rss
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

 • Mini illemtan külföldön nyaralóknak

 • Ki? Mit? Hol? Mikor? Hogyan? Miért? Mennyit? és még sorolhatnánk... a turizmusban is mindíg aktuális alapkérdéseket!

  Van, ahol nem fognak kezet, helyette megveregetik a búcsúzó vendég vállát, de van olyan ország, ahol természetes-az ölelkezés is. Egyes országokban étkezések alkalmával természetes a böfögés, van, ahol ez mély megvetést okoz. Néhol a zsebredugott kéz is nagy illetlenség, a hiányos öltözködés pedig egyenesen üldözött dolog. A cikk bemutatja az egyes országok szokásait, ami alapja lehet a negatív inzultusoktól mentes, önfeledten boldog nyaralásnak.

  bohócdoktor vizit szja 1%

  GÖRÖGORSZÁGBAN...

  - Legyen tekintettel a görög nép érzékenységére! Sohase dicsérje elõttük a szomszédos Törökországot! Akkor se, ha éppen onnan jött, és friss kedvezõ tapasztalata van!

  - A görögök másként bólogatnak, mint Európa legtöbb népe. A bólintás a nemet jelenti, a fejcsóválás az igent!

  - Görögöt ne állítson meg az utcán azért, hogy eligazítást kérjen tõle! Ritkán tud pontos információt adni, inkább csak találgat.

  - Ne hozzon ki ásatásról egyetlen követ sem! Antiknak mondható tárgy kicsempészéséért kétévnyi fogházbüntetés jár!

  OLASZORSZÁGBAN...

  - Nyilvános helyen ne tegyen olyan megjegyzést, amely a maffiára vagy az olasz belpolitikára vonatkozik!

  - Az olaszok nem fognak kezet. Helyette megveregetik a búcsúzó vendég vállát: Arrivederci!

  - Az étteremben pontosan annyit fizessen, amennyit a számla mutat! A borravalót külön hagyja az asztalon!

  - A 'menu turistico' nem olasz specialitás, hanem külföldieknek készülõ tésztás leves. Az olaszok sohasem fogyasztanák.

  - Ne szemeteljen az utcán! A szemetelõre akár kétszázezer lírás büntetést is kiróhatnak.

  - Még üdülõhelyen és tengerparti városban se járkáljon az utcán hiányos öltözetben! Az elöljáróságok ez ötvenezer lírával büntetik.

  SPANYOLORSZÁGBAN...

  - Vendéglõben véletlenül se üljön olyan asztalhoz, ahol már spanyolok étkeznek! Ezt ott erõszakos tolakodásnak és bizalmaskodásnak veszik.

  - Ha spanyol ismerõsével ül be az étterembe, nem szokás a számla végösszegét megfelezni. Egyiküknek kell kifizetni az egészet!

  - Vendégségbe késve illik érkezni! Aki pontos, még neglizsében találhatja a vendéglátót. A fél óra késés teljesen ildomos.

  - Országút mellett ne vásároljon bort! Az ott kínált palackos ital inkább ecetre emlékeztet, mint minõségi borra.

  - Ne vásároljon cigarettát a repülõtéren! Ott legalább harminc százalékkal drágább.

  - Spanyolországban magánember nem vontathat kocsit. Akár húszezer forintnak megfelelõ büntetést is fizethet a jó szándékú, segíteni akaró turista.

  - Kölcsönkocsival ne hajtson le a tengerparti homokra! A kölcsönzõ vezetõje aprólékosan átnézi a visszahozott kocsit, és kártérítést követelhet, ha só nyomát fedezi fel a fékbetéten.

  AUSZTRIÁBAN...

  - A külföldit kinevetik a tiroli nadrágban, a nõk viszont bátran viselhetnek dirndlit.

  - Legyen udvarias! Ebben túltehet az osztrákokon, és akkor minden megnyílik ön elõtt.

  - Ha elsõbbsége van a forgalomban, éljen vele! Ha megáll, elveszti ezt a jogát.

  A GÖRÖG SZIGETEKEN NEMIGEN DÍVIK A MEZTELEN FÜRDÕZÉS! (Blikk 2000-05-09)

  ÜDVÖZLÉS: a kézfogás nem annyira divatos, mint nálunk, de nem tekintik udvariatlanságnak, elfogadják a barátság kifejezésére.

