2021.01.17. - Antal, Antónia

Ngarin - repülõtér a világ tetején Tibetben

Ngarin - repülõtér a világ tetején Tibetben
A világ legmagasabban fekvõ repülõterét tervezik megépíteni Kínában: a tibeti Ngarinál létesülõ légikikötõ 4300 méter magasan lesz - jelentette az Új Kína állami hírügynökség. A több milliárdos beruházási program keretében létrejövõ reptér Tibet negyedik légikikötõje lesz, és a tartomány jobb összeköttetését szolgálja az ország többi részével. Az elõzõ, harmadik tibeti repülõteret 2006 szeptemberében adták át a tartomány délkeleti részén lévõ Nyingcsiben (Nyingchi) ...
bohócdoktor vizit szja 1%

... két hónappal azután, hogy megnyílt a világ szintén legmagasabban húzódó vasútvonala Peking és Tibet fõvárosa, Lhásza között.

A következõ három évben Peking tízmilliárd euró (2480 milliárd forint) értékû fejlesztési programot akar végrehajtani Tibetben: 2010-ig összesen 180 projektet valósít meg. Szerepelnek ezek között erõmûvek, a telefonösszeköttetés fejlesztése, valamint oktatási, társadalombiztosítási és környezetvédelmi beruházások.

Célul tûzték ki azt is, hogy a tibeti falvak 80 százalékát közúton megközelíthetõvé teszik, és hogy a tartományban mintegy 2,8 millió ember számára biztosítják az ivóvíz-ellátást.

Peking e hatalmas ráfordításokkal még szorosabbra kívánja fûzni a kapcsolatokat az ország többi része és a Himalája-vidéki Tibeti Autonóm Terület között, miközben sokan a tartomány "kínaiasításának" eszközét látják bennük: a közlekedés és az infrastruktúra javulásával mind több "han" kínai érkezik az ország más részeirõl.

A tibetiek vallási vezetõje, a dalai láma 1959 óta, amióta elmenekült az országból, nem tért vissza Tibetbe.

Hirado.hu