rss
 • Mini illemtan külföldön nyaralóknak

 • Ki? Mit? Hol? Mikor? Hogyan? Miért? Mennyit? és még sorolhatnánk... a turizmusban is mindíg aktuális alapkérdéseket!

  Van, ahol nem fognak kezet, helyette megveregetik a búcsúzó vendég vállát, de van olyan ország, ahol természetes-az ölelkezés is. Egyes országokban étkezések alkalmával természetes a böfögés, van, ahol ez mély megvetést okoz. Néhol a zsebredugott kéz is nagy illetlenség, a hiányos öltözködés pedig egyenesen üldözött dolog. A cikk bemutatja az egyes országok szokásait, ami alapja lehet a negatív inzultusoktól mentes, önfeledten boldog nyaralásnak.

  GÖRÖGORSZÁGBAN...

  - Legyen tekintettel a görög nép érzékenységére! Sohase dicsérje elõttük a szomszédos Törökországot! Akkor se, ha éppen onnan jött, és friss kedvezõ tapasztalata van!

  - A görögök másként bólogatnak, mint Európa legtöbb népe. A bólintás a nemet jelenti, a fejcsóválás az igent!

  - Görögöt ne állítson meg az utcán azért, hogy eligazítást kérjen tõle! Ritkán tud pontos információt adni, inkább csak találgat.

  - Ne hozzon ki ásatásról egyetlen követ sem! Antiknak mondható tárgy kicsempészéséért kétévnyi fogházbüntetés jár!

  OLASZORSZÁGBAN...

  - Nyilvános helyen ne tegyen olyan megjegyzést, amely a maffiára vagy az olasz belpolitikára vonatkozik!

  - Az olaszok nem fognak kezet. Helyette megveregetik a búcsúzó vendég vállát: Arrivederci!

  - Az étteremben pontosan annyit fizessen, amennyit a számla mutat! A borravalót külön hagyja az asztalon!

  - A 'menu turistico' nem olasz specialitás, hanem külföldieknek készülõ tésztás leves. Az olaszok sohasem fogyasztanák.

  - Ne szemeteljen az utcán! A szemetelõre akár kétszázezer lírás büntetést is kiróhatnak.

  - Még üdülõhelyen és tengerparti városban se járkáljon az utcán hiányos öltözetben! Az elöljáróságok ez ötvenezer lírával büntetik.

  SPANYOLORSZÁGBAN...

  - Vendéglõben véletlenül se üljön olyan asztalhoz, ahol már spanyolok étkeznek! Ezt ott erõszakos tolakodásnak és bizalmaskodásnak veszik.

  - Ha spanyol ismerõsével ül be az étterembe, nem szokás a számla végösszegét megfelezni. Egyiküknek kell kifizetni az egészet!

  - Vendégségbe késve illik érkezni! Aki pontos, még neglizsében találhatja a vendéglátót. A fél óra késés teljesen ildomos.

  - Országút mellett ne vásároljon bort! Az ott kínált palackos ital inkább ecetre emlékeztet, mint minõségi borra.

  - Ne vásároljon cigarettát a repülõtéren! Ott legalább harminc százalékkal drágább.

  - Spanyolországban magánember nem vontathat kocsit. Akár húszezer forintnak megfelelõ büntetést is fizethet a jó szándékú, segíteni akaró turista.

  - Kölcsönkocsival ne hajtson le a tengerparti homokra! A kölcsönzõ vezetõje aprólékosan átnézi a visszahozott kocsit, és kártérítést követelhet, ha só nyomát fedezi fel a fékbetéten.

  AUSZTRIÁBAN...

  - A külföldit kinevetik a tiroli nadrágban, a nõk viszont bátran viselhetnek dirndlit.

  - Legyen udvarias! Ebben túltehet az osztrákokon, és akkor minden megnyílik ön elõtt.

  - Ha elsõbbsége van a forgalomban, éljen vele! Ha megáll, elveszti ezt a jogát.

  A GÖRÖG SZIGETEKEN NEMIGEN DÍVIK A MEZTELEN FÜRDÕZÉS! (Blikk 2000-05-09)

  ÜDVÖZLÉS: a kézfogás nem annyira divatos, mint nálunk, de nem tekintik udvariatlanságnak, elfogadják a barátság kifejezésére.

