2021.01.26. - Vanda, Paula

Tonga

Tonga
A Tonga Birodalom az óceániai térség egyik meghatározó birodalma volt. A birodalom uralkodóját tu'i tongának nevezték, aki a Tongatapu szigetén lévő Mu'a nevű fővárosban uralkodott. A birodalom fénykorában Niue-től Tikopiaig (Santa Cruz sziget) terjeszkedett, de befolyási övezete ennél is nagyobb volt. A birodalom 950 környékén alakult, a szamoai Tu'i Manu'a és a fiji Tu'i Pulotu birodalmak hanyatlását követően.
bohócdoktor vizit szja 1%

Kortársa volt viszont a Mikronéziai Birodalomnak, amelynek Yap volt a központja. A birodalom 1865-ig állt fenn, az első tu'i tongát Ahoe'itunak, az utolsót Laufilitongának hívták.

A birodalom fővárosát, Mu'a-t valószínűleg i.e. 500-ban alapították, de a pontos időpont ismeretlen. Keveset tudunk a tonga kultúráról, de az ismeretes, hogy kifinomult út- és csatornahálózattal rendelkeztek. Nagy méretű piramisokat és más kőből készült építményeket is alkottak.

A későbbiekben az árvizek és a megemelkedett vízszint miatt a fővárost új helyre, Nuku'alofa-ba költöztették. Az egyik leghíresebb tonga alkotás a Ha'amonga 'A Maui, amely Tu'itatui uralkodása alaptt épült a 13. században. A királyokat és királynőket ún. Langi-ba temették, amelyek hatalmas, kőből épült dombok.