2020.12.03. - Ferenc, Olívia

Kiribati (Karácsony-szigetek, Kiribati)

Kiribati (Karácsony-szigetek, Kiribati)
Kiribati a Csendes-óceán kevésbé ismert és kedvelt turistadesztinációi közé tartozik.

A korallzátonyt a turisták elkerülik, ezért, aki tényleg nyugodt pihenésre vágyik, annak az ország tökéletesen megfelel. A sziget az Egyenlíton fekszik, de a tengeráramlatok hûtik, ezért a klímája egész évben megfelelõ. A fõváros, Tarawa, nem tartozik a legcsillogóbb üdülõhelyek közé, szervezett programokat is felesleges keresnünk, de az egzotikusabb pihenést kedvelõknek biztos, hogy tetszeni fog a sziget.
bohócdoktor vizit szja 1%

Környezet, éghajlat:

Bár óriási tengeri terület tartozik az országhoz, a tényleges szárazföldi területe mindössze 810 négyzetkilométer. 3 szigetcsoportra lehet osztani Kiribatit, a Gilbert, a Line és a Phoenix szigetekre. A Line szigetek közül a Karácsony-szigetek a Föld legnagyobb korallszigeteként vált híressé. Annak ellenére, hogy folyók nincsenek, szinte az összes szigeten találunk édesvizû lagúnákat.

Az éghajlata csak télen elviselhetetlen, az év többi részében, hála a mindig fújó szélnek, nagyon kellemes. A csapadék mennyisége szigetenként változik, míg a legesõsebb szigeten évi 3 méter esõ is hullik, addig a déli szigeteken alig esik valami.

Történelem:

A brit gyarmat, Kiribati 1979. július 12-én nyerte el teljes függetlenségét a Brit Nemzetközösségen belül. Az alkotmánynak megfelelõen a Csendes-óceán délnyugati részén fekvõ szigetállam elnöki köztársaság. Az állam- és kormányfõ 1979 óta- rövid megszakítással- Ieremia Tabai. O a minisztertanács elnöke, amelynek további tíz tagja van. Kiribatiban nyugati értelemben vett pártok nincsenek, csak hagyományos nagycsaládi, családi szövetségek. Kiribatit a XVI-XVII. században fedezték fel spanyol kereskedõk. A XIX. században telepedtek le a szigeten európaiak. 1892-ben a Gilbert-, az Ellice-szigetek, (ma: Tuvalu) és a Line-szigetek angol protektorátus lett, és 1900-ban Óceániához csatolták oket. 1916-ban Kiribati brit gyarmat lett, 1937-ben még a Phonix-szigeteket is hozzácsatolták. Egy népszavazást követõen a Eliice-szigetek kivált a szövetségbol, és 1978-ban önálló lett. Kiribati 1974 óta részleges autonómiával rendelkezik.

Látnivalók:

Tarawa, a fõváros, nem egy egyszerû város, hanem egy korallzátonyoktól körbefont szigetcsoport, melynek szigetei között, csakúgy, mint Velencében csak csónakkal lehet közlekedni. A repülõtér Bonriki szigetén van, a kormányzati épületeknek a Bairiki sziget ad otthont. A Betio sziget a legsurubben lakott sziget, a kikötõn kívül itt van a szigetek leghûvösebb épülete, a börtön is. Az Ambo sziget gyönyörû golfpályáról nevezetes.

Tabiteuea a legszebb kiribati sziget, melyet hagyományos kultúrája és szomorú történelme miatt is érdemes felkeresni. A szigeten ugyanis a 19. század végén több mint 1000 hitetlent gyilkoltak le a Biblia szavait hirdetõ térítõk.

Butaritari nincs messze a fõvárostól, de az ideérkezõnek az-az érzése, hogy egy teljesen más világba csöppent. A sportolási lehetõségeken túl a 2. világháborús emlékek miatt is érdemes felkeresni a szigetet.

Gasztronómia:

A szigetlakók szinte teljesen elszigetelt életet éltek évezredeken át, ételeik is a helyi alapanyagokból készülnek. A leggyakoribb alapanyagok a burgonya, a taro és a tenger gyümölcsei, ezeket variálják elkészítési módok szerint. A helyi ital kókuszból készül, rettenetesen erõs ital.