  RUHÁZAT: templomban elvárják az odaillõ öltözetet, és ez vonatkozik arra is, ha megismerkedünk valakivel, aki meghív magához. A strandokon már jobban tûrik a toplesst, mint korábban, de a szigeteken általában tilos a meztelen füdõzés.

  PONTOSSÁG: negyedórányi késés is elfogadott, kivéve, ha étkezésre szól a meghívás.

  BORRAVALÓ: magától értetõdõen elvárt.

  BLIKK ILLEMTAN: SPANYOLORSZÁGBAN CSAK A BIKAVIADAL KEZDÕDIK PONTOSAN (Blikk 2000-05-24)

  A külföldi nyaralásra készülõk között az idén is sokan vannak, akiknek úti célja Dél-Európa, fõként Itália, Portugália és Spanyolország. Bár Európán belül nincsenek nagy eltérések az illem tekintetében, egy-két dolgot nem árt tudni az odautazóknak.

  OLASZORSZÁG

  - Üdvözlésnél megszokott a kézfogás, de gyakran még az idegeneket is megölelgetik. Nem kell meghökkenni és a nemi hovatartozásra megjegyzéseket tenni, ha férfiakat látunk egymás nyakába esni.

  - Megszólításhoz az uram, asszonyom, kisasszony kifejezést használjuk. Ezeket a szavakat és néhány közhasznú mondatot próbáljuk olaszul megtanulni, nagy sikerünk lesz, ha nem is tökéletes a kiejtésünk. (Ezt bárhová utazunk, tegyük meg. Az úti szótárak segítséget jelentenek.) Itáliában az egyetemi végzettségûeknek kijár a dottore vagy professore megszólítás.

  - A városokban nem illõ a lezser öltözék, különösen a hölgyek ügyeljenek erre. A templomokan csak odaillõ ruhában látják szívesen a látogatókat. A nõknél jó szolgálatot tehet egy kendõ, mert nem ilik fedetlen vállal belépni.

  - A strandokon elõfordul a topless, a nudizmus ritka.

  - Borravalót illik adni.

  - Szicíliában, de az ország északi részein sem kell feltétlenül a maffiáról beszélgetni az emberekkel.

  PORTULGÁLIA ÉS SPANYOLORSZÁG

  - A kézfogás szokásos. Az ismerõsök között természetes-az ölelkezés, hátba veregetés.

  - Öltözködésben tartsuk magunkat. az Olaszországban megszokotthoz. Fürdõhelyeken a topless többnyire engedélyezett, a nudizmus csak különösen elhagyott helyeken lévõ strandokon szokásos.

  - A pontosság nem erény Dél-Európában, kivétel a bikaviadal, az mindig pontosan kezdõdik.

  - Ne tegyünk a bikaviadalra elítélõ megjegyzéseket. A déli pihenõt (általában 14 és 16 óra, de inkább 13 és 17 óra között) vegyük figyelembe.

  - Borravalót illik adni még a liftes fiúnak is a szállodában vagy a jegyszedõnek moziban, strandon stb.

  KÍNÁBAN NINCS BORRAVALÓ (Blikk 2000-07-15)

  Egyre több honfitársunk választja nyári kalandozásához úticélul valamelyik távol-keleti országot. Arra a rövid idõre, amit ott töltünk, vegyük figyelembe, hogy más kulturába csöppentünk, illik betartani az ottani szokásokat:

  - Általános érvényû jó tanács a Távol-Keletre utazó turistáknak, hogy ha idehaza nem is szoktak, ott feltétlenül mosolyogjanaj. Türelmetlenséggel, idegeskedéssel a világnak ezen a táján nem sokra megyünk.

  - A távol-keleti emberek többsége kedves, udvarias az idegennel szemben, de ennek ellenére szemérmes, rejti az érzelmeit. Ezért nem kell ölelgetni õket, vállukat veregetni, mert számukra kellemetlen és zavaró.

  - Lehetõleg ne bámuljuk õket hosszan, fõként ne nézzünk farkasszemet velük, mert ez nem illik.

  - Japánban ne lepõdjünk meg, ha a külföldit kézfogással, egymást pedig hajlongással üdvözlik.

  - A japán férfiak nem veszik szívesen, ha egy nõ nyújt nekik kezet.