  RUHÁZAT: templomban elvárják az odaillõ öltözetet, és ez vonatkozik arra is, ha megismerkedünk valakivel, aki meghív magához. A strandokon már jobban tûrik a toplesst, mint korábban, de a szigeteken általában tilos a meztelen füdõzés.

  PONTOSSÁG: negyedórányi késés is elfogadott, kivéve, ha étkezésre szól a meghívás.

  BORRAVALÓ: magától értetõdõen elvárt.

  BLIKK ILLEMTAN: SPANYOLORSZÁGBAN CSAK A BIKAVIADAL KEZDÕDIK PONTOSAN (Blikk 2000-05-24)

  A külföldi nyaralásra készülõk között az idén is sokan vannak, akiknek úti célja Dél-Európa, fõként Itália, Portugália és Spanyolország. Bár Európán belül nincsenek nagy eltérések az illem tekintetében, egy-két dolgot nem árt tudni az odautazóknak.

  OLASZORSZÁG

  - Üdvözlésnél megszokott a kézfogás, de gyakran még az idegeneket is megölelgetik. Nem kell meghökkenni és a nemi hovatartozásra megjegyzéseket tenni, ha férfiakat látunk egymás nyakába esni.

  - Megszólításhoz az uram, asszonyom, kisasszony kifejezést használjuk. Ezeket a szavakat és néhány közhasznú mondatot próbáljuk olaszul megtanulni, nagy sikerünk lesz, ha nem is tökéletes a kiejtésünk. (Ezt bárhová utazunk, tegyük meg. Az úti szótárak segítséget jelentenek.) Itáliában az egyetemi végzettségûeknek kijár a dottore vagy professore megszólítás.

  - A városokban nem illõ a lezser öltözék, különösen a hölgyek ügyeljenek erre. A templomokan csak odaillõ ruhában látják szívesen a látogatókat. A nõknél jó szolgálatot tehet egy kendõ, mert nem ilik fedetlen vállal belépni.

  - A strandokon elõfordul a topless, a nudizmus ritka.

  - Borravalót illik adni.

  - Szicíliában, de az ország északi részein sem kell feltétlenül a maffiáról beszélgetni az emberekkel.

  PORTULGÁLIA ÉS SPANYOLORSZÁG

  - A kézfogás szokásos. Az ismerõsök között természetes-az ölelkezés, hátba veregetés.

  - Öltözködésben tartsuk magunkat. az Olaszországban megszokotthoz. Fürdõhelyeken a topless többnyire engedélyezett, a nudizmus csak különösen elhagyott helyeken lévõ strandokon szokásos.

  - A pontosság nem erény Dél-Európában, kivétel a bikaviadal, az mindig pontosan kezdõdik.

  - Ne tegyünk a bikaviadalra elítélõ megjegyzéseket. A déli pihenõt (általában 14 és 16 óra, de inkább 13 és 17 óra között) vegyük figyelembe.

  - Borravalót illik adni még a liftes fiúnak is a szállodában vagy a jegyszedõnek moziban, strandon stb.

  KÍNÁBAN NINCS BORRAVALÓ (Blikk 2000-07-15)

  Egyre több honfitársunk választja nyári kalandozásához úticélul valamelyik távol-keleti országot. Arra a rövid idõre, amit ott töltünk, vegyük figyelembe, hogy más kulturába csöppentünk, illik betartani az ottani szokásokat:

  - Általános érvényû jó tanács a Távol-Keletre utazó turistáknak, hogy ha idehaza nem is szoktak, ott feltétlenül mosolyogjanaj. Türelmetlenséggel, idegeskedéssel a világnak ezen a táján nem sokra megyünk.

  - A távol-keleti emberek többsége kedves, udvarias az idegennel szemben, de ennek ellenére szemérmes, rejti az érzelmeit. Ezért nem kell ölelgetni õket, vállukat veregetni, mert számukra kellemetlen és zavaró.

  - Lehetõleg ne bámuljuk õket hosszan, fõként ne nézzünk farkasszemet velük, mert ez nem illik.

  - Japánban ne lepõdjünk meg, ha a külföldit kézfogással, egymást pedig hajlongással üdvözlik.

  - A japán férfiak nem veszik szívesen, ha egy nõ nyújt nekik kezet.

  - A japánok saját asszonyaikkal kifejezetten udvariatlanok, elvárják, hogy a nõ tüzet adjon, italt töltsön, az üzletben fizessen. Külföldi hölgyekkel azonban igyekeznek udvariasabban viselkedni.

