2020.11.28. - Stefánia

Brazília - Szuvenírek a forró ritmusok földjérõl

Brazília - Szuvenírek a forró ritmusok földjérõl
Egy utazás során elõbb-utóbb felmerül, hogy az otthon maradt, munkában megkeseredett rokonoknak milyen ajándékot vigyünk. Bár egyre nehezebb autentikus szuveníreket beszerezni, igyekszünk segíteni abban, Brazíliában hol és mit érdemes venni magunknak, illetve szeretteinknek. Brazíliában rengeteg a kis üzlet (még a nagyvárosokban is), de vannak többemeletes nagyáruházak és hipermodern...
bohócdoktor vizit szja 1%

...bevásárlóközpontok is, utóbbiakban természetesen megtalálhatók a luxusmárkák butikjai is. A kis boltok nagy része reggel kilenctõl este hatig tart nyitva (ebédszünetre itt is számítanunk kell), szombaton délután és vasárnap általában zárva vannak. (Vannak azonban olyan kis üzletek is, amelyek csak délután kettõkor nyitnak ki, és este nyolckor be is zárnak.) A bevásárlóközpontok üzletei (fõként Rióban és Sao Paulóban) persze ennél sokkal tovább nyitva tartanak, akár minden nap este tízig is.

Vasárnaponként a nagyobb centerekben nem ritka, hogy piacot rendeznek az udvaron, illetve egész napos programokkal szórakoztatják a vásárlókat.

A tapasztalatok szerint, ha kézmûves termékekre, textil- vagy pamutárura vágyunk, akkor Brazíliában nyert ügyünk van, hiszen a nagyobb városok többségében nagyon gyakoriak a kirakodóvásárok, ahol autentikus brazil termékeket vásárolhatunk.

Ezeken jó minõségû, nem túl drága ajándékokhoz juthatunk, jóval olcsóbban megvásárolhatjuk a népmûvészeti tárgyakat, fafaragásokat, bõrbõl készített ékszereket vagy akár fürdõruhákat, mint itthon.

Alkudni kötelezõ az indián függõ ágyakra

Aki tudja hova tenni, mindenképpen érdemes beszereznie egyet a helyi indiánok (vagy méltó követõik) által készített, pamut függõágyakból, ezek ára mindössze 1-5 dollár között mozog, de szigorúan kötelezõ alkudni is.

Ha valaki szereti a csiszolt köveket, akkor Brazíliában nem lesz gondja a shoppingolással, hiszen ez a féldrágakövek országa, temérdek topázt, ametisztet stb. kínálnak a standokon.

hirdetésEgzotikus gyümölcsöket, zöldségeket és egyéb, a fõzéshez szükséges alapanyagokat a helyi piacokon lehet vásárolni, a legtöbb településnek van olyan tere vagy utcája, ahol az árusok hangosan kiabálva kínálják friss termékeiket. Sokszor a kikötõ mellett van a piac, ahol az aznapi fogás eredményét tehetjük a kosarunkba.

Érdemes figyelni rá, hogy Brazília "készpénzes" ország, a Magyarországon kibocsátott hitelkártyákat sok helyen nem fogadják el (tízbõl körülbelül 2 helyen), leginkább dollárt ajánlott váltani.