  - A japánok saját asszonyaikkal kifejezetten udvariatlanok, elvárják, hogy a nõ tüzet adjon, italt töltsön, az üzletben fizessen. Külföldi hölgyekkel azonban igyekeznek udvariasabban viselkedni.

  - Udvariatlanságnak számít, ha valakinek hátat fordítunk, vagy úgy nevetünk, hogy kilátszik a fogunk.

  - Teaszertartásokra a nõk ne menjenek beparfümözve, mert így rontják az illatok élvezetét.

  - Japánban, Kínában és Koreában nem szokás borravalót adni.

  - Kínában - akárcsak az arab országokban - az ételek ízletességét fejezi ki a böfögés, ne botránkozzunk meg, ha ilyen hangokat hallunk akár a legelegánsabb
  éttermekben is.

  - Thaiföldön a legnagyobb illetlenség bárki feje fölött átnyúlni, azt megérinteni. A fej ugyanis a legszentebb testrész.

  - A buddhista templomok csak mezítláb látogathatók. A hölgyek a szent helyekeit viseljenek konzervatív öltözéket, hosszú ujjú blúzt. A szerzeteseket megérinteni tilos.

  B. K.

  HOGYAN VISELKEDJÜNK KÜLFÖLDÖN? (Vasárnap Reggel 2000-07-30)

  Külföldön az is veszélyes lehet, ha szeretetbõl megcirógatjuk kisfiunk fejét. A törökök ekkor könnyen ellenünk fordulhatnak: ott ugyanis csak kutya érintheti
  meg nyilvánosan a másikat. Viselkedésünkkel akaratlanul beletiportunk a házigazda lelkébe.

  FRANCIAORSZÁGBAN a tereken és utcákon rengetegen flörtölnek. Ennek ellenére nem minden enyelgés takar valós érzelmeket: sokan csak megszokásból élnek az utcán is érzelmi életet. Az erõszakos hódítás ennek ellenére visszataszítást vált ki. Alkalmi ismerõsökkel sohasem szabad az emberi kapcsolatokról véleményt
  cserélni. A magánszféra csak a szoros családra és barátokra tartozik.

  TÖRÖKORSZÁGBAN nem ajánlatos kéz a kézben sétálni vagy nyilvánosan csókolózni. Férfi turista ne szólítson meg véletlenül sem török nõt, különben könnyen ott terem az egész vérszomjas rokonság! Itt ugyanis a legártatlanabb kérdés is molesztálásnak számít. Szent helyekre ne menjünk hiányos öltözetben.

  GÖRÖGORSZÁGBAN illetlenség a felkínált ételt visszautasítani. A hotelokban elfogadható stílusban sérelmezzük a nem megfelelõ kiszolgálást.

  EGYIPTOMBAN hamar összetegezõdnek az emberek anélkül, hogy komoly érzelmi kapocs jönne létre. Szeretik a bókokat és a türelmes külföldit. Aki furakodik
  vagy hangoskodik, nem sok sikerre számíthat. A hölgyek ne viseljenek hiányos és provokatív öltözetet, mindig hordjanak melltartót.

  PORTUGÁLIÁBAN a buszmegállóban sem lökdösõdnek az emberek, hanem békésen kivárják a sorukat. Rövidnadrágban illetlenség a templomokba vagy a diszkókba betérni. A köszönömnek két formája van: a férfiaknak obrigado, a nõknek orbigada. Illetlenség, sõt egyenesen sértés spanyolul "graciát" mondani.

  THAIFÖLDÖN se simogassuk meg az utcán csemeténk kobakját. Ne mutogassunk ujjal vagy - pláne - lábbal másokra. Ne hadonásszunk annak érdekében, hogy megértessük magunkat. Ezzel ugyanis pontosan az ellenkezõjét érjük el: még nagyobb kavarodást okozunk. Illetlenség továbbá kezünket a zsebünkbe süllyeszteni.

  NÉMETORSZÁGBAN, AUSZTRIÁBAN ÉS SZLOVÉNIÁBAN adjunk arra, hogy udvariasak legyünk. Az utcán vétetlenül se szemeteljünk, és a kocsival se szabálytalankodjunk. Ne parkoljunk tilosban, mert az eldobott büntetõcédula másolatát utánunk küldik. A sebességhatárokat tartsuk be. A boltokban ne hangoskodjunk.

