2020.11.25. - Katalin

Utazás kiállítás - Népszerûek a belföldi wellness hétvégék, akad vevõ a drága külföldi utakra is

Utazás kiállítás - Népszerûek a belföldi wellness hétvégék, akad vevõ a drága külföldi utakra is
Budapest - Átrendezõdik a piac, ami a belföldi turizmus erõsödésének kedvezhet - állapította meg több utazási iroda képviselõje a kõbányai vásárvárosban csütörtökön nyílt Utazás kiállítás szakmai napján.

Ez illeszkedik a Magyar Turizmus Zrt. Itthon láss csodát! idei szlogenjéhez. A külföldi úti célok között elõnye van a szomszédos, közeli országoknak, a felsõ tízezer körében pedig idén is az egzotikus, távoli tájak a népszerûek.
bohócdoktor vizit szja 1%

Elképzelhetõ, hogy az ötcsillagos all-inclusive szállodák helyett a négycsillagos félpanziós üdülések fogynak hamarabb. Görögország bizonyára nem veszít népszerûségébõl, mert elérhetõ árú, a fiatalok és a családosok kedvenc desztinációja. Mivel idén éppen Görögország az Utazás kiállítás díszvendége, az eddigieknél is szélesebb kínálattal jelentkeznek, azaz olyan szigetek is megjelentek a programfüzetekben, amelyek eddig itthon nem számítottak a sláger célpontok közé - mondta az MTI munkatársának Bajai Ágnes, az egyik kisebb magyar utazási iroda vezetõje.

Új értékesítési forma a licitálás: 4 évvel ezelõtt indult el az interneten, hogy egyes utakra, programokra lehet licitálni, ez most élõben, a vasárnap estig nyitva tartó kiállításon is folytatódik. Ötezer forint az induló ár, és általában a meghirdetett katalógusban szereplõ forintokhoz képest 80-90 százalékos áron lehet elvinni az utakat. Az internetes vállalkozás vezetõje szerint a wellness hétvégék egyre népszerûbbek. Sokan, ha nem is tudnak elutazni egy hétre külföldre, de egy családi hétvégét még úgy érzik, megengedhetnek maguknak.

Most még olcsón lehet foglalni nyárra a balatoni szállodákban is. A legnagyobb magyar szállodavállalat az all-inclusive szolgáltatást nyújtó házaikban is nyújt kedvezményt, és nemcsak a vásáron. Magán a kiállításon szinte valamennyi wellness szálloda nyújt egyéb némi kedvezményt - fõleg hétközi - csomagjai árából.

A szomszédos, közeli országok között is különösen aktív marketingpolitikát folytat Szlovákia. Tavaly a már kezdõdõ gazdasági válság és bizonyos politikai konfliktusok dacára jelentõsen nõtt az ide irányuló magyar idegenforgalom. Szlovákia a magyar turisták második kedvelt kirándulási helyszíne és 6. legkedveltebb úti célja.

A tavalyi év elsõ 11 hónapjában 130 ezer magyar turista látogatott ide, ám ez csak a szállodában lakók száma, ennél sokkal többen lépték át a határt. Új látnivaló Liptó városa, azaz Liptovsky Mikulás, amelynek környéke a síközpontoktól az aquaparkokig ma már számtalan érdekes programot nyújt - tájékoztatta az MTI-t Szonja Jelinková, Szlovákia magyarországi idegenforgalmi képviseletének igazgatója.

A csehek hasonlóan pozitívan vélekednek a várható idegenforgalmi trendekrõl. Léderer Betty, a CzechTourism magyarországi képviseletének vezetõje szerint, ha nem is sikerül megismételni a tavalyi növekedési ütemet, de a forgalom szinten tartása sikerülhet. Ma már nem egyszerûen egy országot népszerûsítenek a képviseletek, hanem különféle témákat: a csehek természetesen elsõ helyen Prágát, amelynek erõs a vonzereje, valamint a monarchia korabeli fürdõhelyeket, ahol az orvostudományt és a természeti adottságokat párosítják össze. Az ide látogató turisták széles gyógyszállodai és fürdõkínálattal találkoznak.

Az utóbbi idõben növekszik az érdeklõdés Lengyelország iránt. A hagyományos célpontokon kívül újdonság a Mazowsze valamint a Lubuskie régió mostani látványos bemutatkozása. A Mazowsze régió Varsót és környékét takarja, valamint nemzeti parkot, hatalmas mesterséges tavat, ipari mûemlékeket zenei, rendezvényeket, lovagi tornákat, fesztiválokat és lovas túrákat. Lengyelország készül a Chopin évre, amely 2010-ben lesz - mondta az MTI-nek Bakonyi Erika, a Lengyel Idegenforgalmi Nemzeti Képviselet igazgatója.

A vásárnak nemcsak a tematikus kínálata széles, de ez ár tekintetében is nagy a választék. El lehet utazni egy hétre 900 ezer forintért, de nyugdíjas kedvezménnyel már 25 ezer forintért is lehet itthon félpanzióval pihenni.

Az a kör, amely nem érzékeli a gazdasági válságot, újabban kedveli Vietnamot, Kambodzsát, Laoszt és Japánt.

Az utóbbi idõben alacsonyabbak lettek a Japánba szóló repülõjegyek árai - tudta meg az MTI munkatársa -, az egyhetes vasúti bérlet az országon belül pedig 75 ezer forintnak megfelelõ áron kapható. Egy komolyabb út a szigetországba 900 ezer forintba kerül, a helyi magas árak és a nagy távolság miatt. A japánok az utóbbi években egyre nagyobb, látványosabb standdal vannak jelen az Utazás kiállításon.

Akik csemegékre vágynak és bírja a pénztárcájuk, Szentpétervárt, Albániát, Mexikót, Indiát veszik célba. A nívósabb francia, olasz vagy Benelux utak - két fõnek, egy hétre, költõpénzzel - sem úszhatók meg félmillió alatt, ami csak részben köszönhetõ a forint legutóbbi idõben tapasztalt mélyrepülésének, hiszen a katalógusok nagy része már tavaly õsszel készen volt.