2020.12.02. - Melinda, Vivien

Mi lesz veled görög turizmus?

Lezárt utak, sztrájkok miatt bezárt múzeumok és régészeti parkok fémjelezik a görög gazdasági válságot. Mindezek mostanra a korábban húzóágazatnak számító turizmust is komoly veszélybe sodorták.
bohócdoktor vizit szja 1%

A gazdasági válság hatásai begyûrûznek a turizmusba is - véli az Utazási és Turisztikai Ügynökségek Görög Szövetsége (HATTA), akik szerint a hasonló problémák tovább nehezítik a helyzetüket, hiszen az ezek által kiváltott negatív kép miatt egyre kevesebb látogató érkezik hozzájuk. Emellett nem tesznek jót a tervezett nyaralásoknak a folyamatos sztrájkokról szóló hírek sem: csak eddig 20 ezer szobafoglalást mondtak le a fõvárosban és a környezõ településeken.

A szakértõk az egyébként sem túl rózsás 2009-hez képest is legalább 10-12 százalékkal kevesebb nyaralót várnak. Ezt pedig azért sem engedheti meg az ország magának, mert minden öt munkahelybõl legalább egy a turisztikai szektorban keresendõ. A bizonytalanságot növeli, hogy jelen gazdasági helyzetben sokan csak az utolsó pillanatban döntenek nyaralásukról, és a Görögországról szól hírek tükrében sokan tervezték át más országokba pihenésüket.

Komoly vetélytárs lehet az egyes esetekben sokkal olcsóbb Törökország is, ám emellett a pihenést keresõk számára a Mediterráneum más térségei, és Észak-Afika is vonzó lehet. A helyiek a leginkább a brit és a német turisták számának megcsappanásától tartanak: csak ebbõl a két országból tavaly 4,3 millió turista érkezett az országba.

Bár a görögök most árcsökkentésekkel is próbálkoznak, sokan tartanak attól, hogy a tervezett kormányzati megszorítások és adóemelések miatt semmilyen haszon nem marad a kezükben.

Van persze remény a sikeres nyárra: a gyenge euró miatt kevesebb európai engedhet meg távolabbi nyaralást, így sokaknak mégis megéri a görögöket választani, ahogy emiatt érkezhet több amerikai és orosz is az országba.