  FRANCIAORSZÁGBAN A JEGYSZEDÕNEK IS ADNAK BORRAVALÓT (Blikk 2000-08-10)

  A francia Riviéra vagy egy-egy fölkapott angliai üdülõhelyen viszonylag kevés magyar piheni ki évi fáradalmait, de városnézõ túrára, kisebb körutakra mind több honfitársunk vállalkozik ide. Bár Európán belül nincsenek nagy illembeli eltérések, néhány apróságra Franciaországban és Nagy-Britanniában is érdemes odafigyelni.

  FRANCIAORSZÁG

  ÜDVÖZLÉS: megszokott a kézfogás, és természetes a csók is jobbról-balról, de csak ismerõsök körében. Az idegenekkel legalább egy lépés távolságot tartanak.

  MEGSZÓLÍTÁS: ha nem ismerjük az illetõ családnevét, az uram (monsieur), asszonyom (madame) és a kisasszony (mademoiselle) járja.

  RUHÁZAT: elvárják a helyhez illõ öltözködést, az utcákat elárasztó turistákkal szemben elnézõk, de kaszinóba már ne próbáljunk sortban bemenni. A topless a Cote d'Azurön megszokott, Bretagne-ban már nem annyira szívesen látott.

  BORRAVALÓ: a mozi- és színházi jegyszedõk is elvárják, mértéke egyébként, mint nálunk.

  NAGY-BRITANNIA

  ÜDVÖZLÉS: kézfogás csak megismerkedésnél vagy hosszabb idõre szóló búcsúzásnál. Az ölelés fölér egy szexuális zaklatással.

  MEGSZÓLÍTÁS: a családnévhez mindig tegyük hozzá, hogy úr (mister), asszony (mistress), kisasszony (miss). A nagy tiszteletben tartott hölgyeket szokták madamnak szólítani, de miután jól elkenve mem-nek ejtik, ne gondoljuk, hogy nyanyáznak. Magas méltóságokkal és a nemeseknél vigyázni kell a címekkel, erre nagyon sokat adnak.

  RUHÁZAT: konzervatívabb, mint a kontinensen. A topless és a nudizmus nem népszerû.

  BORRAVALÓ: mint nálunk.

  SAJÁTOSSÁGOK: ne vegyük egy kalap alá a szigetország lakóit, õk angoloknak, skótoknak, walesieknek, íreknek tartják magukat. Ha udvariasan a hogylétünk
  felõl érdeklõdnek, ne kezdjünk el panaszkodni. Ez Magyarországon kívül egyébként sehol a világban nem divat.

  B. K.


 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Csákánydoroszló

  A község lakóinak száma jelenleg 1800 fõ, kis mértékben növekedést mutat. Infrastrukturálisan jól ellátott a község, mivel vezetékes ivóvíz, vezetékes gáz, szennyvíz-hálózat, és telefonhálózatunk (adsl - internet ) van.

  A községben kábel -TV társaság nyújt szolgáltatást. Vasútállomással, és jó buszközlekedéssel ellátott a település. Községünk lakói, akik helyben nem tudtak elhelyezkedni, Körmendre, Szentgotthárdra és Szombathelyre /megyeszékhelyünk/ járnak dolgozni.

 • Ngarin - repülõtér a világ tetején Tibetben

  A világ legmagasabban fekvõ repülõterét tervezik megépíteni Kínában: a tibeti Ngarinál létesülõ légikikötõ 4300 méter magasan lesz - jelentette az Új Kína állami hírügynökség. A több milliárdos beruházási program keretében létrejövõ reptér Tibet negyedik légikikötõje lesz, és a tartomány jobb összeköttetését szolgálja az ország többi részével. Az elõzõ, harmadik tibeti repülõteret 2006 szeptemberében adták át a tartomány délkeleti részén lévõ Nyingcsiben (Nyingchi) ...

 • Brüsszel: unalmas kisváros, vagy pezsgõ multikulturális központ?

  Van, aki szerint Brüsszel unalmas kisváros, mások szerint pezsgõ multikulturális élete izgalmasan sokszínû. Sorozatunk Európa nagyvárosait, az ottani élet- és munkakörülményeket mutatja be.

  Brüsszelben meg kell tanulni élni – hangoztatják sokan a városról. Amikor valaki elõször jár ott, nem érti, hogyan lehet valaki szerelmes Brüsszelbe. Ugyanakkor egy kis idõ után sokan imádják a belga fõvárost, és élvezik az ottani életet. A város sokféle arcot mutat: a központban kedves, középkori házak, míg a távolabb esõ európai uniós negyed már modernebb és jóval ridegebb.