  - Udvariatlanságnak számít, ha valakinek hátat fordítunk, vagy úgy nevetünk, hogy kilátszik a fogunk.

  - Teaszertartásokra a nõk ne menjenek beparfümözve, mert így rontják az illatok élvezetét.

  - Japánban, Kínában és Koreában nem szokás borravalót adni.

  - Kínában - akárcsak az arab országokban - az ételek ízletességét fejezi ki a böfögés, ne botránkozzunk meg, ha ilyen hangokat hallunk akár a legelegánsabb
  éttermekben is.

  - Thaiföldön a legnagyobb illetlenség bárki feje fölött átnyúlni, azt megérinteni. A fej ugyanis a legszentebb testrész.

  - A buddhista templomok csak mezítláb látogathatók. A hölgyek a szent helyekeit viseljenek konzervatív öltözéket, hosszú ujjú blúzt. A szerzeteseket megérinteni tilos.

  B. K.

  HOGYAN VISELKEDJÜNK KÜLFÖLDÖN? (Vasárnap Reggel 2000-07-30)

  Külföldön az is veszélyes lehet, ha szeretetbõl megcirógatjuk kisfiunk fejét. A törökök ekkor könnyen ellenünk fordulhatnak: ott ugyanis csak kutya érintheti
  meg nyilvánosan a másikat. Viselkedésünkkel akaratlanul beletiportunk a házigazda lelkébe.

  FRANCIAORSZÁGBAN a tereken és utcákon rengetegen flörtölnek. Ennek ellenére nem minden enyelgés takar valós érzelmeket: sokan csak megszokásból élnek az utcán is érzelmi életet. Az erõszakos hódítás ennek ellenére visszataszítást vált ki. Alkalmi ismerõsökkel sohasem szabad az emberi kapcsolatokról véleményt
  cserélni. A magánszféra csak a szoros családra és barátokra tartozik.

  TÖRÖKORSZÁGBAN nem ajánlatos kéz a kézben sétálni vagy nyilvánosan csókolózni. Férfi turista ne szólítson meg véletlenül sem török nõt, különben könnyen ott terem az egész vérszomjas rokonság! Itt ugyanis a legártatlanabb kérdés is molesztálásnak számít. Szent helyekre ne menjünk hiányos öltözetben.

  GÖRÖGORSZÁGBAN illetlenség a felkínált ételt visszautasítani. A hotelokban elfogadható stílusban sérelmezzük a nem megfelelõ kiszolgálást.

  EGYIPTOMBAN hamar összetegezõdnek az emberek anélkül, hogy komoly érzelmi kapocs jönne létre. Szeretik a bókokat és a türelmes külföldit. Aki furakodik
  vagy hangoskodik, nem sok sikerre számíthat. A hölgyek ne viseljenek hiányos és provokatív öltözetet, mindig hordjanak melltartót.

  PORTUGÁLIÁBAN a buszmegállóban sem lökdösõdnek az emberek, hanem békésen kivárják a sorukat. Rövidnadrágban illetlenség a templomokba vagy a diszkókba betérni. A köszönömnek két formája van: a férfiaknak obrigado, a nõknek orbigada. Illetlenség, sõt egyenesen sértés spanyolul "graciát" mondani.

  THAIFÖLDÖN se simogassuk meg az utcán csemeténk kobakját. Ne mutogassunk ujjal vagy - pláne - lábbal másokra. Ne hadonásszunk annak érdekében, hogy megértessük magunkat. Ezzel ugyanis pontosan az ellenkezõjét érjük el: még nagyobb kavarodást okozunk. Illetlenség továbbá kezünket a zsebünkbe süllyeszteni.

  NÉMETORSZÁGBAN, AUSZTRIÁBAN ÉS SZLOVÉNIÁBAN adjunk arra, hogy udvariasak legyünk. Az utcán vétetlenül se szemeteljünk, és a kocsival se szabálytalankodjunk. Ne parkoljunk tilosban, mert az eldobott büntetõcédula másolatát utánunk küldik. A sebességhatárokat tartsuk be. A boltokban ne hangoskodjunk.

  FRANCIAORSZÁGBAN A JEGYSZEDÕNEK IS ADNAK BORRAVALÓT (Blikk 2000-08-10)

  A francia Riviéra vagy egy-egy fölkapott angliai üdülõhelyen viszonylag kevés magyar piheni ki évi fáradalmait, de városnézõ túrára, kisebb körutakra mind több honfitársunk vállalkozik ide. Bár Európán belül nincsenek nagy illembeli eltérések, néhány apróságra Franciaországban és Nagy-Britanniában is érdemes odafigyelni.

