2020.12.03. - Ferenc, Olívia

A török idegenforgalom 2009-ben is optimista

A török idegenforgalom 2009-ben is optimista
További növekedési elõrejelzések. A város- és wellnes-utazások boom-ja Budapest, 2009. február 25. - „2008 a törökországi turizmus jó éve volt, 2009 még jobb lesz.” Így összegzi Dr. Tahsin Yilmaz, a bécsi Török Követség Kulturális és Idegenforgalmi Tájékoztatási Irodáját vezetõ követtanácsos az idegenforgalom aktuális fejlõdését. Törökország az odalátogató vendégek számát és a turizmusból származó bevételeket illetõen a világ elsõ tíz országa között van. 2008 januárja és novembere között a Boszporusz menti ország több mint 25 millió látogatót fogadott, ami 13,1 %-kal több mint 2007 azonos idõszakában.
bohócdoktor vizit szja 1%

A török idegenforgalmi minisztérium 2009-re is kétszámjegyû növekedést jelez elõre.
Mint minden évben, Törökország az idén is bemutatkozik a február 26. és március 1. között Budapesten megrendezett Utazás 2009, 32. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállításon („A” pavilon, 204 E. stand). „A 2008-as évre a 2008 júniusában kezdõdött Pál-apostol év eseményei voltak hatással” - mondta Dr. Yilmaz követtanácsos. A Pál-év 2009. júniusig tart. A kapcsolódó programok segítségével az érdeklõdõk követhetik Szent Pál nyomait és felfedezhetik a kereszténység Törökországban található bölcsõjét. Az utóbbi években a turisták a közeli utazási célokat részesítették elõnyben. „Ez Törökország számára, fõleg az európai turizmus szempontjából nagyon nagy elõny” - mondja Yilmaz.

2009-ben tovább növekszik a turisták száma

A globális gazdasági válság hatásai eddig a foglalásokat illetõen Törökországban még nem jelentkeztek. Miközben a WTO szerint világszerte stagnál a turizmus a gazdasági válság miatt, Törökország kiváló ár-szolgáltatás arányával jó pontokat szerez magának a pénzügyileg nehéz idõkben is. A török idegenforgalmi minisztérium elõrejelzése 2009-re 10%-os vendégszám növekedést prognosztizál, a turizmusból származó bevételek 12%-os növekedése mellett.

Idegenforgalmi vonzerõk 2009

A „Bevásárlási Fesztivál 2009” arra hívatott, hogy még több színt vigyen a török bazárokba és shopping centerekbe. Március elsõ felében a Törökországhoz közeli országokban hangsúlyosan reklámozzák ezeket a bevásárlási utazásokat. További vonzerõ az autóversenyek szerelmeseinek a Formula 1 Grand Prix, amelyet 2009. június 7-én Isztambulban rendeznek.

Törökország a diverzifikációra koncentrál

A hatékony idegenforgalom és az alternatív üdülési ajánlatok kiépítése a Török Köztársaság idegenforgalmi stratégiájának középpontjában áll. Törökország a kulturális sokszínûség országa: többet kínál, mint a tiszta tengerpartok és a türkizkék tenger.

A vendégszámok további növelése és szezonális ingadozások kiegyenlítése érdekében az ország jelentõsen fejleszti az egészség- és wellness-turizmust, befektet a téli és hegyi sportokba, a kaland-túrákba és az ökoturizmusba is. Törökországban a golf és jacht-turizmus már az elmúlt években is nagy befektetési terület volt.

Környezetpolitika az idegenforgalomban is

Dr. Yilmaz szerint 2023-ig stratégiai cél, hogy középtávon Törökország, mint úti cél a világturizmus elsõ öt országa közé kerüljön. Isztambul mellett más városokat is szeretnének márkaként pozícionálni, hangsúlyozva azok különleges státuszát. Abszolút prioritást élvez az a kérdés, hogy hogyan lehet az aktív üdülési trendeket kihasználni és hogyan lehet a regionális fejlesztési különbségeket az idegenforgalomban kiküszöbölni.

Dr. Yilmaz hangsúlyozta, hogy 2023-ig, a Török Köztársaság 100. évfordulójára elsõsorban ökológiai célokat kívánnak megvalósítani. „Számunkra nagyon fontos, hogy hatékonyan javítsuk és tovább fejlesszük a környezetpolitikát és a fenntarthatóságot az idegenforgalomban. Ehhez a minisztérium hosszú távon erõsíteni szeretné a nemzetközi együttmûködéseket és új törvényekkel vonzó befektetési lehetõségeket is kínál” - így a nagykövetségi tanácsos.

A Török Kulturális és Idegenforgalmi Tájékoztatási Hivatalról

A tájékoztatási hivatal a Török Köztársaság ankarai székhelyû Kulturális és Turisztikai Minisztériumának kirendeltsége, amelynek feladata az Ausztriával, Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával kialakított turisztikai és kulturális információcsere támogatása. Az ankarai minisztériumtól kapott idevonatkozó iránymutatásnak megfelelõen a hivatal koordinál minden hirdetési és PR tevékenységet az említett négy országban. A hivatal a kapcsolattartási pont az utazásszervezõk számára éppúgy, mint a turizmus és kultúra terén felmerülõ kérdésekkel kapcsolatban jelentkezõ újságírók és magánszemélyek számára.