 • Milánó

  Lombardia tartomány székhelye elsõ látásra inkább egy modern európai nagyvárosra, mintsem történelmi emlékekben dúskáló olasz városra emlékeztet. Aki szép idõben, repülõgépen, az Alpok és az északi tavak dombvidékei felõl érkezik Lombardia központjába, az alatta elterülõ festõi táj láttán talán nem sejti, hogy nem egy szívet melengetõ, hangulatos olasz városba érkezik, hanem a kapitalizmus és individualizmus egyik európai fellegvárába. Autóval közeledve hamarabb megsejtünk valamit.

 • Genf

  Genf a második legnagyobb lélekszámú város Svájcban (Zürich után). Genf kanton fõvárosa.

  Az ókorban egy kelta törzs, az allobroxok megerõsített határvárosa volt Genava néven. Julius Caesar is járt erre a gall háború során. A népvándorlás során a burgundiak fõvárosa lett 443-ban. A frank birodalomhoz csatolták 534-ben. A középkorban (kb. 400-tól) a genfi püspökök uralták. A polgárság elégedetlensége hozzájárult a reformáció térhódításához. Kálvin János 1536-ban jött elõször a városba, ekkor kiáltották ki a város függetlenségét.

 • Bahrein, az olajsejkek hazája

  Az arab világ egyetlen szigetállama, Bahrein valójában egy 33 szigetből álló szigetcsoport, melynek együttes területe Szingapúréval azonos. A fő sziget félúton fekszik a nyugaton elhelyezkedő Szaúd-Arábia és a keletre lévő Katar között. Irán megközelítőleg 200 km-re van a Perzsa-öböl túloldalán északkelet irányában. A Bahrein sziget a legnagyobb, észak-déli irányban 50, kelet-nyugati irányban 16 kilométer széles.

 • Utazás egy másik Irakba

  Újra feltûnnek a nyugati tévécsatornákon az iraki országimázs filmek és reklámhirdetések, amelyben egy "másik Irakról" igyekeznek meggyõzni a turistákat. A "The Other Iraq" nevû, az Egyesült Államokban futó kampány tulajdonképpen az északi kurd területek biztonságát és szépségét hivatott megismertetni a világgal. Életképes ötleteink vannak - mondta Nimrud Youkhana, kurd idegenforgalmi miniszter, aki az új intézményben 417 alkalmazottal a nemzetközi kapcsolatok erõsítésén fáradozik.

 • Edelény

  Edelényt a megyeszékhelytõl, Miskolctól északra alig több mint 20 km távolságra találjuk. Vasúton vagy közúton Miskolcról a 26-os, majd a Sajószentpéternél kiágazó 27-es számú fõúton érhetõ el. A város látnivalói közül kiemelt szerepe van az ország egyik legnagyobb kastélyának az 1727 és 1730 között épült L'Huillier-Coburg kastélynak. A kastély lendületes ívû kovácsoltvas kapujához gesztenyefasor vezet. A kocsiút bal oldalán 18. századi barokk sírkápolna áll. A barokk kastély U alaprajzú, emeletes épület, fõ homlokzatának két szélén harang alakú bádogsisakos hengeres saroktornyokkal.

 • Róma, a történelem városa

  Róma maga a történelem, találhatók itt etruszk síremlékek, a kereszténység korai éveibõl származó templomok, köztársasági találkozóhelyek, reneszánsz paloták és barokk bazilikák.

  2,7 millió lakosával óriási város, de történelmi központja elég kicsi. A hatalmas, és lenyûgözõ város történelmi obeliszkjei, oszlopai és szobrai árnyékában fulladozik nap mint nap az utcán autóval vagy motorkerékpárral araszoló irdatlan tömeg. Mindig számítani kell a dugókra, ahol zsibvásárjelleget ad a folytonos dudálás, kiáltozás, az indulatos integetés, miközben mesterien megformált épületek mellett vezet el az út. Róma épületei szinte fulladoznak az állandó szmog fogságában, hiába a tenger közvetlen közelsége.

 • Venezuela, a legészakibb déli ország

  Venezuela Dél-Amerika legészakabbra fekvõ országa, az Egyenlítõtõl nem messze.