  FRANCIAORSZÁG

  ÜDVÖZLÉS: megszokott a kézfogás, és természetes a csók is jobbról-balról, de csak ismerõsök körében. Az idegenekkel legalább egy lépés távolságot tartanak.

  MEGSZÓLÍTÁS: ha nem ismerjük az illetõ családnevét, az uram (monsieur), asszonyom (madame) és a kisasszony (mademoiselle) járja.

  RUHÁZAT: elvárják a helyhez illõ öltözködést, az utcákat elárasztó turistákkal szemben elnézõk, de kaszinóba már ne próbáljunk sortban bemenni. A topless a Cote d'Azurön megszokott, Bretagne-ban már nem annyira szívesen látott.

  BORRAVALÓ: a mozi- és színházi jegyszedõk is elvárják, mértéke egyébként, mint nálunk.

  NAGY-BRITANNIA

  ÜDVÖZLÉS: kézfogás csak megismerkedésnél vagy hosszabb idõre szóló búcsúzásnál. Az ölelés fölér egy szexuális zaklatással.

  MEGSZÓLÍTÁS: a családnévhez mindig tegyük hozzá, hogy úr (mister), asszony (mistress), kisasszony (miss). A nagy tiszteletben tartott hölgyeket szokták madamnak szólítani, de miután jól elkenve mem-nek ejtik, ne gondoljuk, hogy nyanyáznak. Magas méltóságokkal és a nemeseknél vigyázni kell a címekkel, erre nagyon sokat adnak.

  RUHÁZAT: konzervatívabb, mint a kontinensen. A topless és a nudizmus nem népszerû.

  BORRAVALÓ: mint nálunk.

  SAJÁTOSSÁGOK: ne vegyük egy kalap alá a szigetország lakóit, õk angoloknak, skótoknak, walesieknek, íreknek tartják magukat. Ha udvariasan a hogylétünk
  felõl érdeklõdnek, ne kezdjünk el panaszkodni. Ez Magyarországon kívül egyébként sehol a világban nem divat.

  B. K.


 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Korzika a szépség szigete!

  Korzika a szépség szigete, már a görögök is így nevezték. Egy, a Földközi-tengerbõl elõbukkanó hegy, földíszítve a természet minden vonzerejével. Egy francia sziget a Genovai-öbölben, az olasz partoktól 83 km-re és mindössze 1 070 km-re Budapesttõl. 2500 m fölé emelkedõ csúcsok, 1000 km hosszú, homokos-sziklás tengerpart egy mindössze dunántúlnyi területen. Egy varázslatos sziget, ahogy azok emlegetik, akik már jártak ott. Valami titkos vonzerõ, ami miatt sokan visszavágynak és többször is visszatérnek a szigetre, pedig mehetnének bárhová.

 • Katmandu

  Amikor a magasan fekvõ völgybõl felszáll a hajnali köd a Himalája jeges hegycsúcsaihoz, Katmandu mitikus hellyé változik. A templomok és istenszobrok fehér tengerbe merülnek, a távolból tompa gongütéseket vél hallani az ember, és a korhadás meg az elszenesedett fa hideg szaga csap az orrába. A nevar nép hite szerint ezekben a valószerûtlen pillanatokban megy végbe az ember spirituális megtisztulása. Minden bûn és gonosz gondolat eltávozik belõle, elviszi a tovahömpölygõ köd.

 • Nem mindennapi látványt nyújt a világ első vízalatti étterme

  Nem mindennapi látványt nyújt a világ első vízalatti éttermeA Maldív-szigeteken található a világ első víz alatti étterme, ahol közel öt méteres mélységben várja vendégeiket egy különleges vacsorára. A 2005-ben megnyitott Ithaa Undersea étterem lenyűgöző tengeri kilátással rendelkezik. A víz alatti vendéglő része a Conrad Maldives Rangali Island hotelnek. Az 5 méter széles és 9 méter hosszú építészeti különlegesség 14 fő befogadására alkalmas. A hotel egyik mólójának a végén található csigalépcsőn keresztül lehet lejutni az étterembe. Különleges kérés esetén az étkezde hálószobává is átalakítható. Az biztos, hogy felejthetetlen élmény lehet.

 • Milánó: Divat és kultura

  Sokak szerint Milánó a legunalmasabb olasz települések egyike, klasszikus óvárosa össze-vissza, tán ha tíz utcából áll, látványosságai egyetlen délután alatt könnyûszerrel végigsétálhatók.

