2020.12.03. - Ferenc, Olívia

Vilnius - a jazz- és rockimádók városa

Vilnius - a jazz- és rockimádók városa
Kelet-Európa egyik legszebb városának tartják e 700 éves, az egykori római, bizánci és eurázsiai utak keresztezõdésében épült litván fõvárost. Egyébként Európa földrajzi közepe alig 20 kilométerre található innen, érdemes megtekinteni a helyszínen állított szoborparkot. Az 570 ezer lakosú város tudományos élete kiemelkedõ, a diákok nyolc egyetem közül választhatnak, nem véletlen hát a lakosok magas iskolai végzettsége és kiváló nyelvtudása.
bohócdoktor vizit szja 1%

Vilnius kulturális élete legalább ennyire gazdag és szerteágazó, számos múzeum és galéria mutatja be az érdeklõdõnek a litván történelmet és képzõmûvészetet, az Uzupis negyedben pedig a kortárs mûvészek szorgoskodnak.

A zenei programokban a jazz és a rock dominál, olyannyira, hogy a világon egyedül itt állítottak köztéri szobrot a mûfaj sztárjának, Frank Zappának. Vilniusban is találunk terrorházat, mégpedig az egykori KGB-központot, ahol a korabeli foglyok vezetik végig a turistát. Jóval békésebb látvány fogad a TV-torony tetejérõl, egy 168 méter magasan elfogyasztott ebéd vagy vacsora közben, vagy a Szent Anna templomban, amelyet a legenda szerint Napóleon a tenyerén akart elvinni Franciaországba…

Malev.hu