2020.12.03. - Ferenc, Olívia

EU nyílt nap Washingtonban

Immár több éve minden május 8-án (vagy az ahhoz legközelebb esõ szombaton) az Európai Unió országai kitárják kapuikat a washingtoni közönség elõtt. Ez az európai majálisokhoz hasonlatos esemény (Open Day) a szövetségesek nácizmus fölötti gyõzelmének állít emléket azon a napon, amikor 1945 májusában a német csapatok aláírták a feltétel nélküli kapitulációt.
bohócdoktor vizit szja 1%

Ezen a hétvégén az összes európai uniós ország nagykövetsége tárt kapukkal, változatos szórakoztató programokkal és kultúrájukat bemutató kiállításokkal várja a washingtoniakat.

2004 óta a washingtoni Magyar Nagykövetség is rajta van azon az útvonalon, amelyen ingajáratok szállítják az érdeklõdõket az egyes követségek között. Az idei majálison kis híján háromezren fordultak meg a követségen, ahol gazdag herendi porcelán kiállítás, halasi csipkebemutató, néptáncosok, a kertben játszadozó hófehér bundájú kuvaszok, vizslák és pumik, a helyszínen fõzött gulyásleves, illetve ott sütött töki pompos, grillezett kolbász és válogatott magyar borok várták õket.

Az izgalmas programot Audi gépkocsik bemutatója és a Magyar Turizmus Zrt. New York-i képviseletének utazási információs pultja egészítette ki.

Mint Gömöri Péter, az MT Zrt. amerikai külképviseletének vezetõje elmondta, nagy örömére szolgált, hogy az információs pultnál megfordult több száz érdeklõdõ között nagyon sok olyan akadt, aki már konkrét magyarországi utazási terveket említett.

A KSH statisztikai adatai szerint az év elsõ három hónapjában 17.600 vendég érkezett Magyarországra az Egyesült Államokból, ami 7,1%-os növekedést jelent az elõzõ év azonos idõszakához képes.