  Ráadásul, ha jobban megnézzük, még csak nem is hasonlít egy rendes olasz városra. Lehet, hogy nem hasonlít, mondják a Milánó-hívek, de ezzel együtt a legtipikusabban európai olasz város, a divat és a dizájn fellegvára: 2,5 millió lábon járó pazar elegancia. Bevallom, jómagam sosem gondoltam volna, hogy ennyire elbûvöl.

 • A falusi és agroturizmus gazdaságunk ütõkártyája lehetne

  A falusi turizmus a nyugati országokban a kerékpáros fiatalok, a kisgyermekes családok és a nyugdíjasok egyik legnépszerûbb pihenési formája, bár nemcsak az õ körükben népszerû.

  Nálunk ez a turisztikai tevékenység igazán még nem futotta ki magát, jóllehet, a gazdasági válság miatt - az elõrejelzések szerint - a belföldi turizmusnak, és azon belül is az olcsóbb pihenési formáknak nõ meg az esélye. Ám ezt a lehetõséget megtorpedózhatja az adókedvezmények eltörlése és az áfaemelés, tehát a szakmai szövetség érthetõen tiltakozik ellenük.

 • Mosonmagyaróvár

  Mosonmagyaróvár a Mosoni-Duna és a Lajta találkozásánál, Bécstõl 80, Pozsonytól 30 km-re fekszik. Közúton, kerékpárúton, vasúton és vízen könnyen megközelíthetõ, kedvezõ fekvésû város. A városon át vezet a Duna-menti nemzetközi kerékpárút.

  A város fontos turisztikai vonzereje a gyógyvize. Az egész évben nyitva tartó fürdõ termálvize elismert gyógyvíz, amely – besorolása szerint – Európa öt, legjobb hatásfokú gyógyvize közé tartozik. Mosonmagyaróvár története több mint 2000 évre tekinthet vissza.

 • Hol nyaralunk idén? Itt a top5 úti cél!

  A Start Utazási Iroda (www.startutazas.hu) minden évben összeállítja a legnépszerûbb nyaralóhelyek listáját a nyári fõszezonra elõzetesen lefoglalt utazások alapján. Az így kirajzolódó trendek pedig nem csak izgalmasan változó toplistát eredményeznek, de a még bizonytalan utazóknak is segítséget nyújtanak a választásban.

  Geri Károly, a StartUtazás ügyvezetõje elmondta, a népszerûségi lista elsõ helyezettjei között minden évben izgalmas verseny alakul ki, évrõl-évre nagy mozgásokat tapasztalhatunk a sorrendben.

 • Frankfurt: Egy kis Amerika Európában

  Frankfurt am Main Hessen legnagyobb és egyben Németország ötödik legnagyobb városa. Több mint 670 ezer lakosa van.

  Az egykori német császári koronázóváros ma fontos pénzügyi, kereskedelmi és kulturális központ. Itt székel az Európai Központi Bank, valamint itt található Európa egyik legnagyobb tõzsdéje, a Frankfurti Értékpapírtõzsde és a világ legnagyobb határidõstõzsdéje, az EUREX. Frankfurt az Európai Unió egyik leggazdagabb városa. A manager-magazine.de felmérése szerint az élet minõségét tekintve hetedik helyen áll a világon.

 • Edinburgh

  Itt keresztezik egymást a skót és az angol történelem útjai. Hegyek és tenger, meredek szirtek és egy olyan égbolt, melynek drámaiságát a képzelet sem tudja túlszárnyalni. Robert Louis Stevenson, Edinburgh híres szülötte így vallott szülõvárosáról: "Érthetetlen, hogy ez a meghökkentõ látvány nem színpadi díszlet, hanem egy mindennapi életét élõ város képe." Edinburgh - a Világörökség része és nevezetes fesztiválváros - valóban mesterien érvényesíti adottságait, és nem csak a költõket lepi meg "színpadi díszlet megjelenésével".

 • Védõoltás nélkül utaznak külföldre a magyarok

  Egy felmérés szerint a magyar utazók felelõtlennek számítanak, mert nem tartanak eléggé a fertõzésektõl, kevésbé népszerûek körükben a védõoltások, és nem ismerkednek meg behatóbban az esetleges betegségek elleni védekezési módszerekkel sem.

