2020.11.28. - Stefánia

A falusi és agroturizmus gazdaságunk ütõkártyája lehetne

A falusi és agroturizmus gazdaságunk ütõkártyája lehetne
A falusi turizmus a nyugati országokban a kerékpáros fiatalok, a kisgyermekes családok és a nyugdíjasok egyik legnépszerûbb pihenési formája, bár nemcsak az õ körükben népszerû.

Nálunk ez a turisztikai tevékenység igazán még nem futotta ki magát, jóllehet, a gazdasági válság miatt - az elõrejelzések szerint - a belföldi turizmusnak, és azon belül is az olcsóbb pihenési formáknak nõ meg az esélye. Ám ezt a lehetõséget megtorpedózhatja az adókedvezmények eltörlése és az áfaemelés, tehát a szakmai szövetség érthetõen tiltakozik ellenük.
bohócdoktor vizit szja 1%

Ma 7000 falusi szállásadó van a KSH-nál bejelentve, 40 ezer férõhellyel - mondja Csizmadia László, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) elnöke, s máris hozzáteszi: - A falusi turizmusból nem lehet gyorsan meggazdagodni, a költségek és az adók levonása után e vállalkozások tulajdonosai és alkalmazottai átlagosan csak a minimálbérhez közeli jövedelemre számíthatnak.

A közelmúltban létrehozták saját érdekképviseleti hálózatukat, az Idegenforgalmi és Kulturális Érdekképviseleti Hálózatot (IKUVÉH), amely 16 országos érdekképviseletet tömörít - például a Magyarországi Ifjúsági Szállások, a Magyar Lovas Turisztikai, a Magyar Borutak, valamint a Magyar Tájházak Szövetségét, a FATOSZ vezetésével.

Amíg az elmúlt évben a nemzetközi vendégforgalom 4-5 százalékos visszaesést mutatott, addig a falusi vendéglátásban tavaly 17 százalékos volt a növekedés. Ugyanakkor nem csupán a turisztikai bevételekrõl van szó: a falusi turizmus és a vidékfejlesztés édestestvérek, a vidéken történõ munkahelyteremtés pedig egyes régiókban szinte életfontosságú - olvasható a FATOSZ levelében, amely a falusi turizmus adómentességének megtartása mellett korteskedik.

Az új érdekképviseleti szervezet tagjai - négy érintett minisztérium szakállamtitkárának, valamint a vidék fejlesztésében, a falusi és agroturizmusban érdekelt szakemberek részvételével - a közelmúltban tanácskoztak a Budapesti Gazdasági Fõiskolán. Amint a felszólalásokban elhangzott, a turizmus eme fajtája minden országban összetett, sokoldalú tevékenység, egyben termékláncolat is.

Beletartoznak a csendet, pihenést biztosító vidéki porták, a helyi gazdák által termelt élelmiszerek kínálása, az ökoturizmus, a természetjárás, a lovaglás, a kézmûves remekek megismertetése, a vadászat, a horgászat is. A legfejlettebb országok közé e tekintetben Ausztria, Olaszország, Spanyolország, Németország, Luxemburg, Románia erdélyi része és Franciaország tartozik.

A falusi turizmus mára Magyarországon is sokszínû tevékenységgé vált. Ugyanakkor nem minden, kistelepülésen végzett turisztikai tevékenység számít falusi turizmusnak - hiszen vidéken mûködhet egy országos hotellánc wellness láncszeme, vagy egy ötcsillagos kastélyhotel is.

Ma a mûfajt magas szinten ûzõ vállalkozások között találni egyszerû portákat, olyan amatõrnek számító tulajdonosokkal, akik "csak" szeretik a vendéget, és tiszta szobával, "helyben termett" reggelivel, ebéddel vagy vacsorával várják. De olyanokat is, mint például a Gundel volt séfjének, az egész világot bejárt és Washingtonban is nagy népszerûségnek örvendõ Kalla Kálmánnak négy napraforgós (ez a minõséget garantáló csillagoknak felel meg) vendégháza, vagy a modern honlappal bíró, szakmailag többször kitüntetett Tuba Tanya.

A falusi turizmus szivárványszínû palettája ma már részét képezi az utazási irodák belföldi kínálatának. Tomecskó Erika utazási iroda igazgató például jó szívvel ajánlja a bárándi Koroknai Portát, amely klasszikus a maga nemében: igazi zsúpfedeles házikóval, állatsimogatással, kemencével szolgál. Pápa-Borsosgyõrön Paula asszony falusi vendégházában okleveles borlovag fogadja a nagyérdemût, no meg szép tavak, csónakázási lehetõséggel.

Penyigén Kõrösiéknél fõzõtanfolyammal, kenyérsütéssel, gazdagon megterített vendégasztallal várják a betérõket. Az újlengyeli Akác Tanya egy finn cég által üzemeltetett lovasturisztikai komplexum, 30 lóval, a konyhán pedig finn vidéki specialitásokat lehet kóstolni.

A csongrádi Bokrosi Vincellér Udvarház egy 21 hektáros természetvédelmi és vízi paradicsom közepén található, klímás, jacuzzis, szaunás, kondicionáló termes-borospincés ellátással, a Tisza és Kõrös találkozásánál.

A békési Diós Tanya viszont öko mintaüzemérõl híres, napelemes aszaló, kecskesajt gyártó üzem lepi meg azt, aki ide érkezik - akár autóval, akár kerékpáron, akár lovaskocsival.

A kunszállási Bio Tanyán gyakori a biogyümölcs szüret, ha éppen nincs szezonja valamelyiknek, akkor kelt tészta és kemencés ételek illata száll a levegõben.

Az Ópusztaszeri Erdei Vendégház inkább luxushoteles szolgáltatásokkal rukkol ki, a kandallótól a külsõ fûtött medencéig.

A látványos fejlõdés ellenére a falusi turizmusnak még jelentõs kiaknázatlan lehetõségei vannak itthon: sok városi család legfeljebb egynapos vidéki kirándulásokban gondolkodik, más famíliák pedig elõbb utaznak el Tunéziába vagy Törökországba, minthogy akárcsak 100 kilométeren belül felfedeznék lakóhelyük környékét.