2020.11.27. - Virgil

Egyre népszerûbb idegenforgalmi célpont a csernobili tiltott övezet - jó csámcsogni mások nyomorán?!

Egyre népszerûbb idegenforgalmi célpont a csernobili tiltott övezet - jó csámcsogni mások nyomorán?!
Ungvár - Mind több turista látogat a felrobbant Csernobili Atomerõmû körül elkülönített, sugárszennyezett 30 kilométeres tiltott zónába, ahová ukrán utazási irodák egyéni és csoportos kirándulásokat is szerveznek.

A csernobili tiltott övezet nemcsak az ukrán katasztrófaturisták körében népszerû utazási célpont, sokan keresik fel a bekerített és állandó õrizet alatt lévõ zónát Oroszországból, Fehéroroszországból, Csehországból és a balti államokból is.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az egynapos csernobili kirándulás személyenként legalább ezer hrivnyába (kb. 35 ezer Ft) kerül, ha a látogatás az övezetbe tízfõs csoport keretében történik, de minél kisebb létszámú a csoport, annál többet kell fizetni a vállalkozó kedvû turistának - írta keddi számában a lembergi (lvivi) Ekszperesz címû országos napilap.

Az újság szerint csernobili kirándulást az utazási irodák igény szerint szerveznek mind egyének, mind csoportok számára, de ezek létszáma nem lehet több 49-nél. A csernobili tiltott övezetbe csak felnõtt korúak kirándulhatnak, a 18 év alattiakat dupla fizetségért sem engedik be, az utazást szervezõ irodák minden jelentkezõnek ellenõrzik a személyi igazolványát. Egészségi állapotról szóló orvosi igazolást viszont senkitõl nem kérnek.

Az utazási irodák adatai szerint Csernobilba legtöbben a 20-25 éves korosztályba tartozók közül látogatnak, a harmincas éveikben járók száma jóval kevesebb. Különösen kedvelt a tiltott övezet a világutazók körében, akik már minden különleges helyen megfordultak, és csak - a bolygónkon egyetlen hasonló jellegû - Csernobil hiányzik az általuk felkeresett nevezetes célpontok listájából. A zónába kirándulók túlnyomó többsége férfi, a nõk kevés érdeklõdést mutatnak a sugárszennyezett terület iránt.

A katasztrófaturistákat legjobban Pripjaty kísértetváros vonzza az üres házaival, néptelen utcáival és tereivel, a megtekintése idõutazásra emlékezteti a látogatókat. Akadnak, akiknek annyira tetszik a zóna, hogy már többször is felkeresték. Egyébként mind az egyéni látogatókat, mind a turistacsoportokat dózismérõvel felszerelt szakemberek kísérik a tiltott övezetben. A kirándulóknak ökológiailag garantáltan tiszta ebédet biztosítanak Csernobilban...