2020.12.03. - Ferenc, Olívia

40 ezer látogató a Mûemléki Világnapon 2010-ben

2010. április 17-én és 18-án, a Mûemléki Világnap hétvégéjén az ország több mint 200 különleges mûemléke, kiállítóhelye nyitotta meg kapuit ismét – díjmentesen vagy kedvezményes, 110 forintos belépõjegy vásárlásával – a látogatók elõtt.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az akciónappal 2009-ben a Mûemlékek Nemzeti Gondnoksága, mint fõszervezõ és ötletgazda hagyományt kívánt teremteni, hogy a Mûemléki Világnap – amelyet eddig csak a mûemlékes szakma ünnepelt – mindenki ünnepévé váljon, amikor érdemes útra kelni és megnézni a régmúlt korok akár közvetlen közelünkben lévõ, akár távoli országrészekben található építészeti emlékeit.

Az akcióhoz kapcsolódva több helyen szakvezetéssel és külön programokkal is készültek erre a hétvégére. Emellett számos helyszínen csatlakoztak a rendezvényhez erre a hétvégére kedvezményeket nyújtó szálláshelyek is, amit a Magyar Turizmus Zrt. és a Mûemlékek Nemzeti Gondnoksága közösen népszerûsített.

Az akcióban részt vevõ programgazdák körében végzett felmérés részt vevõi sikeresnek ítélték a kezdeményezést. Minden tízbõl kilenc helyszín úgy véli, hogy az akció hatására a jövõben bõvülni fog látogatóinak köre. Ennek fényében nem csoda, hogy a válaszadók egyöntetûen (95,5%) szívesen részt vennének máskor is hasonló akcióban. A Mûemléki Világnap hétvégéjén átlagosan, az ilyenkor szokásosnál másfélszer annyi látogatót fogadtak az egyes helyszínek, ami összesen mintegy 40 ezer látogató fogadását jelentette a 200 helyszínre vetítve.