  Pedig Európában is egyre gyakoribbak a hepatitis járványok - állapítja meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely felhívást közölt a járványos betegség elleni védekezés fontosságáról.

 • Szlovénia: szomszéd az Alpok lábainál

  A volt jugoszláv tagköztársaságok közül Szlovénia került ki a polgárháborús õrületbõl a legszerencsésebben.

  Az ország gazdag ásványi anyagokban, természeti értékekben, tengerpartja nyugodt, szép és kedvezõ árfekvésû. Nagyon sok városa magán viseli a Habsburg és a Velencei Birodalom jellegzetes jegyeit, ezért a turista a szlovén Alpokban járva Bajorországban érezheti magát. Szlovénia fõvárosa Ljubljana, ez a legnagyobb és legnépesebb városa. A történelemben mindig fontos szerepet töltött be. A Városi Múzeum római kori emlékeket és a római város, Emona, mérethû makettjét mutatja be.

 • Andorra

  Már maga a látvány is megragadó. Az országot 3000 méter magas hegykoszorú öleli körbe, amely csak dél felé nyitott. A szakadékos völgyek lejtõin romantikus hangulatot árasztanak a jellegzetes széles tetejû andorrai parasztházak Már az elsõ pillantás elárulja, hogy az emberek valamikor nagyon szegények voltak ezen a nehezen megközelíthetõ vidéken, ahol az év nagy részében a hótakaró borítja a tájat, s ahol egy pár birka, ló vagy marha már gazdagságot jelentett.

 • Damaszkusz: A próféta földi paradicsoma

  A legszebb és egyben legkülönösebb bókot Mohamed prófétának köszönheti Damaszkusz.

  Amikor a vallásalapító hosszú utazás után letekintett egy hegyrõl a ciprusokkal és pálmafákkal, színpompás bazárral, tornyokkal és kupolákkal ékeskedõ oázisvárosra, lenyûgözte a hely szépsége, mindazonáltal vonakodott belépni Damaszkuszba. „Az én számomra csupán egy Paradicsom létezhet - mondotta a próféta kísérõinek - s mivel az Allahnál van a mennyországban, a földit messze ki kell kerülnöm."

 • A sivatag gyöngye

  A legkevésbé tipikus, talán épp ezért a legjobb hely Indiában - vallja sok európai utazó. Jaisalmer a legutolsó város a Thar-sivatag szélén. Itt van a vasútvonal vége és ez az utolsó város, ameddig busz közlekedik. Innen messzebb senki sem merészkedik, hiszen a homoktengeren túl már ott az ellenségnek tekintett Pakisztán. Jaisalmerhez egyetlen egy város sem hasonlítható India-szerte. Mintha az Ezeregyéjszaka meséibõl lépett volna elõ. A látogató nem hisz a szemének: a középkori falak teljes épségben megmaradtak, az óvárosban, az erõd falai között egyetlen jármû sincs.

 • Világörökségünk: az Andrássy út és történelmi környezete

  Az Andrássy út (korábban Sugárút, Népköztársaság útja) Budapest egyik (majdhogynem egyetlen) sugárútja, mely a Terézvárosban (Budapest VI. kerületében) található. A Belvárost köti össze a Városligettel. Az Andrássy út az alatta haladó Millenniumi Földalatti Vasúttal együtt 2002-ben a világörökség része lett. Terézváros fõ ütõere a 19. századig a Király utca volt, ez kötötte össze a Belvárost a külsõbb területekkel és a Városligettel. Bár a Király utcán még villamos is közlekedett, a század közepére már nem volt képes a megnövekedett forgalom kiszolgálására.

 • Peking - Sárkányok az égen

  A kínai bölcsek szerint aki teát iszik, annak szellemi képességei tiszták és frissek lesznek. A kínaiak törekvése a test és a lélek örökös ápolására azonban nem merül ki pusztán a teázásban: naponta gyakorolják a taj csi mozdulatokat a parkokban, de akár az utcán vagy a buszmegállóban is.

  A pekingiek közvetlenek, mosolygósak, gyermeki ártatlansággal gondolkodnak. Kedvesen, segítõkészen és nagyon kíváncsian állnak a külföldiekhez. Rendszeresen meditálnak, szabadidejükben pedig - gyermekként és felnõttként is - kedvenc foglalatosságuk a sárkányeregetés. Igen rendszeretõk: naponta háromszor, ugyanabban az idõpontban étkeznek, és a déli ebéd után mindig lepihennek egy-két órára. Ennyibõl is kiderül, milyen távol áll az övékétõl a mi zaklatott nyugati kultúránk.