  A klíma trópusi, a tengerpart gyönyörû. A legszebb strandok a híres Margarita szigeten találhatóak.

  Az északi, tengerparti területeken száraz trópusi az éghajlat, míg a Guyanai-hegyvidéken nedves, tropikus. A nagyvárosokban az egészségügyi ellátás megfelelõ. Általában azonnal készpénzzel kell fizetni, de egyes kórházak elfogadnak hitelkártyát is.

 • Barlangvárrá, turisztikai központtá válik a siroki sziklavár

  Sirok - Vadregényes barlangvárrá, turisztikai központtá alakul a siroki sziklavár az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Magyarországi Operatív Programjának (ÉMOP) támogatása nyomán - jelentették be kedden Sirokon.

  A 320 millió forintos támogatásnak köszönhetõen hamarosan megkezdõdhet az összességében 356 millió forintos turisztikai fejlesztés, amelynek keretében látogathatóvá tesznek több, a rom talapzatába vájt riolittufa-járatot - közölte a projektgazda Mûemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója.

 • Trinidad és Tobago

  Színpompás kosztümök és a steel bandek forró calypsoritmusai - ez a "mas", a trinidadi karnevál. Igencsak különbözõ ez a két sziget: Tobago csendes, elhagyatott; a kereken 30 kilométerre délebbre fekvõ Trinidad viszont izgalmas és harsány, messze földön híres "carnival"-jával, calypsozenekaraival, dübörgõ steel band-jeivel - ezekben a zenekarokban gyakran több mint 20 fémdobot vernek.

 • Az olasz tengerpartot kedvelik a magyar turisták

  A magyar turisták közül egyre többen választják a tengerparti pihenést, ezek közül is minden második utazás célja Olaszország - derült ki a NagyUtazás.hu nevû, internetes portál csütörtöki közleményébõl.

  A tavalyi fõszezonban, július és augusztus között a külföldre utazó magyarok 21.5 százaléka választott tengerparti nyaralást.

 • Kapolcs, a mûvészi község

  A község a Veszprémet és Tapolcát összekötõ 74-es számú út mentén a Káli-medence Tájvédelmi Körzet szélén fekszik. (30 km-re Veszprémbõl, 17 km-re Tapolcától). Az Eger-víz és Király-kõ sziklafalának találkozásánál települt falu az Eger-völgyben mintegy kapcsot képez a Balaton-felvidék és a Bakony között. Kapolcs múltját, fejlõdését, település-szerkezetét elsõsorban vize és kereskedelmi útjai határozták meg. A völggyel párhuzamosan kanyargó útja, iparos múltjának emlékei teszik változatossá, öreg házai és patakparti kertjei pedig festõivé. Az Eger-patak a Káli-medence északi határát jelöli.

 • New York kerületei: Staten Island (5/5. rész)

  Staten Island egyike New York város öt kerületének; az azonos nevû szigeten terül el. Mivel földrajzilag kívül esik a városmagon, népessége is a legkisebb az öt kerület közül.

  Délen a Richmond County-val határos, amely New York állam legdélibb járása. 1975-ig a kerület hivatalos neve Borough of Richmond volt. Lakossága 465 000 fõ, ezért Staten Islandet néha az elfeledett kerület néven is illetik. Sokkal kevéssé ismert, mint a többi négy: Bronx, Queens, Manhattan és Brooklyn.

 • New York kerületei: Manhattan (5/2. rész)

  Manhattan szigete 21 km hosszú és legszélesebb részén 3,7 km széles. Déli és északi csücske kivételével utcaszerkezete teljesen merõleges rács-szerkezetû, követi a Hudson folyó partvonalát.

  A Hudson folyóval párhuzamos utcák a sugárutak (Avenue), a merõlegesek az utcák (Street), többségük csak számot visel, az Avenue-k számozása az East Rivertõl felfelé emelkedik 1-tõl 12-ig (közöttük van néhány más sugárút is ami csak nevet, néhány más nevet és számot is visel), a házszámok délrõl emelkednek.

