2020.12.03. - Ferenc, Olívia

Mire figyeljen ha autóval indul vakációzni

Rosszabb, mint a bevásárlás, mert ha valamit elfelejtünk, akkor a vakációt nem csak az esõ ronthatja el, ezért érdemes listával és okmányellenõrzéssel kezdeni. Pénzen kívül még sok minden kell a gondtalan nyaraláshoz, pláne ha autóval utazunk. A hiánytalanul összeállított poggyász, érvényes okmány és felkészített jármû mellé már csak a jó idõ kell. Az elõbbiek begyûjtése rajtunk múlik, utóbbiban csak reménykedhetünk. Ami biztos, a lejárt jogosítvány vagy forgalmi engedély érvényesítése nemcsak pénzbe, hanem idõbe is kerül, érvénytelennel közlekedni pedig veszélyes és drága.
bohócdoktor vizit szja 1%

Nem annyira a rendõri bírság miatt, hanem mert kizáró ok balesetnél: a biztosító bevasalja a másoknak okozott kár összegét, hiába fizettük be a kötelezõt. A kártérítési igény ittas vezetés vagy 1,6 milliméternél kisebb mintázatú gumi esetén is megtagadható.

A H betûs rendszámok mellé nincs szükség a kötelezõ biztosítás érvényességét igazoló zöldkártyára, bár a lengyel és görög hatóságok olykor ezt is ellenõrzik. Az Európai Gazdasági Térség harminc országa mellett Andorrába, Horvátországba, Svájcba és Szerbiába is elég az új kártyás személyi igazolvány. Az EU-tagállamokkal kötött megállapodások alapján magyar állampolgárok – turizmus, látogatás vagy üzleti célból történõ – külföldi tartózkodása kilencven napig vízummentes. Az új típusú jogosítvány is érvényes mindenütt, a nemzetközit annak ajánlatos kiváltani, aki autót akar bérelni.

Az ügyfélportálokon beszerezhetõ az Európai Unió országaiban ingyenes orvosi ellátásra jogosító kártya, ám ez még nem pótolja a külön biztosítást, ami többletköltséget jelent, de érdemes rá áldozni, csakúgy, mint az autókra köthetõ assistance szolgáltatásra.

Legyen az autóban mindig európai kárbejelentõ lap, melynek adatai valamennyi nyelvû változaton azonos helyen találhatók, és így könnyen kitölthetõk. Fontos, hogy ne írjunk alá olyan ûrlapot, amit nem értünk, és vitás esetben mindenképpen hívjunk rendõrt.

Vigyük magunkkal a sürgõs esetekben segítõ telefonszámokat: biztosító, bank vagy assistance szolgáltatás. Ne hagyjunk a kocsiban semmit, mert bármiért betörik az üveget, aminek pótlása már önmagában drága. Tankolásnál mindig maradjon valaki az autó közelében, így talán megelõzhetjük, hogy várakozáskor, például parkolóban vagy benzinkútnál kiszúrják a gumit, és a szerelésében „segítõ” tolvajok áldozatává váljunk.

Ha minden okmány érvényes, érdemes még a csomagolás elõtt ellenõrizni az autó mûszaki állapotát. Csak akkor kell szervizbe menni, ha a futásteljesítmény vagy az utolsó átvizsgálás óta eltelt idõ ezt indokolja. A gumik nyomását, a pótkerekét is, valamint az ablakmosó, fékfolyadék, hûtõvíz és motorolaj szintjét mindenképpen ellenõrizzük indulás elõtt, és ha szükséges, pótoljuk.

A biztonságos abroncs mintázata legalább három milliméter, és a szokásosnál nagyobb terhelésnek megfelelõ nyomásra pumpáljuk a kerekeket, errõl az autók kezelési utasításából tájékozódhatunk.

Navigációs készülék beszerzésekor olyat válasszunk, amelyik az aktuális forgalmi helyzetrõl is gyorsan tájékoztat, így elkerülhetjük a dugókat. Ellenõrizzük a térképtárat, és a hiányzó országokat töltsük fel, de ne sajnáljuk a helyet meg a pénzt hagyományos papírtérképre sem. A telefonos navigáció praktikus, ám a külföldi hálózatokról történõ adatletöltés jelentõsen megdobhatja a számlát.

Érdemes listát készíteni, mert akkor kisebb az esély arra, hogy otthon felejtünk valamit. A tetõn utazó bõröndök rontják az autó légellenállását, stabilitását és persze a fogyasztását is. Ez némileg csökkenthetõ áramvonalas csomagtartóval, de az is segít, ha például leveszszük a tetõn utazó bringáról a gyerekülést. Mindenképpen legyen a kocsiban elemlámpa, ital és harapnivaló, mert baleset miatt több órára is dugóba szorulhatunk, este pedig a gyerekeknek még takaró is elkelhet. Utóbbival jégveréskor az autó karosszériáját is védhetjük.