 • Barbie hotel Páriszban

  A kép nem egy játék babaházban készült, hanem egy párizsi luxus szállodában, ahol csillagászati árat kell fizetni a Barbie érzésért.

  A francia fõváros egyik legelõkelõbb szállodája, az Avenue Montaigne-on található Hotel Plaze Athenee két szobát is eredeti Barbie stílusban rendezett be. Aki itt alszik, valóban úgy érezheti, Barbie ágyában hajtotta álomra a fejét. A célközönség a családokkal érkezõ gyermeklányok - a 3-16 éves vendégeknek a szobához különleges Barbie-ajándékokat is adnak.

 • Grüetzi! Zürichi városkép

  Miért utazik az ember éppen Svájcba?

  Sokan nyaralni, hiszen ebben az országban minden megtalálható, havas hegyek, folyók, tavak és ugyanígy pálmafák. De nem csak természeti szépségekben bõvelkedik az ország, hanem több szempontból is sokszínû. A Svájci Államszövetség négy hivatalos nyelvvel büszkélkedik, francia, német, olasz és rétoromán területeket is találhatunk. Persze ez sem minden, hiszen rengeteg nyelvjárás van, így a Berndütsch illetve a Zürichdütsch.

 • Tripoli - Líbia fõvárosa

  Tripoli, avagy Tarabalus Al-Gharb (Tripoli a nyugat az arabban), a legnagyobb város és Líbia fõvárosa. Klímája mediterrán, hosszú forró nyarakkal és kissé hûvös, alig csapadékos telekkel. Az óváros - a Medina - a földközi tengeri látnivalók egyik leghíresebbike és az egyik legrégibb: utcáinak elrendezését még a rómaiak alkották meg, amikor azokat a magas falakat is, melyek a szárazföld felõl, Tripolitániából támadni készülõ ellent hivatottak volt távol tartani. Túléltek megannyi inváziót, mindegyik hódító helyrehozta az általa okozott kárt. A 8. században a muszlim uralkodó megépíttette a fal tenger felõli részét is.

 • Belgium a mûvészetek, a csokoládé, a sör és a bürokraták országa

  Legfõbb jellemzõje a kultúrális sokszínûség és a nyitott szellemiség, ami alapvetõen katolikus mivoltában különbözik a szomszédos Hollandia szabadosságától.

  Belgium képe mintha kissé halovány lenne. Ám ha Brabantról vagy Brüsszelrõl, Liége-rõl vagy Flandriáról esik szó, nyomban eleven képek rajzanak elõttünk: bonboniérekre emlékeztetõ piacterek, dús legelõk kövér szarvasmarhákkal, vörös téglás tornyok, katonatemetõk, rozsdás kapuzatú palotákban mûködõ gyárak - afféle ipartörténeti múzeumok. A többi, ami újonnan épült, akár Németországban is lehetne.

 • Trinidad és Tobago

  Színpompás kosztümök és a steel bandek forró calypsoritmusai - ez a "mas", a trinidadi karnevál. Igencsak különbözõ ez a két sziget: Tobago csendes, elhagyatott; a kereken 30 kilométerre délebbre fekvõ Trinidad viszont izgalmas és harsány, messze földön híres "carnival"-jával, calypsozenekaraival, dübörgõ steel band-jeivel - ezekben a zenekarokban gyakran több mint 20 fémdobot vernek.

 • Tonga

  A Tonga Birodalom az óceániai térség egyik meghatározó birodalma volt. A birodalom uralkodóját tu'i tongának nevezték, aki a Tongatapu szigetén lévő Mu'a nevű fővárosban uralkodott. A birodalom fénykorában Niue-től Tikopiaig (Santa Cruz sziget) terjeszkedett, de befolyási övezete ennél is nagyobb volt. A birodalom 950 környékén alakult, a szamoai Tu'i Manu'a és a fiji Tu'i Pulotu birodalmak hanyatlását követően.

 • Az Egyesült Államok (USA) síterepei

  Amerika a határtalan lehetőségek országa, és ez a sízésre is érvényesül, hiszen a Sziklás-hegységben és keleten az Appalache-ben egymást érik a jobbnál jobb síterepek.

  Amerikában, hasonlóan több nem európai országhoz nincsenek piros pályák, hanem zöld, kék illetve fekete jelölésűek a sípályák. Az amerikai sízés egyetlen hátránya talán az, hogy meglehetősen magasak a síbérletárak.