 • Franciaország - wellness és szánkópálya

  Számos extra szolgáltatást nyújtanak a francia síparadicsomok: egyre több helyen összekötik a síelést a welness-szolgáltatásokkal az iszapfürdőtől a masszázsokig, sok helyen pedig a hagyományos síelés mellett extrém sportokat is űzhetünk. A francia Alpokban találjuk Európa legmagasabb csúcsát, válogathatunk a jobbnál jobb pályák között, és ha szerencsénk van, kifoghatunk egy pálya melletti szállást is – ehhez persze nem árt időben lefoglalni azt.

 • Hawaii - Oahu-sziget

  A magyarországi idõzónától -12 órányi eltérésre fekvõ Hawaii-szigetcsoport az Amerikai Egyesült Államok legfiatalabb állama. Kivételesen kedvezõ klímája miatt (levegõ 28-29 fok, a tenger 26 fokos) egész évben bármikor utazhatunk ide. Oahu szigete tartogatja talán a legtöbb látnivalót az ideutazók számára. Míg Mauit a szörfösök paradicsomaként, Big Island-et a vulkánok szigeteként ismerik, Oahun számtalan program közül választhatunk. A szállodáktól néhány lépés távolságra...

 • Kétegyháza

  Kétegyháza 4300 lakossal rendelkezõ nagyközség Gyulától 11 km-re délre. A középkori falut 1412-ben említik elõször. Ez a település a 17. század végén, a török kiûzése idején elpusztult.

  A 18. században éledt újjá. 1724-ben Zaránd megyébõl telepítettek román lakosokat, majd az 1800-as évek elején magyarok is érkeztek. A falut rendezték, s ma a betelepített községek sakktáblaszerû utcái, jellemzik. A község legnagyobb magyarországi román nemzetiségû település.

 • Costa Rica: A Jurassic Park igazi szigetei

  Costa Rica a közép-amerikai kontinenshídon elterülõ ország. Karib-tengeri és csendes-óceáni partvidékét keskeny síkság kíséri.

  Az ország magját alkotó, 1500 m átlagmagasságú fennsíkot a Kordillerák vulkánokkal tûzdelt láncai fogják közre. Trópusi éghajlatú földjein jelentõs a mezõgazdaság. Említésre méltó az ország kõolaj- és bauxitbányászata. A világ legboldogabb országa a „happyplanetindex” szerint. Kiváló éghajlat és tengerpart csábítja a turistákat az országba.

 • Továbbra is az Eiffel-torony a világ kedvence

  Az Eiffel-torony a világ kedvenc, amely a világ egyik legtöbbet fényképezett turisztikai látványossága.

  A legendás párizsi vasszerkezet (Öreg hölgy) maga mögé utasította a vatikáni Szent Péter-bazilikát, és az indiai Taj Mahal-t. A negyedik, ötödik és hatodik helyen amerikai látványosságok szerepelnek: A Golden Gate híd, az Empire State Building és a Szabadság-szobor. A Sydney Operaház, a Sagrada Familia Barcelonában, az athéni Akropolisz és a Megváltó Krisztus szobra Rio de Janeiróban kapta a többi helyet a 10-es listán, míg a londoni Big Ben és a London Eye nem kapott helyezést a listán.

 • Lenti

  Lenti és a Kerka völgye Magyarország délnyugati csücskében, a szlovén, a horvát és az osztrák határ közelében található. A térség három néprajzi tájegység (Õrség, Göcsej, Hetés) találkozási pontjában helyezkedik el. A terület központja a közel 800 éves múlttal rendelkezõ 8700 lakosú Lenti.

  A város az Adria felé vezetõ M7-es autópálya mellett fekszik. A Balatontól 75 km-re, Budapesttõl 250 km-re van – ebbõl 230 km autópálya. Bécstõl 210 km-re, Zágrábtól 120 km-re. A város életében jelentõs szerepet játszik az idegenforgalom.

 • A világ négy leglátványosabb szórakoztató parkja

  Európa, Sky Line, Legoland, Movie World – Bottrop

  Ki ne szeretne eljutni valamelyik csodaparkba? A nyaralás - telelés alkalmával lélegzetelállító technikai játékok, show mûsorok, technikai-és építészeti csodák, játékok, vidámpark, filmes jelentetek, mutatványok részesei lehetünk.

  Ha messze indulunk, feltétlenül vegyük az irányt a játék és a szórakozás valamelyik utánozhatatlan birodalmába!

