Málnásfürdõ pedig ezzel párhuzamosan vadászatra épülõ turizmusát is szeretné bõvíteni.

 • Debreceni Virágkarnevál

  Kossuth tér, 2007.augusztus 15-21. - Debrecen virágba borul. A Debreceni Virágkarnevál nem csupán egyetlen nap: az utóbbi években csaknem egyhetes fiestává bõvült, és már augusztus 15-én kezdetét veszi jórészt ingyenes programokkal. Ezek a napok az ünnep, a zene, a tánc és a virágok jegyében telnek, sztárfellépõkkel fûszerezve.

 • Budapesti Pálinka Fesztivál

  2007. május 10 - 13. - Városháza Park, 1052 Budapest, Városház utca 9/11.

 • Trendy Budapest a holland Playboyban

  A Trendy Budapest program július 4-én vette kezdetét. Az újságírók négy napon keresztül ismerkedhettek többek között a kreatív magyar textiltervezõk és divattervezõk munkáival, eklektikus, retro üzletek kínálatával, illetve esti programként Budapest egyedi szórakozóhelyeinek hangulatába kaptak betekintést.