 • Magyar turistaútvonal nyílt Kárpátalján

  Ungvá - A magyar vonatkozású földrajzi, történelmi és kulturális emlékhelyeket érintõ turistaútvonal nyílt Kárpátalján.

  A magyar turistaútvonal tervét az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) turisztikai tanszékének és a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal európai integrációs, külgazdasági és idegenforgalmi fõosztályának a munkatársai dolgozták ki.

  A projekt négy túravonalból áll, köztük az elsõ a "honfoglalás útja", amely a Vereckei-hágón kezdõdik és az ukrán-magyar határ mellett fekvõ Mezõkaszonyban ér véget.

 • Túrák Tihanyban

  Az aranyszõrû kecskéket legeltetõ királylány mondája Tihany riadó leányáról szóló Csokonai-vers, vagy Gyulaffy László végvári kapitány tetteirõl szóló történelmi híradások ugyanarra a tájra csábítanak bennünket, mint a téli ruhák között megbújó, "molyûzõ" levendulás zsákocska. Ez a hely a Tihanyi-félsziget, mely a Balaton északi partján mintegy 4 km-re nyúlik be a tó vízébe. Hagyjuk otthon az autót, és utazzunk vonattal Balatonfüredig.

 • Franciaország a legkedveltebb turisztikai célpont

  A turisták legkedveltebb célpontja a világon Franciaország, amely ugyanakkor a legkevésbé vendégszeretõ népek listájának is az élén áll, adta hírül kedden a Le Figaro címû napilap. Hosszú ideje Franciaországba látogat el a legtöbb turista: évi 75 millió látogatóval Spanyolországot (54 millió), az Egyesült Államokat (46 millió), Kínát (42 millió) és Olaszországot (38 millió) körözi le. Bevétel szempontjából viszont a tavalyi 34 milliárd eurós turisztikai forgalmukkal csak harmadik helyen állnak a franciák az Egyesült Államok és Spanyolország mögött.

 • Egyre népszerûbbek a fesztiválok

  A fesztiválok látogatása egyre népszerûbb program, a legkedveltebbek a gasztronómiai és a könnyûzenei rendezvények - derül ki a Magyar Turizmus Zrt. legfrissebb kutatásából.

  A két legnépszerûbb és egyúttal legismertebb fesztivál a Sziget és a Debreceni Virágkarnevál. Az ismertség tekintetében az elsõ tíz között szerepel még a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a VOLT és a Hegyalja Fesztivál, a Mohácsi Busójárás, a Mûvészetek Völgye, a Miskolci Kocsonyafesztivál, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgõfesztivál.

 • Szíria

  Az arabok, kurdok, örmények, síiták és szunniták lakta Szíriát az évezredek során nevezték már "kelet gyöngyének", "sivatag gyémántjának", s a "föld menyasszonyának". A szírek rendkívül vendégszeretõ és segítõkészek emberek, amelyet szerintem személyesen érdemes megtapasztalni.

 • Indonézia

  A majdnem 3700 szigetbõl álló Indonézia (Indonéz Köztársaság) mintegy hidat képez Ázsia és Ausztrália között. Az ország talán egyik legjellemzõbb vonása, hogy igen sok kultúra találkozik a szigetei alkotta térségben: Indonéziában 200-300 etnikai csoportot tartanak számon. Indonézia szigetei 8 millió km² kiterjedésû tengerrészen szóródnak szét az Indiai-óceán és a Csendes-óceán választóvonalában. A legnagyobb szigetek: Jáva (itt találjuk a fõvárost, Jakartát is), Szumátra, Borneó és Celebesz. A szigetvilág nagy részét hegyláncok hálózzák be, jelentõs a vulkanikus mûködés.

 • Albánia

  Az Adriai-tenger partvidékén fekvõ Albánia Kelet-Európa leghosszabb diktatúrájával büszkélkedhet, mely sajátos módon visszafogta a fejlõdésben. Talán ennek is köszönheti érintetlen természeti kincseit, vadregényes tájait. Albániának 6 nemzeti parkja, 24 természetvédelmi területe és 2000 egyéb védett természeti értéke van, melyek önmagában elegendõek ahhoz, hogy ellátogassunk az országba. Az albán fõvárost sajátosan sokszínû balkán pezsgése teszi igazán vonzóvá. Tirana építészetében egyszerre van jelen a római, a török és a szovjet hatás.

bohócdoktor vizit szja 1%