 • Moszkva

  Nagy falu - így minõsítették sokan, különösen a nyugati városiasságukra olyan büszke rátarti szentpéterváriak, örök riválisukat, Moszkvát. Ha meg is õrzött egy-egy szöglete valami orosz vidékiességet, a volt szovjet birodalom központja hatalmas világváros volt, az egy évtizede lezajlott változások elõtt is.

  Több mint 1000 négyzetkilométeren 10 millió lakos, 250 kilométer hosszú, 150 állomást magába foglaló kitûnõ metróhálózat - ezek Moszkva adatai - és még megannyi valódi világvároshoz illõ tartozék.

 • Kemeneshõgyész

  Kemeneshõgyész község a Dunántúlon, a Kisalföld szélén, a Kemeneshát, a Kemenesalja és a Marcal-medence találkozásánál fekszik. Veszprém megye északnyugati részén helyezkedik el.

  1951 elõtt Vas megyéhez tartozott. Északról Magyargencs, délrõl Szergény, délkeletrõl Békás és Mezõlak, nyugatról Kemenesmagasi határolja. Csaknem teljesen sík, kavicsos dombháton és a Marcal árterébõl kiemelkedett homokszigeten, teraszokon szántóföldek, akácosok, rétek váltakozva terülnek el.

 • Horvátország kedvelt célpontjai a Plitvicei tavak, a Krka folyó vízesései és a Brioni szigetcsoport

  Kétmillió látogató a horvát nemzeti parkokban

  Több mint kétmillió látogatója volt Horvátország nyolc nemzeti parkjának a múlt év elsõ kilenc hónapjában, legtöbben a Plitvicei tavakat, a Krka folyó vízeséseit és a Brioni szigetcsoportot keresték fel - derül ki a Horvát Idegenforgalmi Közösség MTI-hez eljuttatott adataiból.

  A Plitvicei-tavakhoz 873 ezer turista látogatott el, a dalmáciai Krka Nemzeti Parkban 666 ezer turistát regisztráltak, Brionit pedig 162 ezren keresték fel.

 • Szkopje

  Az "igazi" sopszkasaláta Szkopjéban kapható - legalábbis ezt bizonygatja a pincér a Macedónia téren, a városközpont egyik teraszán. Külsőre egy görög saláta, sajttal koronázva, de szerbesen sült paprikaszeletekkel, méregerős pirospaprikával és két fél tojással koronázva. Igazi szkopjei találmány: egy kicsit görög, egy kicsit török, egy kicsit délszláv, mégis valami egyéni és különleges. Szkopje a kultúrák válaszútján található, de egyéni íze van.

 • Tanácsok a nyaralás megtervezéséhez

  A kellemetlenségek elkerülése érdekében jó tanácsokkal segíti a nyári szabadságukat idehaza vagy külföldön töltõket a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület (KÖFE).

  A jogszabályi változások hatására ma már csak olyan vállalkozás szervezhet utazást, amely a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal engedélyével rendelkezik. Ha az engedéllyel rendelkezõ társaság anyagi helyzete miatt nem tudja teljesíteni vállalását, az érdeklõdõ az iroda által megjelölt hitelintézethez, illetve biztosítóhoz fordulhat.

 • Málta tengeri keresztezõdésben

  Málta csupán néhány éve jelent meg az utazási irodák prospektusaiban. Az idén már mintegy 5000 honfitársuk látogatja meg ezt a Budapest méretû országot. A terület tulajdonképpen három földdarab, Málta a fõsziget, Gozo a kistestvér, Comino a szinte lakatlan, kedvelt kirándulóhely. Málta egy évben csaknem másfél millió turistát fogad, mégis misztikum lengi körül. Okkal. Merthogy Málta nem a szokásos tengerparti nyaralóhely aranysárga homokkal.

 • Karcag - A nagykunság fõvárosa

  Karcagon a „Nagykunság fõvárosában” huszonhárom-ezren élnek. A város alapítói, a térség benépesítõi a kunok voltak, akiket IV. Béla király telepített le itt a tatárjárás után.

  A kunok nomád életformájukat a XV. századtól feladták s megkezdõdött beolvadásuk a magyarságba. A régi kiváltságokból eredõ kun öntudat még napjainkban is él az itt élõk lelkében. Az egykori szokásokat eleveníti fel a kunkapitány-választás, a háromévenként megrendezett Kunok Világtalálkozója, ezeket erõsíti a meglévõ magyar-kazak sokoldalú kapcsolat is.